Faház festése

Faház festés titka 8 lépésben! [SZAKÉRTŐ] ‘2021

Kültéri fafelület festése, de hogyan?
Kültéri fafelület festése, de hogyan?

A kültéri festés roppant nehéz feladatnak tűnhet. „Hogyan fogunk beszerezni olyan festéket, amely az egész házhoz szükséges?” – kérdezhetjük. „És a napon, hogy fog ez megmaradni?” Mindezek ellenére azt mondhatjuk, hogy a kültéri festés nem egy nehéz feladat, feltéve, ha ismerjük a folyamat megfelelő lépéseit.

A következőkben olyan cikkeket olvashatunk, amelyek segítenek elmagyarázni a kültéri festés minden elemét, a helyreállítástól, tisztítástól elkezdve a falfestésig. Ezekkel a segítségekkel, képesek leszünk a mi saját, hatalmas csodás házunkat létrehozni. Lássuk, mi mindent tartalmaznak a következő cikkek:

Határozzuk meg a festéssel kapcsolatos problémáinkat

Hogyha a régi festési hibákat szeretnénk kijavítani, akkor előbb meg kell arról győződnünk, hogy mi okozhatta ezt korábban.

Fontos: hibák meghatározása!
Fontos: hibák meghatározása!

Kifesteni a házunk külső részeit egy elég nagy feladat. Azonban nem szükséges az, hogy az egész házat felkészítsük a festésre. Képesek leszünk a házunkat csodássá tenni, és több évre meghosszabbítani a festék tartósságát, hogy csak néhány szokásos helyreállításra legyen szükségünk. Ha eldöntöttük, hogy a teraszt is kifestjük, a leg időjárás függő területét a háznak, vagy a melléképületeket, akkor ugyanaz a folyamat, mintha az egész házat festenénk ki.

Ki kell takarítanunk és elő kell készítenünk a felületeket, eldöntve melyik festék típust fogjuk rá használni. A legjobb idő a festésre a tavasz, vagy pedig a nem túl napos idő. A hőmérséklet 10 Celsius fok alatt, és nagyon nagy napsütésben tönkreteheti a festési munkánkat. Ellenőrizzük, át teljesen az egész házat mielőtt festenénk, és tegyünk egy-két javítást azért, hogy megakadályozzuk azokat a pontokat, ahol esetleg hibás lehet a festésünk. Következőkben olyan ötleteket olvashatunk, amelyek a különféle festési problémákkal foglalkozik.

Mállás

Ha ilyet tapasztalunk, akkor az valószínűleg annak a következménye, hogy vizes fára lett festve. Továbbá a házban lévő nedvesség is lehet az oka. Hogyha nem tudjuk megfelelően kezelni a nedvességet, használjunk latex alapréteget és latex festéket. A latex segít a nedvességnek utat törni a festéken át, így nem okoz gondot.

A festék mállásának oka lehet a koszos, vagy fényes terület. Ahhoz, hogy eltüntessük a sérülést, az összes megmaradt fentmaradt festéket csiszoló ecsettel, és a felületet le kell simítanunk. A száraz részeket muszáj előbb lealapoznunk a festés előtt!

Repedezés

Ez a probléma, akkor állhat fenn, ha a festék apró, független kis „szigetekké” zsugorodik össze, lefedve az előzőleg lekent felületet. Általában akkor alakul ki, ha a felső réteg nem tapadt eléggé az alatta lévőhöz. Lehetséges, hogy a festék nem volt megfelelő, vagy a második réteg azelőtt lett felkenve, hogy az első megszáradt volna. Ahhoz, hogy ne álljon fenn ez a probléma, távolítsuk el a régi festéket, csiszoljuk, alapozzuk le, és fessük újra a felszínt.

Hólyagosodás

A festék, amely nem tapad meg a felszínen, és kisebb körben megmarad, általában a nedvességnek és a nem jól használt festéknek köszönhető. Ahhoz, hogy kezelni tudjuk a problémát, le kell kaparnunk a kiöntést. Hogyha már látjuk az alatta lévő, száraz fát, akkor a problémát a nedvesség okozta. Hogyha festéket látunk alatta, akkor oldószer okozta hólyagosodás áll fenn, amit valószínűleg az olaj, -vagy az alkid alapú fedőréteg okozta, melyet meleg vízben oldottak fel. A hőtől hártya képződik a festékben és buborékokban hagy maga mögött nyomot.

Redősödés

Az új festék folyhat, és gyakran indíthatja el a süppedések sorozatát, libabőrszerűvé válhat. Ez akkor keletkezhet, ha a festéket túl vastagon kentük, és a felszínen összefolyik a szintén még folyékony festékkel. Ez akkor is előfordulhat, ha hideg időben festünk; a hideg felület lassabban szárad meg a festékréteg alatt. Az újrafedéshez, győződjünk meg arról, hogy az új festék megfelelő állapotban van, és hogy az ecsetünket jól használjuk, használat közben. Mielőtt ezt elvégeznénk, el kell simítanunk a redős felületet, és ha szükséges távolítsuk el a festékkel együtt.

Mészkő festék

Ennek a festéknek porszerű a felülete. Néhány olajos és alkyd-alapú festékek „mészkőszerűre” vannak tervezve, az eső miatt. Amikor esik, akkor ez a porszerű felület eltűnik, és automatikusan megtisztítja a felületet. Több esetben is ez a legjobb módszer, azonban, foundations, járdák és bokrok festékpecséttel vannak tele, sok mészkőhöz vezet, mely nem biztonságos.

Mindez annak köszönhető, hogy olyan poros felületet festünk át, amely elnyeli a A túlzott mészkő tartalomnak szintén oka lehet, a vegyszerek közti egyensúlynak, amely a beltéri festékekben máshogy működnek. A legjobb megoldás az, ha lemossuk a mészköves felületet, annyira, amennyire csak lehetséges, majd fessük át egy mészkőmentes festékkel.

Penész

A penész akkor keletkezik, ha nagyon nagy a nyirkosság és az árnyék van túlnyomórészben. És, ha ráfestünk, akkor valószínűleg azonnal átüt az új festéken. Használjunk gombaölőt, mint például klóros fehérítőt, vagy olyan kereskedelmi megoldást, amely megöli a penészt, mielőtt újrafestenénk.

Csöpögés

Hogyha helytelenül használjuk a festőecsetet (például sok festéket tettünk az ecsetre), akkor hullámos, szabálytalan lehet a felszín. Ahhoz, hogy kijavítsuk miután megszáradt a festék, fessük újra, úgy hogy kisimítjuk az új réteget, még akkor is ha az előző túl vastag volt.

Nem szárad meg a festék

Talán ez a legfontosabb indok arra, hogy jó minőségű festéket vásároljunk. A hosszantartó tapadás az egyik ismertetőjegye a beltéri festékeknek. Hogyha rossz minőségű festéket használunk vastagon kenve, vagy párás helyen, akkor ragadni fog hosszú ideig. A jó minőségű festék ellenben hamar megszárad. Ha beltéri festést végzünk, először próbáljuk ki a ház valamely eldugott részén a festéket.

Festék „hibakereső”

Ha egyszer már megtaláltuk mi okozta a hibát, tanuljuk meg, hogyan hozzuk helyre, és hogyan akadályozzuk meg, hogy az újabb festésnél ne kerüljön újra elő. Itt soroljuk fel a 12 leggyakoribb festék hibát és megoldást >>

Régi festék eltávolítása

Néha nem elég csak ráfesteni a már fent lévő, befejezett festékre. Tanuljuk meg, hogyan szabaduljunk meg a régi festéstől gyorsan és biztonságosan. Itt ismerheti meg a régi festékréteg eltávolításának 4 bevált módját >>

Kültéri festés előkészítése

Az eresz folyik, a zsalu kattog, a berendezési tárgyak elállják az utad. Tegyünk egy „felfedező utat” azért, hogy megtudjuk mennyi mindenre kell vigyáznunk mielőtt elkezdjük a festést, nehogy rácsöppenjen a festék!
Hogyha elég szerencsések vagyunk, kikerülhetjük a csiszolást, simítást és az újralapozás, azonban van még ezen felül pár teendőnk a festés előtt. Kevésbé munkaigényes, mint például eltávolítani a lekopott festéket, ugyanakkor fontos teendők a sikeres munka érdekében.

A rozsda bemocskolhatja a szegélyeket, kiálló részeket és az alapzatotkat, mindezeket el kell távolítanunk. Megfelelő szigetelés ellenőrzése, az ereszek átnézése fontos. A laza dugaszokat ki kell cserélni, az eresz mentén. A réseket be kell tömni, lecsiszolni és lealapozni. A penészt le kell takarítani, és meg kell akadályoznunk, hogy az visszatérjen.

Ahhoz, hogy még jobban megkönnyítsük a festést, az ablakokat, felületeket, redőnyöket, ponyvákat, a falra szerelhető lámpákat (kapcsoljuk ki az áramot!), a postaládát, és még a rajta lévő házszámokat is töröljük le, tisztítsuk meg és fessük le őket egyenként. Esetleg eltávolíthatjuk az ereszeket is, mivel nehezen lehet a mögöttük lévő területet lefesteni.

fahaz-festese-lampa-leszerelese

Átlagosan ezekkel az előkszületekkel egy nap, vagy egy hétvége alatt végezhetünk. Hogyha a teraszt festjük ki, vagy más kinti épületet, ez csak egy óráig tarthat. Ha latex-szal festünk, már az előző napon elkezdhetjük; az oldószer alapú festék nem tapad a legjobban, szóval várnunk kell pár  napot mielőtt lefestenénk az előzőleg általunk letisztított felületet, mivel annak meg kell előbb jól száradnia ahhoz, hogy jól tapadjon ez a fajta festék.

Mossuk le a kültéri felületeket

Minden alkalommal, ha festünk, szükségünk van arra, hogy lemossuk ezeket a felületeket, hogy tökéletes legyen a festés. Itt van néhány tanács, hogyan tegyük tiszta felületté a ház részeit.
Festés előtt nem csak azért érdemes a házat kitakarítani, mert így tiszta lesz mindenhol a felület, amelyre rávisszük az új festékréteget, hanem azért is, mert olyan hibákat is fellelhetünk a festeni kívánt területeken, melyekre a későbbiekben oda kell figyelnünk.

Attól függően, hogy mekkora a házunk, és mekkora az a kültéri felület, melyet meg kell tisztítanunk, kétféle megközelítése lehet ennek a „munkának”. Ha átlagos méretű házban lakunk, akkor használjunk locsolócsövet, autótisztító szivaccsal, hogy elérjük a nagy felületeket.  Nagyobb piszkos területre használjunk súroló ecsetet, vagy szivacsot egy vödör meleg vízzel, benne pedig egy erős háztartási tisztítószerrel. Mindenhol mossuk át, majd öblítsük le az összes területet, amelyet előzőleg megtisztítottunk.

Mossuk le a koszt a felületről meleg mosószeres vízzel
Mossuk le a koszt a felületről meleg mosószeres vízzel

Nagyobb házak esetén, vagy csak, hogy gyorsabban menjen a tisztítás, béreljünk magas nyomású szórócsövet. Ezt az eszköz rácsatlakoztathatjuk a vízellátó rendszerünkre, és nagy fordulatszámmal nyomja ki magából a vizet. Fel van szerelve egy kéztartó rúddal, amelyet lenyomva aktiválja az eszközt. Olyan erős a nyomás, hogy nem csak a makacs szennyeződéseket tüntetni, de a penészt, rozsdát, és a lepergett festéket is. Valójában, ha bekapcsoljuk, és túl közel van a felülethez, le tudja hozni a festéket is, az eresz alatti szennyeződést, és könnyen lyukat fúrhat a széleknél. Éppen ezért kövessük a leírásban található utasításokat, viseljünk szemüveget és védőruházatot.

Úgy is használhatjuk ezt a tisztító sprayt, hogy a létrán állunk –habár állványzaton állva jobb-, de először a földön állva próbáljuk ki; a nyomás miatt könnyen leeshetünk a létráról, ha nem vigyázunk eléggé! Az ehhez hasonló tisztítóeszközök tartalmaznak többféle tárolót, amit feltölthetünk tisztítószerekkel, vagy penészmentesítővel. Ezek a szórófejek olyan erősek, hogy az általánosságban nem lesz szükségünk utólagos tisztításra; ha mégis, ne felejtsük el az öblítést tiszta vízzel!

Állítsuk helyre a kilazult szögeket

Minden esetben, a szögek kilazulhatnak, vagy berozsdásodhatnak. Ezzel az útmutatóval tegyük vissza az eredeti helyükre őket.

Mielőtt festenénk, mossuk le a ház külső részeit! Eközben olyan helyeket találhatunk, ahol kilazult, rozsdás szögekkel találkozhatunk, mely zavarhatja a festést. Ha ilyet látunk, csiszoljuk le, vagy tisztítsuk meg a szög fejét. A burkolat oldalánál egy szögfúró segítségével fúrjunk egy lyukat a fa felszíne alá, majd toljuk bele.

Kenjük fel az első réteget, rozsdamentes alapozót (hacsak a szög nem alumínium, vagy rozsdamentes fémmel bevont), és hagyjuk száradni. Ezután tömjük be a lyukat gittel. Ha a tömítő anyag megszáradt, fessük rá az alapozó réteget. Lapos fejű szög esetében, amely nem fúrható, csiszoljuk le a fejét, amíg fényes nem lesz, majd fessük le.

fahaz-szog-beallitasa

Takarjuk le a bokrokat/növényeket

A lomb könnyen megzavarhatja kültéri munkánkat, azonban nem kell az egészet levágnunk! Védjük meg növényeinket a következő ötletekkel!

Takarjuk le a környező növényzetet!
Takarjuk le a környező növényzetet!

Fák, bokrok és egyéb dísznövényeket szintén el kell távolítanunk az útból, ha festeni szeretnénk. Nyírjuk le mindazokat a részeket, amelyek kiállnak, vagy belógnak a ház terébe, vagy pedig tisztítsuk ki őket a falnak fordítva. Az örökzöld fákat, és a magasabb bokrokat takarjuk le valamilyen vászonanyaggal. Kössük össze őket a törzsüknél fogva, legalább a magasságuk feléig. Húzzuk és kössük össze őket úgy, hogy a festés során ne legyenek útban.

Takarjuk le a kisebb bokrokat is, a virágágyást, a járdát és a kicsi utakat is, hogy megvédjük őket a lecsöppenő festéktől.

Zsalufestés

Miután előkészítettük a ház kültéri részeit a festésre, már majdnem készen is lehetünk arra, hogy lefessük és lefújjuk új réteggel. Először is, a festék színei hajlamosak változni egyik felületről a másikra kenve, éppen ezért keverjük össze egy, vagy két nagyobb vödörben. A hátramaradt festéket vissza kell önteni az eredeti festékes dobozba.

Tervezzük meg azt a napot, amikor festeni szeretnénk, így követni tudjuk a Napot, árnyékban tudunk dolgozni, miután a nap felszárította a reggeli párás időt. Próbáljuk meg elkerülni azt, hogy a Nap közvetlenül a festeni kívánt felületre süssön. Ha időközben szünetet tartunk, próbáljuk meg befejezni inkább az összes szegélyes rész festését, különben esetleg foltokat hagyhatunk a festésünkben.

A sarkoknál ecsettel oszlassuk el a festéket
A sarkoknál ecsettel oszlassuk el a festéket

Azt is fontos megterveznünk, hogy hogyan festjük majd ki a vízszintes területeket a felső részeken. Soha ne nyújtózkodjunk túl magasra, maximum addig, amíg a kezünk kellően eléri a festeni kívánt részt. Mindig úgy haladjunk, hogy miután egy magasabb területet lefestettünk, vigyük magunkkal a létrát, és fessük a másik részt, magunk mögött hagyva a festett részt, ahogy haladunk. Ismételjük meg ezt a folyamatot, amíg ilyen felületen dolgozunk, majd ha alacsony területet festünk, tegyük lejjebb a létrát és úgy folytassuk tovább. A bővíthető létra veszélyes is lehet!

Bizonyosodjunk meg arról, hogy a ház aljától számítva ki lehet e húzni minimum háromnegyed részéig, majd, hogy nem dől e jobbra, vagy balra. Szintén ellenőrizzük le azt is a létránál, hogy mennyire biztosan tudjuk rögzíteni, bizonyos magasságnál. A két fokozat, amire ki tudjuk húzni a létrát, minimum három létrafok kell, hogy legyen köztük a különbség. Egy tipp festéshez: akasszuk fel a festékes vödrünket a létra egyik fokára, így nem kell érte mindig lemennünk.

Ha a házunknak tetőablaka van, akkor a legegyszerűbb, ha a tetőről állunk neki a festésnek, nem pedig létráról érjük el a festeni kívánt részt. A létráról maximum 30cm-rel feljebb tudunk érni a tetőre, úgyhogy úgy tudunk fellépni a tetőre, hogy rajta állnánk a létrafokokon, egyensúlyozva.

Sarokhengerrel a kisebb részeket is ki tudjuk festeni
Sarokhengerrel a kisebb részeket is ki tudjuk festeni

Amikor festjük a zsindelyt, vagy a burkolatot, figyeljünk oda az ajtók és ablakok szigetelésére is. Minden ilyen résznél, találni fogunk olajos, vagy fémes csillogó részeket, melyek befedik az oldalszegélyeket. Fessünk egy erős szigetelést/tömítést a fa és a fém között. Az oldalaknál, mártsuk bele az ecsetünket a festékbe, majd simítsuk ki a festékkel, hogy eltömítsük. Mindehhez sarok hengert kell használnunk. Mielőtt szétszednénk, vagy eltennénk a létrát, ellenőrizzük le mit hagyhattunk ki, hol csöpög, folyik a festék, vagy hogy hol fessük át újra.

Külső szegélyek festése

Nehéz megjavítani a ház szegélyeit, burkolatát, de ezekkel a tanácsokkal talán könnyebb lehet.

Ha már kültéri szegélyeket is lefestjük, akkor azt jelenti, hogy jó úton haladunk, és jó munkát végzünk. Sajnos azonban ez egy lassú folyamat, mely sok időt igényel, még akkor is, ha ugyanazzal a színnel festjük le őket. A szorgalom és a türelem előbb-utóbb kifizetődő lesz! Ha szépen és gondosan festjük ki a szegélyeket, akkor a házunk frissnek fog újra látszani, és megvédi a külső szennyeződésektől a házat hosszú időre. A következőkben itt van néhány ötlet hozzá, hogyan tegyük mindezt egyszerűbbé:

  • Amikor külső szegélyeket festünk, dolgozzunk föntről lefele: tetőablakok, párkányok, ereszek, ablakok, tornácok, lépcsők, majd az alapzat. Hogyha nem akarjuk összemaszatolni az ablakot, hazsnáljun ablakvédő fóliát, miközben dolgozunk. Dörzsöjük le a cseppeket, foltokat később.
  • Ha kicseréljük a szigetelést az ajtók, ablakok között, figyeljünk arra, hogy a szigetelőanyag megszáradjon, mielőtt átfestjük. Használjunk elég festéket, hogy vastagon tudjuk átfesteni, mindezzel távoltartva a nedvességet, szelet és a rovarokat.
  • Kültéri festésnél is ugyanúgy kell dolgoznunk az ablakokkal, tolóablakokkal, ablakpárkánnyal és az ajtó/ablakfélfákkal, mint beltéren, azaz a keretekkel kezdve kell haladni. Figyeljünk oda az ablakfélfákra, azzal óvatosan bánjunk! Ki kell bírniuk a különféle szennyezéseket, éghajlati változásokat, mint az esőt, havat és a felgyülemlett koszt. Hogyha mindezzel nem sikerül megbírkóznia, kétszer, vagy háromszor is át kell festenünk.
  • Külön kell festenünk az ablaküveget és a keretet. Hogyha az üvegen hibák vannak, itt az ideje kijavítani azokat, vagy újat venni. Ha az üveg szilárd, de szükség van festésre, akkor fedjük le és fessük le a keretet. Ne felejtsük el mindkét oldalát lekenni, ne hagyjunk ki részeket!
Kültéri ajtó festésnél előszöz a paneleket fessük, utána a síneket, majd az oldalléceket és az éleket, felülről lefele haladva.
Kültéri ajtó festésnél előszöz a paneleket fessük, utána a síneket, majd az oldalléceket és az éleket, felülről lefele haladva.
  • Ajtókat könnyebb festeni, ha levesszük a kilincset, kivesszük a zárat és esetleg a kopogtatót. Ha lehetséges vegyük ki az ajtót a keretéből, fektessük le az egyik oldalára, fessük ki, majd a fölső részeket is. Csiszoljuk le az alját és a felső széleket is, majd fessük le vékony réteggel, hogy távol tartsuk a nedvességet és megakadályozzuk a rothadást. Amíg nyitva van az ajtó, vagy a sarkára van állítva, fessük le a széleket, és a keretet, és a faküszöböt fessük le poliuretán lakkal. Ne fessük ki a sarkokat!
  • Az ereszek és csatornák fémmel vannak bevonva, ezeket át kell dörzsölni az arra megfelelő ecsettel, hogy eltávolítsuk a maradék festéket, majd lekenjük alapozóréteggel, és hogy újrafessük. Az ereszeken haladjunk a barázdák mentén, általában fölfele és lefele haladva, hogy ne csöpögjön a festék. Több olyan eresz is van, aminek négy oldala van és közel vannak a ház falához, éppen ezért lehet jobb, ha leszereljük a festéshez. A fedőréteget az eresz belsejébe is kenjük, aszfalt-alapú festéket használva, amely vízálló, és eltünteti az apró foltokat, réseket.
Kültér fémkorlátnál egy báránybőr kendőt használjunk
Kültér fémkorlátnál egy báránybőr kendőt használjunk
  • A dísztárgyakon és a korlátokon, használjunk bárány gyaplúból készült kesztyűs ecsetet, valamilyen sörtésebb ecset helyett. Ezt az ecsetet mindkét kezünkön tudjuk használni, tisztítható és újrahasznosítható, könnyen tudjuk a korlátokat kifesteni vele, és úgy leni a festéket, ahogy a kezünk halad, fentről, lefelé.