Építkezés

Burkolólapok átlós lerakása: lépésről-lépésre. [TANÁCS]

Jól néz ki és egyáltalán nem is nehéz, feltéve, hogy tudjuk a mód­ját: ez a padlóburkoló lapok átlós lerakása. Most olyan technikával ismerkedhetünk meg, amelyet gyakorlatlan ezermesterek is eredményesen tudnak alkalmazni.

Ugye, ismerjük ezt az érzést? Meglátogatjuk barátainkat, és úgy érezzük, hogy a lakásuk valahogyan más, mint a mienk. Keres­sük, hogy mi lehet ennek az oka. Pedig gyakran csak apróságokról van szó. Például a fallal párhuzamosan rakott padlólapok unalmasak, az átlós burko­lat viszont felélénkíti a helyiséget. Próbáljuk ki magunk is: a leragasztás előtt rakjuk le „szárazon” a padló­lapokat előbb az egyik, aztán a másik változat szerint.

Ez a lerakási próba azután véletlenszerűen egy olyan technikára is rávezetett, amelyet a hobby-padlóburkolók is sike­resen tudnak alkalmazni. A padló­lapok lerakásánál ugyanis kínosan kell ügyelni arra, hogy a fugák szélessége ne változzon. Ha egyetlen egyszer hibát vétünk, az egyik helyen máris centiméternyi hézagok tátongnak, míg a szomszédos lapok szinte egymásra csúsznak. A távtartó keresztek sem sokat érnek. Van-e, aki ennek hatására nem veszíti el a fejét? Pedig a megoldás egyszerű: a helyiséget először „szára­zon” rakjuk ki, a tört méretű darabokat vágjuk méretre, és csak azután hordjuk fel a ragasztót a lapok alá.

A padlóburkolás nyolc munkafázisa

E helyen csak címszavakban soroljuk fel azokat a fontos tennivalókat, ame­lyek szükségesek ahhoz, hogy a padlóra valóban jól sikerült kerámiaburkolat kerüljön:

 1. Az esztrich egyenetlenségeit csi­szoljuk le, a laza részeket távolítsuk el.
 2. A port seperjük össze, a padlót mos­suk fel. A padlófűtést (ha van ilyen) kapcsoljuk ki, várjuk meg, amíg a padló kihűl.
 3. Hordjuk fel az alapozót. Fontos: a göngyölegen lévő használati utasítást nézzük át!
 4. „Szárazon” rakjuk le a lapokat. Minden tört méretű darabot vágjunk méretre. Egyidejűleg több csomagot bontsunk ki és a lapokat hol az egyik, hol a másik csomagból vegyük, így a színárnyalatokban esetleg mutatkozó kis eltérések nem tűnnek fel. Az esztrichben lévő tágulási hézagok fölött a padlólapokban is végigmenő fugát kell kialakítani.
 5. Zsinórral és szintezőléccel folya­matosan ellenőrizzük, hogy jól feksze­nek-e a lapok.
 6. A csemperagasztót tiszta edényben keverjük meg. A szoba egyik szélén tegyünk szabaddá lm2-t, és hordjuk fel a csemperagasztót a padlóra (először a kenőlap sima oldalával húzzunk fel egy vékony kontaktréteget, majd a fogazott oldalával fésüljük át a ragasztóágyat). A lapokat teljes felületükkel tegyük bele a ragasztóba. Munka közben a lazán lerakott la­pokon térdeljünk, a kész felület előt­tünk legyen.
 7. A burkolatról töröljük le a ragasztó maradványait, ezzel megkönnyítjük a későbbi tisztítást.
 8. A padlólapok lerakása után két nap­pal hordjuk fel a fugázóhabarcsot és tisztítsuk meg a felületet. A munkát kis részletekben végezzük (a fugázóha­barcsnak nem szabad megkeményed­nie).

Apró, de fontos tanács: a padlóban a világos fugák nagyon gyorsan elpisz­kolódnak. Jobb, ha sötét fugákat alkalmazunk. A beszennyeződött világos fugák megtisztítása nem sokat ér, mivel azok hamarosan újra csúnyává válnak. Ilyen esetben ne sajnáljuk a fáradságot, és utólag színezzük sötétre a fugákat.

Mindenre gondoljunk!

Anyagszükséglet:

Alapozó, csemperagasztó, burkoló­lapok, fugázókeresztek, fugázóha­barcs, lábazati lapok, fugakitöltő zsinór, tartósan rugalmas tömítő-massza (szilikon), ragasztószalag. Bordűrök tetszés szerint.

Szükséges szerszámok:

Festőkefe az alapozó felhordására, mérővessző, ceruza, csiszolódeszka, csiszolópapír, szintezőléc, szintező­zsinór, fogazott simítólap, kis vakoló-kanál, fúrógép, keverőszár, simítóla-pát, vödör, szivacsok, csempevágó, csempelyuk-maró, fúrógépállvány, csempelyukasztó fogó (papagájcsőr), gumikalapács, fugázógumi, kinyomópisztony szilikonpatronokhoz.

Időszükséglet:

Padlóburkoló lapok lerakása, fugázással együtt: 2,0 óra/m2. Lábazati lapok lerakása, a szilikonos fugázással együtt: 0,2 óra/m2.

Burkolólapok lerakása:

Burkolás

Lépések:

 1. A burkolólapok lerakása előtt csiszoljuk át az esztrichet. Ezután távolítsuk el a csiszolásnál keletkezett port…
 2. …és az egész felületet gondosan mossuk fel
 3. Hordjuk fel az esztrichhez és a burkolólapokhoz egyaránt alkalmas alapozót
 4. A burkolólapokat először „szárazon” rakjuk le a szobában. A lapokat több csomagból,…
 5. …keverten alkalmazzuk. így az árnyalatnyi színeltérések kiegyenlítődnek. A burkolólapok helyzetét szintvonalzóval ellenőrizzük
 6. Már most vágjuk méretre a burkolat szélére kerülő, tört lapokat is
 7. Ez a lerakási mód a laikusokat sem hozza zavarba: nagyjából 1 m2-ről szedjük fel a lapokat,…
 8. …majd hordjuk fel a csemperagasztót: először egy vékony kontaktréteget, azután a fogazott felületű részt
 9. A lapokat enyhe nyomással rakjuk bele a friss ragasztóágyba. Az újonnan lerakott lap helyzetét a körülötte lévő többi laphoz igazítsuk hozzá. Az ideiglenesen elhelyezett fugakereszteket ezután kivehetjük

Burkolás további befejező lépései:

Burkolás befejezéseLépések:

 1. A lapok széléről töröljük le a csemperagasztó maradványait, ez megkönnyíti a későbbi tisztítást
 2. Legkorábban két nappal a lerakás után, kis részletekben végezzük el a fugák kitöltését fugázó masszával
 3. A burkolólapok tisztítása közben egyúttal a fugákat is formázzuk meg
 4. A hangszigetelés érdekében a fal és a padló között ne legyen merev kapcsolat
 5. A lábazati lapok felragasztásánál ügyeljünk arra, hogy a „kritikus” hézagba ne kerüljön habarcs
 6. A burkolólapok szélét gondosan ragasszuk le és a hézagot szilikonnal töltsük ki

Türelem és idő: a csempézés megtanulható

Az ajánlott technika nagy előnye, hogy az előkészületek ideje alatt bármikor szünetet tarthatunk, mert a ragasztó még nincs megkeverve. Amikor viszont már ragasztjuk a lapokat, a ragasztót hamar felhasználjuk, hiszen már min­den tört darab is méretre van vágva. Különösen a zegzugos helyiségekben végzett munkánál fordul elő, hogy a megkevert ragasztó sokáig feleslegesen áll, mert sok illesztendő lapot kell méretre vágni. Meleg napokon ez gon­dot okozhat, hiszen akkor a ragasztó gyorsabban köt.

Az itt alkalmazott módszerrel a padlóburkolat minden korrekcióját (el­sősorban a fugaszélességek kiigazítá­sát) a tényleges ragasztás előtt nyugod­tan végre lehet hajtani. A módszer hát­ránya: természetesen némileg több időt vesz igénybe. A profik ezért soha­sem alkalmazzák ezt a technikát. Sajnos, ez néha meg is látszik az eredményen.