Ház

Parketta a fürdőszobában? Ismerd meg hogyan!

A csupasz lábaink természetes és meleg padlót kívánnak. Mi lenne jobb,mint egy padló fából? Hosszú idők óta érvényes az a szabály, hogy a fa és a víz nem fér meg egymással. Ma ez a kijelentés már nem állja meg a helyét. Az igazi fa nem csak a hálószobába, vendégszobába alkalmas, hanem az egész házba is akár. Ha pedig egy pár tanácsot megfogadunk, akkor a parketta a fürdőszobába is alkalmas lehet.

Parketta
Parketta

Pár jótanács, amit ha megfogad, semmi gondja nem lesz a fával!

Fürdőszobába tökéletes fafajták: tölgy vagy diófa, ami a nedvességtől csak kevésbé ázik be. A fürdőben a fapadlózatot csak a legjobban képesített mesteremberekre bízzuk. Az alaptalaj teljes ragasztása ajánlott. Ezzel szakszerűen tömítve lesznek a peremek egy elasztikus tömítőanyaggal. A parkettahézagokat is szépen lezárja. Egy olajozott felület is tanácsos, így a víz nem tud a repedéseken keresztül a hézagokba jutni. Ha túl sok nedvességet vesz fel a padló, annak felmosásakor, akkor a felszínt viasszal vagy olajjal kell ápoljuk.

Tanácsoljuk, hogy a kisebb tócsákat kerüljék el a fürdőben. Ha a nedvességet azonnal feltakarítjuk és nem marad a víz huzamosabb ideig a padlón, akkor a parketta sértetlen marad. Olyan vizes területekre, amik állandóan víz alatt állnak, mint például a tusoló, nem alkalmas a fapadlózat.

Hogyan tisztítsuk a fürdőszobai fapadlózatot?

faburkolat-tisztitasa

 

A fából készült fal, parketta vagy akár fürdőkád tisztítása könnyebb,mint gondolnánk! Töröljük át egy nedves kendővel ( fontos, hogy ne csöpögjön belőle a víz, mert azzal csak eláztatjuk a fát) és kétszer- háromszor egy évben dörzsöljük át vakszolajjal. Ez az olaj fogja ápolni a fát, valamint segít elkerülni, hogy a fa vizet szívjon fel magába. Viszont mellékhatásként a viaszos felület a kosztól és víztől gyöngyöződni fog. A csúnya víztelepeknek, mint például a mész- és koszlerakódásoknak semmi esélyük sincs így. A könnyebb karcolódásokat csiszoljuk át óvatosan egy dörzspapírral, majd végezetül olajjal kenjük át.

Tusoló és fürdőkád fából? Lehetséges. Lássuk hogyan!

Fából épült tusoló alatt fürdeni olyan, akár egy esőerdőben!
Fából épült tusoló alatt fürdeni olyan, akár egy esőerdőben!
Egy fából épült fürdőkád is erdei hangulatot varázsol a fürdőbe!
Egy fából épült fürdőkád is erdei hangulatot varázsol a fürdőbe!

A könnyebb megértés érdekében csatoltuk a képeket is, hogy szemléltethessük a folyamatokat.

A fürdőkád fába való átöltöztetéséhez a kád széle alá, közvetlenül a kádra rá kell erősíteni egy lécet. Egyik oldalának kicsit srégnak kell lennie, hogy a víz lecsepeghessen. Egy másik lécet is fel kell helyeznünk a kádra, pontosabban a víz folyásának irányába, a parketta közelébe. Mind a két lécre csavarunk egy 19 mm-es zárólemezt. A talapzatot egy sor csempe képezi.

Végezetül fel lehet tenni az átlós léceket. Ezeket közelebbi távolságra helyezzük fel egymástól, így elegendő levegőztetést teszünk majd lehetővé. (1. kép)

Szükségünk lesz a továbbiakban egy sima peremű deszkára ( kb. 5 cm széles), mely azonos fából készült. Ezt pedig fel kell szerelnünk 1 cm-rel a kád szélétől a falra.

A hézagok tömítését 1 cm-es habtömítéssel oldjuk meg.  A kád felső és alsó széle közötti távolságnak 4 cm-esnek kell lennie. (2.kép)

 

Reméljük, hogy segítséget tudtunk adni a fa használatához. Kicsit talán körülményesnek tűnhet egy sima csempefelületű kialakítással szemben, de higyjék el, hogy nem is olyan bonyolult, és sokáig gyönyörű maradhat a fa a fürdőszobánkban. Az tény, hogy több odafigyelést igényel, de megéri!