Fűtési módok

Egycsöves fűtési rendszer

Azokat a fűtőrendszereket, amelyeknél a víz ugyanazon a csövön jut el a fűtőtesthez, mint amelyiken visszaáramlik, egycsöves fűtőrendszernek nevezzük.

Függőleges elrendezésű egycsöves rendszer

23. ábra. Függőleges elrendezésű egycsöves rendszer

A legegyszerűbb fűtőszerkezetet, amelynek a legkisebbek a beszerelési költségei a 23. ábrán láthatjuk. A meleg víz először a legmagasabban elhelyezett fűtőtesthez áramlik, ott átadja hőjének egy részét, majd egy szinttel lejjebb áramlik. A legalsó fűtött szinten átadja a maradék hőjét. A fűtőtestekben be- és kivezető cső található. A nagyobb fűtőfelület érdekében alumíniumlamellák vannak rásajtolva. A csövön sehol nincs szerelvény. A fűtőtestből a hő az alumíniumlamellák fölött elhelyezett billentyűk záródásával, ill. nyílásával adódik át.

A felhasznált anyag és elvégzett munka szempontjából ez a rendszer nagyon egyszerű. A fűtés szabályozása azonban tökéletlen és így gazda­ságtalan is. A szerkezet elágazó csőhálózatának természetesen másfajta kivitelezési módja is van: szerelvényeket kell beiktatni. Ezzel a beszerelési költségek nőnek, de a gazdaságosabb fűtéssel csökkennek az üzemeltetési költségek.

Vízszintes elrendezésű egycsöves rendszer

24. ábra. Vízszintes elrendezésű egycsöves rendszer

Az egycsövű rendszerek tipikus tulajdonsága, hogy minden soron következő radiátorba hidegebb víz áramlik. A fűtővíz átfolyását a kör­folyás különböző módjaival lehet megoldani. A teljes fűtési kör összes csövének átmérője azonos, és ez meghatározza a rendszer fűtőteljesít­ményének kapacitását. A rendszer rövid ideig tartó fűtéshez ajánlott.

Az elágazó csőhálózatot ún. lovagló módszerrel kapcsolják a fűtőtestek­hez, rövid csatlakozókkal az alapvezetékbe. Ennek a csatlakozásnak kicsi a hidraulikai ellenállása, és lehetővé teszi a hidraulikai felhajtóerőt a fűtőtestekben. Ez a fűtőtest gyorsabb felmelegedésében nyilvánul meg. Az alapvezeték-csőhálózathoz előnyös rézcsövet használni. Egy 28 mm átmérőjű cső 60 kW hőteljesítményt visz át. A kis ellenállású szerel­vényeknek és a rézcsöveknek köszönhetően eme rendszer hidraulikai tulajdonságai igen jók.

Alsó elosztású kétcsöves melegvíz-fűtés

25. ábra. Alsó elosztású kétcsöves melegvíz-fűtés

A 26. ábrán látható házszerkezetben a kazántól kiindulva többféle fűtéscső­vezetési módot és többféle radiátorbekötést láthatunk. A kazánoktól a fűtési előremenő és visszatérő víz az osztó-gyűjtő szerelvényekbe jut. Az osztó-gyűjtő után választható polipropilén, polietilén, vagy ötrétegű (műanyag + alumíniumréteg), ill. réz csővezeték.

A kereskedelemben kapható márkák bármelyikét felhasználva egy kor­szerű csővezetékrendszert építhetünk ki a radiátorig, ill. padlófűtést a polietilén csővezetékekből. Ezeket a vezetékeket rendszerben árulják a szakkereskedésekben, ami azt jelenti, hogy a cső + hozzávaló idomok + szerszám kölcsönzés, amivel összeállíthatják a rendszert.

Csővezetési és radiátorbekötési módok

26. ábra. Csővezetési és radiátorbekötési módok

Ma már esztétikus osztó-gyűjtő szerelvényeket (falba süllyeszthető, csempézhető, és falon kívüli szinterezett), és könnyen összeállítható osztó-gyűjtő szerelvényeket lehet vásárolni.

A 26. ábra alsó szintjén egycsöves és kétcsöves radiátorkötési lehetőséget, a második szinten kétcsöves kötések és padlófűtés + radiátorbekötést, a harmadik szinten kétcsöves kötéseket láthatunk. A radiátorkötéseknél több lehetőség van a szelep elhelyezésére, kötési módjára. A padlófűtés és a radiátoros fűtés kombinációja kellemes hőérzetet ad a helyiségben.

A radiátorokra hőmérséklet-szabályozós szelepeket, szelepkészleteket érdemes felszerelni. A hőmérséklet-szabályozóval (termofej) a helyiségenkénti különböző hőmérséklet állítható be pl. a vendégszoba hő­mérsékletét elegendő 14 °C-ra beállítani, miközben a mellette levő nappaliban az ideális 22 °C tartható. Termofejes szelep, vagy szelepkész­let nagyon jó minőségben kapható magyar gyártmányban is, de import szelepek is beszerezhetők.