Fűtési módok

Radiátorok (bordás fűtőtestek) tulajdonságai

A leggyakrabban használt fűtőtestek a radiátorok. Az acéllemez radiá­torok könnyűek, egyszerűen felszerelhetők és gyorsan fölmelegszenek. A lemezek azonban egy idő után rozsdásodnak és a radiátorok kilyukad­nak (leggyakrabban a kapcsolódási pontokban). Élettartamuk 15-20 év körül van.

Öntöttvasból készült radiátor

A szürke öntöttvasból készült radiátorok nehezek, tovább tartják a hőt. Drágábbak, mint az acéllemez radiátorok, de élettartamuk minimum 50 év. A radiátorok kötéstávolsága 300, 500, 600 és 900 mm. Annak függvényében válasszuk ki a radiátor méretét, hogy mekkora a parapett magasság, ill. nincs magassági korlát.

Radiátor

A radiátorok hővezető (konvekciós) fűtésre alkalmasak, ahol a víz hőmérséklete eléri a 115 °C-ot és túl­nyomása 0,6 MPa. Ezért megfelel magasabb épületek fűtésére, ahol nagyobb a nyomás és a lemezes radiátorok már nem alkalmazhatók. Egyúttal gőzfűtésre is alkalmasak.

Acélból készített radiátor

Az acéllemezből készült lapradiátor a meleg vizes fűtési rendszer kor­szerű és gazdaságos építőeleme. A kiváló minőségű környezetbarát anyagok felhasználásával, és a legmodernebb technológiával gyártott termék megfelel a kor követelményeinek. Igényes kivitelével természetes könnyedséggel simul környezetébe.

Hőleadás

A hagyományos fűtőtesteknél nagyobb részarányú sugárzó hőleadás a gazdaságos üzemeltetést, a kisebb építési mélység az adott helyiség jobb helykihasználását, az egyszerű felületek a tisztántarthatóságot segítik elő. E fűtőtest alkalmazható minden szivattyús melegvíz-fűtési rendszerben (egycsöves, kétcsöves). A csővezeték bármilyen anyagból készülhet acél­lemez és öntöttvas radiátor esetén, amely oxigéndiffúzióra nem hajlamos.

Radiátor

A hagyományos fűtési rendszereket 90/70 °C-os fűtővíz hőmérsékletre méretezik, az energiatakarékosságra való törekvés eredménye lett a kis, 75/65 °C-os fűtővíz-hőmérséklet, amely igénynek az acéllemez lapradiá­tor is megfelel. A fűtőtestek csekély vízmennyisége finom, gyors szabá­lyozást biztosít, amely energia-megtakarítást jelent a felhasználónál.

Rejtett csöves szerelés -> beépített szelepes radiátor előnyei:

  • sablonnal szerelhető, ami lehetővé teszi az azonnali kezdést, mert nem szükséges a radiátor jelenléte;
  • az előfinanszírozás csökken;
  • nem kell festés előtt leszerelni, ül. visszaszerelni;
  • középső csatlakozású radiátor alkalmazásánál előny, hogy akkor is sze­relhető a fűtési rendszer, ha a radiátorméret még nem ismert.