Kellemes lakóklíma kialakítása

Hogyan tudod elérni a kellemes hőérzetet otthon? Nedvesség csökkentése

Minél magasabb a hőmérséklet, annál több nedvességet tud megkötni a levegő. Saját példánkból mindannyian tudjuk, hogy a túl magas páratartalom rossz hatással van a közérzetre. jelen írásunkban pedig arra keressük a választ, hogy a kellemes hőérzet miért fontos belső lakótereink használata során.

Ügyeljen a belső mikroklímára!

A belső levegő páratartalma, valamint hőmérséklete nyilvánvalóan nem csak a falak állapotára és a fűtésszámla összegére vannak hatással, hanem az általános közérzetre is. Az olyan helyiségekben, ahol nem izzadunk, teljesíteni is maximálisan tudunk, ideálisnak véljük a hőérzetet. Amennyiben ez bármilyen irányba elmozdul, tehát didergünk, vagy éppen nem jutunk elég oxigénhez a meleg, nedves levegőből, az azonnal meglátszik kedélyállapotunkon és teljesítőképességünkön.

Romló teljesítőképesség?

A 25-27 fokos hőmérsékletben, körülbelül 40-50 százalékos nedvességtartalom mellett már észlelhető, hogy romlik a szellemi teljesítőképesség. Ez többek között azzal is magyarázható, hogy az agy a melegre nagyon érzékeny, hiszen az említett, vagy azt meghaladó hőmérséklet esetében a fej hőleadása csökken.

Testsúly függvénye is!

Az, hogy mennyire érezzük komfortosnak a lakás helyiségeit, nem csak a fűtés, vagy a páratartalom függvénye, hanem az ott tartózkodó személyek testsúlyáé is. Köztudott, hogy a plusz kilókkal küzdők jobban izzadnak, több hőt adnak le, de ugyanakkor jobban alkalmazkodnak a szélsőséges hőmérsékleti viszonyokhoz. Míg egy normál testsúllyal rendelkező ember fázik, addig a túlsúlyos esetleg meg sem érzi a néhány foknyi különbséget, sőt, melege is lehet.

A belső mikroklíma érzékelése tehát összetettebb folyamat annál mint amit a hőmérsékletre, a fűtésre és szellőztetésre való odafigyelés jelent. Az emberi tényező elengedhetetlen szerepet játszik mind a lakás levegőjének nedvességtartalmát, mind a hőérzetet illetően. Következő cikkünkben a már sokat emlegetett külső falak belső felületeinek fontosságáról szólunk.

Nedvesség csökkentése a lakásban

Azt már láthattuk, hogy az ingatlan levegőjének nedvességtartalma a nyílászárókon keresztül képes távozni, ezért a rendszeres szellőztetés elengedhetetlen. De milyen hatással van ez a nedvesség közérzetünkre, ha nem áll helyre a helyiség mikroklímájának páratartalma? Erről szeretnénk most szólni cikkünkben.

Ahhoz, hogy kellemesen érezzük magunkat otthonunkban, nélkülözhetetlen, hogy a helyiségek mikroklímája megfelelő legyen. Erre egy sor tényező van hatással, így  a levegő nedvességtartalma, a hőmérséklet, a falak hőmérséklete, és a levegő szennyezettsége, valamint a zajterhelés is.

Miből áll a levegő?

Különféle gázok keverékéből, melyek közül az oxigén, a nitrogén és a szén-dioxid a legjelentősebbek. Ezeken felül por, lebegő anyagok, növényi-, és állati mikroorganizmusok is megtalálhatóak benne. Mindezen túl rendszeresen jelen van a láthatatatlan vízgőz, melynek mennyisége változó lehet. Közérzetünk megérzi, ha ennek mennyisége túl sok, hiszen melegnek, fullasztónak érezzük akkor az adott helyiséget.

Vezesse el a nedvességet!

Korábban az ablakokon keresztül sokkal nagyobb mértékben ment keresztül a szellőzés, az egysoros üvegeken azok alacsony hőmérséklete miatt pedig rendszerint lecsapódott a nedvesség. Korunk ablakai jól zárnak, és az ablakok is melegek, tehát a páralecsapódás nem történik meg. Ennek ellenére azonban szükség van arra, hogy elvezessük a helyiségekben keletkezett nedvességet.

Hogy ez természetes szellőztetéssel, vagy mechanikai úton történik meg, a végeredmény szempontjából szinte mindegy, de ami a legfontosabb, hogy a nedvességet igénylő penész megjelenésének is kevesebb esély jut a páratartalom csökkentésével.

Nyilvánvaló tehát, hogy vízgőz rendszeresen jelen van a levegőben, de ennek nem szabad átlépnie azt az értéket, mely már negatívan befolyásolja a belső terek mikroklímáját. Következő írásunkban azt részletezzük, hogy milyen forrásokból kerülhet nedvesség a levegőbe.