Faház festése

Fedezd fel a régi festékréteg eltávolításának 4 bevált módját faháznál

Ha szerencsések vagyunk, akkor a faház újrafestése előtt, mindössze csak lakás tisztításra van szükségünk. Mossuk le tömlővel, és menjünk át többször a makacs szennyeződéseken egy csiszoló szivaccsal, és meleg, szappanos vízzel. Vagy, mossuk le egy erősebb locsolócsővel. Sajnos azonban, ha nem vagyunk olyan szerencsések, akkor szembe kell néznünk az előttünk álló, piszkos és kemény munkával. Járjunk el helyesen, és a festésünk nem csak, hogy szebb lesz, de öttől, nyolc évig terjedően tartós lesz.

Először vizsgáljuk át a ház kinti területét – nem csak a külső falakat, hanem az ereszek alatti részt, az ablakok és ajtók körül. Nézzünk át a kiálló részeket, keressük meg a kiálló szögeket, a leváló, lepattogó festésnek, penésznek és a rozsdafoltoknak. Ha már egyszer felismertük mindezeket a hibás részeket, húzzuk fel a kesztyűt és lássunk hozzá a javításnak!

Kisebb részeket dörzskefével, nagyobb részeket spaklival távolítsuk el
Kisebb részeket dörzskefével, nagyobb részeket spaklival távolítsuk el

Dörzsölés

Használjunk drótkefét és széles fejű gitt kést, hogy eltávolítsuk azokat a kisebb részeket, ahol tökéletlen lett a festés. A burkolat, ereszek és a csatornák alatt is sikáljuk át a területet. A gyorsabb munkáért cserébe, a vasból készült területeket, a drótkefével tisztítsuk, meyhez használhatunk elektromos fúrót, hogy könnyebben szedhessük le a rozsdát és a festéket. A kiterjedtebb festék eltávolításhoz, szerezzünk be egy éles dörzsölőt – ez egy olyan eszköz, amely helyettesíti a pengét, amely alkalmas arra, hogy egyetlen egy karcolással lehozza a száraz fáról is a régi festéket. Fogjuk meg a kaparókést, így a penge függőlegesen lehet a fával, így erős nyomást érhetünk el rajta, és tartsuk ott a felszín mentén. Tartsuk a pengét a síkon a fával szemben, így nem nyomódik ki a felszín.

Jobbra balra mozgatva csiszoljuk le a festékréteget, érdes felületet képezve a felületen
Jobbra balra mozgatva csiszoljuk le a festékréteget, érdes felületet képezve a felületen

Homokszórás

Ahhoz, hogy kisimítsuk a már lekapart felszínt, elég egy csiszolópapírt fognunk. A nagyobb területekre, kevsébé fárasztó, de ugyanakkor sokkal eredményesebb használni egy elektromos rezgőcsiszolót. Mozgassuk föl-le, előre-hátra a felszínen, eltávolítva a régi festéket, mindeközben simára csiszolva a felszínt. Ne használjunk elektromos tálca csiszolót, vagy szalagcsiszolót. Mindkettő maga után hagyhat hullámos felszínt, mely az új réteg felkenése után is átüthet.

Olvasztás

Kiváltképpen a nehezen eltávolítható festék maradékot néha jobb olvasztani, mint erővel eltüntetni. Az egyik mód ennek alkalmazására, az elektromos festék eltávolító, mely egy olyan eszköz, ami edényhez hasonlítható, azaz olyan fűtési részt tartalmaz, amely „megfőzi” a festéket, és beépített csiszolója van, amely lehúzza a festéket. Viseljünk vastag kesztyűt, fogjuk meg a meleg részét, tartsuk a megtisztítani kívánt felszín irányába egészen addig, amíg a festék sisteregni kezd. Húzzuk át a felszínen erősen. A hozzáerősített csiszoló, lehúzza a festéket, miközben melegíti azt.

Elektromos melegítővel is leolvasztható a régi festékréteg
Elektromos melegítővel is leolvasztható a régi festékréteg

Folyékony festék eltávolítók

Csak a legvégső esetben használjunk folyékony festék eltávolítókat. Jól működnek, de nagyon drágák, és nagy munkát igényel. Továbbá, ráfolyhat a jó minőségű festékre is, még több problémát adva, amellyel meg kell küzdenünk festés során.

További fontos információk faház festéssel kapcsolatban, amivel időt és pénzt tud megspórolni >>

Alapozás

Ha már egyszer eltávolítottuk a maradék festéket, egy megfelelő fedésre van szükségünk a lekent területekre, leginkább akkor, ha a fesék eltávolító rendszerünk nyers/száraz fának, vagy sima fémfelületnek van kitéve. Az alapozó minősége függ attól, hogy milyen festéket használunk majd később. A latex festékhez, használjunk latex alapozót; az oldható-folyékonyabb festékekhez, oldhatóbb alapozót kell használnunk; a fémekre, fém fedő festéket kell alkalmaznunk. Nem mindegyik réteg biztosít extra védelmet a szennyeződések ellen, azonban szintén hozzájárulhatnak egy erős alapzathoz a bútorok festéséhez. Fontos megjegyezni, hogy az alapozás leginkább akkor fontos, ha új fa felületen dolgozunk.