Fűtési módok

Fűtőtestekről általában

A fűtőtestek a fűtési rendszer azon részei, amelyek közvetlenül továb­bítják a hőt a fűtött helyiségbe. Létezik bordás, csöves, lap, sugárzó, meleg levegőjű, elektromos, acél, öntöttvas, falra szerelhető, ventilátoros, szabályozható stb. fűtőtest. A különböző gyártók és a szakirodalom külön­bözőképpen csoportosítja őket.

Fő követelmények

Fontos eldönteni, hogy mihez, mikor és hogyan kívánjuk használni őket, és talán már a kiválasztásnál a legfontosabb szempont, hogy az üzemel­tetési költségek minél kisebbek legyenek. Fő követelmények a fűtőtesttel szemben: hosszú élettartam, formatervezett alak, minél nagyobb fűtő­felület, minél kisebb vízfelhasználás stb. Minél nagyobb a fűtőtest hőátadó felülete, annál több hőt képes közvetíteni a környezetnek. Ezért a legtöbb csöves fűtőtest hőátadó felületét csavart bordázattal vagy sajtolt lamellákkal növelik.

Minél kevesebb víz van a fűtőtestben, annál kevesebb fűtőanyag kell felmelegítéséhez. Másrészről ennek negatív hatása van az egész fűtőrend­szer vízáramlására. A víz nyomása – a fűtőtestben való – vízmozgás közben a súrlódás hatására veszít értékéből, emiatt keringtetőszivattyú használata szükséges.

Teljesítmény kérdése

A fűtőtestek teljesítményének fedeznie kell azon helyiség hőveszteségét, ahová a fűtőtestet elhelyeztük. Nagy helyiségekben két – esetleg több fűtőtestet is elhelyezhetünk. Teljesítményük összege egyenlő a helyiség hőveszteségének értékével. Fontos a fűtőtestek helyes elhelyezése és rögzítése. A fűtőtestet a leghűvösebb helyre, rendszerint az ablak alatti területre kell elhelyezni (1. 40. ábra). A felületi hőmérsékletnek eleget kell tennie a higiéniai előírásoknak.

Fűtőtestek elhelyezése40. ábra. Fűtőtestek elhelyezése

Az átlagosnál erőteljesebben poros területeken nem megengedett a bor­dázott fűtőtestek használata. Olyan helyiségekben, ahol nagyobb a szemé­lyi sérülés veszélye, a fűtőtesteket be kell fedni, méghozzá úgy, hogy a fedéssel ne csökkentsük a fűtőtest teljesítményét.

A fűtőtestek gazdaságos üzemeléséhez az alábbi szempontokat érdemes betartani:

  • a fűtőtest körül (minden oldalon) legalább 5 cm szabad helyet kell hagyni a levegőáramlásnak;
  • ajánlatos, hogy a függöny 5 cm-rel a fűtőtest fölött végződjön;
  • a radiátor mögötti falra érdemes alumínium fóliát erősíteni, ami vissza­veri a hőt a helyiségbe;
  • a fűtőtest fedését úgy kell megoldani, hogy ne gátolja a levegőáramlást;
  •  érdemes a legmagasabban elhelyezett fűtőtestekbe légtelenítőt be­építeni;
  • tartsuk tisztán a fűtőtest felületét;
  • érdemes a fűtőtestbe termosztátot vagy más gazdaságos szabályozó­szerelvényt beépíteni;
  • a bútorokat ne helyezzük a fűtőtest közvetlen közelébe.