Fűtési módok

Fan-Coil (hűtő-fűtő) berendezések, szegélyfűtés

Légszűrővel, ventilátorral ellátott, hűtésre és fűtésre egyaránt alkal­mazható berendezés. Működési elv: a csővezetéken érkező fűtővizet vagy hűtővizet radiátorszeleppel és golyós-csappal, vagy egyéb vízoldali szabályozószeleppel csatlakoztathatjuk a készülékhez.

A berendezésen keresztüláramló fűtő- vagy hűtővízből egy szabályozható erősségű, csendes, roppant kis teljesítményű ventilátor huzatmentesen, de nagyságrenddel gyorsabban képes az energiát a fűtendő vagy hűtendő helyiségbe juttatni.

A berendezés előnyei:

  • A rendkívül gyors hőleadás miatt a kazánok működési ideje minden felfűtési időszakban a felére csökkenhet, így 20-35 % energiamegtakarítás is elérhető. A gyors felfűtés miatt a helyiségek használatából, ill. nem használatából kialakult fűtési szokások és azok automatizálási lehetőségei további költségmegtakarítást eredményezhetnek.
  • A berendezés légszűrője biztosítja, hogy a készülék fölött porcsík nem képződik, a helyiségben csökken a portermelés. (Kevesebb portörlés és takarítás szükséges, a falfelületeket is ritkábban kell festeni.)
  • A berendezés nagy fajlagos hőteljesítménye miatt kis helyigényű.
  • A helyiségben forgatott levegő révén nagyobb üvegfelületek páramen­tesítésére is alkalmas.
  • Amennyiben a berendezéseket megfelelő módon kialakított csőveze­ték-hálózathoz kötik (a fűtésnél megszokott átmérőknél egy mérettel nagyobb csővezetékek, és azok kaucsuk alapanyagú párazáró szigete­léssel való ellátása), akkor a kivitelezéssel egyidőben, vagy a későbbiek folyamán bármikor egy folyadékhűtő telepítésével az összes Fan-Coillal ellátott helyiség hűtötte válik, belső téri munkák, bontások, átalakítá­sok nélkül. Az ilyen módon kialakított klimatizálás a legkényelmesebb, csak egy berendezés jelenik meg a helyiségben, amely a hűtési és fűtési feladatokat is ellátja, energiatakarékos, és kivitelezése olcsóbb, mint két (fűtő és hűtő) rendszer kialakítása.

Szegélyfűtés

A szegélyfűtés hatására a helyiségben nagy arányú lesz a konvekciós hőleadás és csekély a légáramlási sebesség, a külső falak mentén a páralecsapódás mértéke is csökken. A szegélyfűtés gazdaságos fűtési forma, mivel már kisebb hőmérsékleten is kellemes a hőérzet. Mivel a felmelegítendő keringtetett víz mennyisége kicsi, ezért a rendszer gyorsan reagál a szabályozásra.

A szegélyfűtés további előnye, hogy egyenletes hőmérsékletet biztosít, a padlónál ugyanolyan meleg van, mint kevéssel a plafon alatt. A külső falak mentén ún. hőfüggöny jön létre, ezáltal nem keletkeznek kellemetlen légáramlatok, és hidegebb részek sem alakulnak ki a helyiségen belül.

A szegélyfűtés egyenletes hőeloszlás révén egészséges térklímát ad

37. ábra. A szegélyfűtés egyenletes hőeloszlás révén egészséges térklímát ad