Falfesték

Használhatok-e beltéri falfestéket kültéri felületeken?

Beltéri festéket kültéren alkalmazni?

Adott két doboz „Velencei kék” festék. Az egyikre az van írva, hogy kültéri falaknál való alkalmazáshoz és a másikra meg az, hogy beltér falfestéshez használható festék . Igen, mindkettő ugyanazt a színanyagot (pigment) tartalmazza és ugyanolyan a fényük is, és igen, természetesen mind a kettő festék. De ezen kívül minden másban különböznek.

Ha hosszú évek óta nem foglalkoztál festéssel, akkor jó ha tudod, hogy a dolgok mostanra a festékek világában is megváltoztak. A mai festékek összetevőinek kémiája mintegy finomhangolja őket a tervezett használatnak megfelelően, és mind a gyártók és a profi festők azt javasolják, hogy a címkének megfelelően használjuk fel valamennyit – beltéri festéket beltéren, a kültéri festéket kívül.

Az első és legfontosabb tudnivaló a festékkel kapcsolatban: alapvetően kétféle festék közül választhatunk: víz bázisú festék és olajfesték. A latex és akril festékek víz, míg az alkid festékek olaj bázisúak, és mindkettő típusból egyaránt találhatunk beltéri- és kültéri festékeket. Kültéri festékek esetében az olaj bázisú festékek kevésbé piszkolódnak el, mégis inkább a latex festékeket használják, mert azok legalább annyira tartósak, vagy talán még tartósabbak, mint az olajfestékek. Ez a fajta kültéri festék ellenállóbb a páratartalommal szemben, jobban viseli a hőmérséklet-ingadozást és minden más kültéri tényezőt, illetve gyorsabban is szárad, mint az alkid festékek.

Kültérre

A kültéri alkalmazásra szánt festékek továbbá olyan adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek biztosítják a hosszú élettartamot – kevésbé repedeznek, koszolódnak, illetve ellenállóbbak UV sugárzás káros hatásaival szemben. Sok esetben még penészirtó összetevőt is tartalmazhatnak.

Beltéri festék kültérre

A vízbázisú festékeket beltéren is szívesebben alkalmazzák, és nem csak az olajfestékek kipárolgása miatt. Ahelyett, hogy piszkolódás elleni adalékanyagokat tartalmaznának, a beltéri festékek vegyi kialakításánál arra figyelnek, hogy a kopásállók legyenek, kevésbé karcolódjanak és tapadjanak (pl. az ablakkeretek körül).  Tervezési szempont továbbá, hogy bírják a tisztítást (úgymint a paradicsomszósz fröcsögés nyomainak eltüntetése vagy a kisgyermekek műalkotásait lúgos leradírozása).

Az adalékanyagok azonban csupán az egyik alapvető összetevőt jelentik a négyből, emellett a beltéri és kültéri festékek a másik három – úgymint pigmentek, kötőanyagok és folyékony összetevők – tekintetében is eltérőek lehetnek.

Különbségek a beltéri és a kültéri festékek összetevői között

Az egyes környezet-specifikus adalékanyagok hiánya hátrányosan érinti a beltéri festékek kültéri alkalmazhatóságát, és a beltérre és a kültérre tervezett festékek közötti különbségek sora ezzel nem ér véget. A különbségek válnak igazán szembetűnővé, amikor a festékek más alapvető összetevőit is megvizsgáljuk, úgymint színanyagok (pigmentek), kötőanyagok és folyékony összetevők.

Kezdjük a pigmentekkel, tehát azzal az anyaggal, amely a festék színét adja. A beltéri festékek színét sok esetben organikus pigmentek biztosítják, amelyek egyes fajtáiról ismert, hogy nagyon kifakulnak, ha szabadtéren alkalmazzák őket; a kültéri fajtákkal ez nem történhet meg, ezért nyilvánvalóan ritkábban kell őket újrafesteni.

Beltéri festék kültérre 2.

Ugyanez a helyzet a festékekhez adott kötőanyagok esetében, amelyek funkciója kettős: összetartják a festék-pigmenteket és biztosítják azok tapadását a festendő felülethez.  Mivel a kültéri festékek több kedvezőtlen környezeti hatásnak vannak kitéve, az ellenállásuk növeléséhez ennek megfelelő mennyiségű és minőségű kötőanyagra van szükségük.

Kötőanyagok előnye és hátránya

A kültéri festékek esetében használt kötőanyagok ellenállóbbá teszik a festéket az olyan problémákkal szemben, mint repedezés és a porladás, valamint a nagyobb nedvességkontroll igény. A beltéri festékek kopásállóbbak lehetnek, amely tulajdonság annyira nem szükséges a kültéri festékek esetében.

A kül- és beltéri festékek közötti különbség megnyilvánulhat a folyékony alkotórészekben is. A beltéri festékek – különösen a beltéri vízalapú festékek, beleértve a latex festékeket –, kialakításában fontos, hogy a lehető legalacsonyabb legyen a szerves vegyületek kipárolgása (VOCs, azaz volatile organic compounds). A kipárolgó szerves vegyületek általában oldószerként funkcionálnak a festék, és szobahőmérsékleten párolognak.

Rövid- és hosszútávú egészségkárosító hatásaik lehetnek a fejfájástól és a zavarodottságtól kezdve (rövidtávú), a légzőszervi megbetegedésekig és a májkárosodásig (hosszútávú). Kapcsolatba hozhatók továbbá a rákos megbetegedések néhány fajtájával is. AZ EPA (Environmental Protection Academy, azaz Környezetvédelmi Akadémia az Egyesült Államokban) jelentése szerint a otthonunkon belül kipárolgó szerves vegyületek szintje 2-5-ször magasabb, mint a szabadtéren.

Alacsony VOC tartalmú festéket válasszunk

Tehát érdemes olyan festéket keresni, amelyek esetében ez a szint alacsony vagy akár nulla. Mivel a kültéri festékek nem minden esetben képesek ezt a „majdnem semmi” szintű VOC szintelvárást teljesíteni, amelyet a beltéri festékek – az olaj bázisú festékek különösen nem – , ezen a ponton válik igazán fontossá emlékezni arra, hogy soha ne használjunk kültéri festéket házon belül!

Azok számára, akik nem értik, miért kell ezt így megbonyolítani, van még egy lehetőség: léteznek kül- és beltéren egyaránt használható festékek is. Tehát van olyan, hogy hibrid beltéri/kültéri festékformula.

Szerkesztő megjegyzése: Használható-e beltéri festék kívül?

Ha összehasonlítod a beltéri latex festéket a kültérivel, az összetevők eltérőek lehetnek. De ami már egészen biztosan szemet szúr még annak is, akit nem érdekelnek az oldószerek és kötőanyagok: minden festék akkor teljesít a legjobban, ha arra használjuk őket, amire valók.

Ha kültéri festési feladatra gondolunk tehát, válasszunk olyan festéket, amelynek a címkéjén az áll: kültéri festéshez használatos. Így elkerülhetjük a korai és jelentős megfakulást és a berepedezést.