Fürdő

Tippek a mozgáskorlátozott fürdőszoba kialakításához [Infógrafikával!]

Sok háztulajdonos érzi úgy, különböző okokból kifolyólag, hogy otthonukat átalakítsák, gondolva az időskori mozgáskorlátozottságukra. Hiszen mindenkinél eljön az az életkor, amikor a mozgás már nehezebb és szükség van bizonyos segédeszközökre, pl: járókeretre, kerekesszékre, vagy épp az egyik családtagjuk szorul rá ezek használatára.

A fürdőszoba az egyik olyan helyiség, amelyet legelőször alakítanak át ezen okok miatt. Ez a helyiség jelenti az egyik legnagyobb kihívást mozgásukban korlátozottak részére. Ugyanakkor a fürdőszoba az egyik legveszélyesebb helyiség a házban, hiszen a legtöbb baleset a fürdőszobában történik.

Éppen ezért a mozgáskorlátozott fürdőszobák kialakítása az egyik legnépszerűbb és legszükségesebb opció egy ház felújításánál.

Mit is jelent a mozgáskorlátozott fürdőszoba?

Ezen fürdőszobák speciálisan kialakított helyek, amelynél könnyű és egyszerű a belépés, kilépés, illetve a napi egészségügyi tevékenységek elvégzése nem okoz gondot semmilyen életkorban.  Természetesen itt gondoltak azokra is, akik kerekesszékkel vagy járókerettel közlekednek.

Ezen fürdőszoba padlóját nagy odafigyeléssel rakják le, illetve speciális eszközök vannak felszerelve a helységben.

1. Első lépés: a helyes mérés

A megfelelő mozgáskorlátozottak részére kialakított fürdőszoba lényege a helyes elrendezés és a mértani számítás.

Az alábbi tényezőket kell figyelembe venni:

  • Egy síkban lévő padló vagyis nincs küszöb, sem lépcső kialakítva a fürdőben, sem a bejáratánál
  • Ha a küszöb kialakítását semmiképpen nem lehet elhagyni, akkor maximum 1,5 cm magas vagy kisebb küszöb kialakításra törekedjünk, mivel a kerekes széket használók ezt a küszöbmagasságot még át tudják hidalni.

Széles ajtónyílások és folyosók

Az ajtónyílásoknak elég szélesnek kell lennie ahhoz, hogy járókerettel és kerekes székkel is be lehessen menni rajtuk, illetve a berendezési tárgyak között is elegendő helynek kell lennie, hogy a mozgáskorlátozással élők mindent elérhessenek és akadálymentesen használni tudjanak.

A minimálisan elvárt ajtónyílás szélessége és a berendezési tárgyak közötti hely nagysága függ attól, hogy a mozgáskorlátozással élő személynek milyen nagyságú segédeszközre van szüksége, illetve mekkora hely kell az eszköz használatához, azaz milyen ügyesen manőverez a helyiségben.

Nyitott zuhanyzó

Legpraktikusabb megoldás a zuhanyzónál, ha a zuhanyfülkének a padlója egybefüggő a fürdőszoba padlójával, tehát nincs fellépő, sem küszöb, így lehetővé teszi egyben a zuhanyzást és fürdést egyben.

A zuhanytálca nélküli zuhanyzó nem csak megközelíthető minden korosztály számára, hanem maximálisan kihasználja a teret az adott fürdőszoba helyiségben, költséghatékony, nincs probléma a zuhanyzó ajtó miatt, és egyszerűbb tisztán tartani, mint egy zárt, elkülönített zuhanykabint.

A használati eszközök magassága

Ha elég tágas a fürdőszobánk, szereljünk fel polcokat különböző magasságú elosztásban, így mindenki, aki a fürdőszobát használja álló vagy ülő helyzetben, kényelmesen tudja használni a fürdőszobai felszereléseket.

A mosdó alatti hely

A mosdó alatti helyet érdemes szabadon hagyni, így egy ülő helyzetben lévő személy is könnyen odafér, a térdei nem ütköznek akadályba, emellett könnyen elérhető lesz a csap és az egyéb berendezések.

Kiegészítők

Az elektromos kimeneteket, csapokat, zuhany/kádszabályzó-karokat, szekrényeket és egyéb kiegészítőket olyan magasságban szereljük fel, amely könnyen elérhető mind az ülő-mind az álló helyzetben bent tartózkodó személyek részére.

Fürdőszobai berendezések

A fontos felszerelések méretét és alakját (pl: a wc-csésze, mosdó, fürdőkád, és zuhanyzó,) körültekintően kell megválasztani, figyelembe véve, hogy a fürdőszobában még további szabad tér maradjon.

Sima járófelület

Elég széles járófelületet kell biztosítani a járókeret vagy kerekes szék használatához, illetve ahhoz, hogy az ajtót bezárva a járókeret vagy kerekes szék is elhelyezhető legyen odabent, a berendezési tárgyak könnyen elérhetőek legyenek, és a zuhanyzót előrefelé manőverezve is elérhessék.

A fürdőszoba helye a lakásban

A fürdőszoba a lakás legkönnyebben elérhető helyén kell legyen, legideálisabb a földszinten, hogy mindenki  gyorsan elérhesse. Az emeleten elhelyezett fürdőszoba a lépcsők miatt gondot okozhat.

2. Második lépés: Speciális fürdőszobai eszközök

A másik kritikus feladat egy mozgáskorlátozott fürdőszoba kialakításnál, hogy a megfelelő kiegészítő felszereléseket kiválasszuk, ügyelve a biztonságra, a kényelemre, a könnyű elérhetőségre a mindennapi fürdőszobai használatok alkalmával.

Öt lényeges eleme van a kialakításnak: a kiegészítők, a wc, a világítás, mosdó és a piperék, illetve alapvetően az elérhetőség és a biztonság.

A fürdéshez használt kiegészítők

Speciális kádbelépők, kádszékek, kádban használt eszközök segítenek abban, hogy a kádat beülős zuhanyzóvá alakítsuk. Ehhez a legnehezebb feladat a kád oldalfalának átlépése.

Azoknak, akik élvezni szeretnék a fürdőkád használatát, de nem képesek maguktól be-és kiszállni, már többféle emelő megoldás létezik, mely ezt lehetővé teszi, kezdve a hordozható emelőszerkezetektől a beépített modellekig. Szintén speciális megoldást nyújtanak az oldalt nyitható fürdőkádak, vagy amelyek egy mechanikus ülőkével rendelkeznek.

A szegély nélküli zuhanyzók szintén remek megoldást jelentenek, mivel bárki számára megközelíthető és használható, függetlenül a mozgáskorlátozottság mértékétől. A méretét tekintve azt kell szem előtt tartani, hogy egy kerekes széknek és plusz egy főnek kényelmesen el kell férnie, ha segítségre lenne szükség a zuhanyozásnál.

A WC/Toalett

Számítások szerint a WC ülőkének 420-460 mm magasan kell esnie, mivel ez a legkényelmesebb magasság mindenki számára. Egy állítható WC ülőke még inkább megkönnyíti egy járókerettel vagy kerekes székkel közlekedő személynek a használatot. A már meglévő WC-ülőkék esetében is van egyéb megoldás a WC-magasítók, WC-szűkítők segítségével.

A beépített öblítővel rendelkező WC-k segítik a higiénia könnyebb elérését használat után.  A tárgyak helyét tekintve jó, ha a WC-t használó személy eléri az egyéb eszközöket, pl: extra WC papír, törlőkendők, egészségügyi felszerelés stb.

A fürdőszobai világítás

A megfelelő világítás lényeges biztonsági szempont. Törekedjünk rá, hogy ne legyenek sötét helyek a fürdőszobában és meg legyen világítva teljesen. A természetes fény a legideálisabb.

A villanykapcsolók könnyen elérhető helyen legyenek mindenki számára.  A mozgásérzékelő világítás szintén praktikus, ha nehezen elérhető helyre esik a kapcsoló. Extra világítást használjunk a fürdőszobában, hogy elkerüljük a visszatükröződést. Tompított fényt használjunk, ha lágy fényt, megvilágítást szeretnénk elérni.

A mosdó és a pipere eszközök

A mosdó alsó szekrény nélkül is beépíthető a falba, így álló és ülő személyek is használni tudják, ilyen esetben a térdeknek is elegendő hely marad a mosdó alatt. Az egykarú csap vagy az érzékelővel ellátott kar nélküli csapok megkönnyítik a mosdó használatát mindenki számára.

Általános elérhetőség és biztonság

Általános szabály, hogy azok az eszközök, amelyek használatához több mozgás szükséges (pl: fürdés, mosdó használata) kéznyújtásnyira kell legyenek azon kiegészítőktől, amelyekkel együtt használjuk.  Ezen kívül nem lehetnek útban, vagy nehezen elérhető helyen.

A fogódzókat a zuhanyzóba, a kádhoz, illetve a WC mellé is lehet szerelni extra segítségként a használó számára. A fogódzók már számtalan formában, kivitelezésben kaphatók segítve a biztosabb egyensúly megtartását.

Vannak speciális eszközök, pl: a liftek, emelők, amelyek segítenek a kádba való beszállásnál, vagy a hidraulikus székek, beemelő karok, vagy kád belsejéhez begördíthető ülőkék, stb.

Ezen lehetőségeket természetesen személyre szabottan lehet variálni, a saját igényeink, otthonunk jelenlegi kialakítása alapján, figyelembe véve életmódunkat és fürdőszobai szokásainkat.  A fent említett lehetőségek hozzájárulnak egy számunkra megfelelő fürdőszoba kialakításához, a családban élők igényei szerint.

Tippek a mozgáskorlátozott fürdőszoba kialakításához


Természetesen a hagyományos és a mozgáskorlátozott fürdőszoba esetén is fontos, hogy penészmentes környezetet alakítsunk ki, melyre tökéletes megoldás a Protektor penészgátló bevonata.

Forrás:
protektor-festek.hu/utmutato-a-mozgaskorlatozott-furdoszoba-kialakitasahoz-infografika/