Tetőtér beépítés

Pórusbeton válaszfal készítése

A különböző formátumú pórusbeton elemek­ből a kívánalmaknak megfelelő, a helység méreteihez pontosan illeszkedő falazat készül­het. A pórusbeton nagyon pontosan illeszthető és könnyen megmunkálható anyag.

Pórusbeton válaszfal

Az építőanyag-gyártók pórusbetonból minden­féle elemet készítenek, és a megmunkálás speciális eszközeit is könnyen beszerezhetjük. A pórusbeton elemválasztékában található vá­laszfallap, pincefalazó-blokk, falazóblokk, áthi­daló, födémpalló, ragasztóhabarcs, szigetelő­habarcs, készvakolat, vakolatvezető sín és szá­mos más termék.

Előkészületek

A rendelkezésre álló tér felosztásához először készítsünk pontos alaprajzot. Az alaprajz és a belmagasságok alapján számítsuk ki, hány négyzetméter falazat készül majd. A falazóelemek vásárlásánál vegyük azt is figyelembe, hogy a ferde részek kialakításánál olyan hul­ladék is keletkezik, amelyet már nem lehet beépíteni.

Mindig inkább egy kicsit több falazó-anyagot vásároljunk, nehogy kevés legyen a mennyiség. Sok építőanyag-kereskedés vissza is veszi a sértetlen csomagolású, meg­maradt anyagot. Számoljuk össze a nyílások­hoz szükséges áthidalóelemeket is. Rajzoljuk fel a falak helyét a padozatra és a tetőnél ellenőrizzük a pontos hajlásszöget.

Pórusbeton válaszfalLÉPÉSEK:

1. lépés

Keverjük be a ragasztóhabarcsot és habarcs­terítő kanállal hordjuk fel vékony rétegben. A falazólapokat vízmérték és gumikalapács hasz­nálatával mindig pontosan illesszük a he­lyükre. A falsarkok között feszítsünk ki kitűző-zsinórt, amely mentén elemről elemre építsük fel a falat. Ragasztóhabarcsot mind az álló, mind a fekvő helyzetű fugáknál használjunk.

2. lépés

Ügyeljünk arra, hogy az egymás feletti sorok állófugái legalább 10 cm-es eltolásban helyez­kedjenek el. Bizonyos magasság felett ajánla­tos valamilyen emelvényről dolgozni. Az ajtók feletti áthidalóelemet ugyanúgy kell beépíteni, mint a válaszfallapokat, de mindkét oldalon megfelelő felfekvést kell hagyni. Vakolatnak speciális, pórusbetonhoz alkalmas vékony­vakolatot használjunk.

Jó tanács

A vakolatmaradványokat ne dobjuk a háztar­tási szemétbe, az építési hulladék megfelelő elszál­lításáról külön gondos­kodjunk.