Gipszkarton

Egy régi hall megszépítése – Gyakorlati példa

Anyag

4 x 6 és 3 x 5 cm-es lécek, csavarok és dűbelek, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, csatlakozótömítő, gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, hézagtömítő és glettelőanyag, hézagerősítő szalag, mélyalapozó..

Ha egy régi épület keskeny, hosszú, magas hallját kell átalakítani, akkor optikailag előnyös, ha a mennyezet magasságát lépcsőzetesen csökkentjük, a hall hosszát egy gardrób, a mögött pedig egy telefonáló fülke beépítésével szakítjuk meg. A helyiségnek a halvány színekkel egy világos alaphangulatot, az erőteljes színekkel pedig markáns hangsúlyokat adunk, ezáltal nagyobbnak és tágasabbnak tűnik a helyiség.

Lépcsőzetes mennyezet a hallban

1. Lépés

A lépcsőzetes mennyezet tervezésekor sok múlik a lépcsőfokok szélességének és magasságának harmóniáján. A tartóváz méretei is ebből vezethetők le. Elkészítéséhez először 15 cm hosszú, 6×4 cm-es lécdarabokat vágunk. Ezeket majd szerelési távtartóként lapjukra fektetve a mennyezetre dűbelezzük. Előbb azonban ugyanabból az anyagból az említett lécdarabok egyik oldalélének közepére lépcsőfokonként növekvő hosszúságú függesztőfákat csavarozunk. Az arány akkor harmonikus, ha a lépcsőfokok szélessége magasságuknak nagyjából a kétszerese. Tervezéskor ügyeljünk arra, hogy a lépcsőfokok szélessége egyforma legyen.

1. Lépés

A tartóváz irányvonalait lépcsőfokonként zsinórcsapással jelöljük ki a mennyezeten. Ehhez egy vékony zsinórt porfestékbe mártunk, két előzőleg kimért jel fölött jól kifeszítjük, a zsinórt középen meghúzzuk, majd elengedjük. Ettől a színezett zsinór a mennyezethez csapódik és egyenes vonalat hagy hátra, amely mellett 100 cm-es közökben egy-egy szerelési távtartót (az előzőleg rácsavarozott függesztőléccel együtt) beütő-horgonnyal a betonfödémre dűbelezünk. Csapózsinórok a barkácsáruházakban is kaphatók (a zsinór egy porfestékkel teli házban van fel-tekercselve, és így festékeződik be a zsinór).

2. Lépés

A beütőhorgonyokat a szerelési távtartókon át a födémbe fúrt lyukakba dugjuk, és a horgonypecek beütésével rögzítjük. Ott, ahol a lépcsős mennyezet hosszanti oldala és két vége a helyiség falaihoz ér, a falakra is szerelőléceket kell felerősíteni. Ezt terpesztődűbelek vagy megfelelően hosszú beütődűbelek felhasználásával átdugó (egyoldali) szereléssel végezzük.

2. Lépés

3. Lépés

A függesztőfákra most 5×3 cm-es tetőléceket csavarozunk, ezek tartják majd a burkolatot. Csavarozáshoz 5 x 80 mm-es önmetsző gyorsépítőcsavarokat használunk. A csavarok behúzásakor minden csavarfejet teljesen süllyesszünk be, hogy a burkolat simán fölfekhessen. Először egy tetőlécet lapjára fektetve a függesztőfák aljára csavarozunk.

3. Lépés

Egy második lécet egy lépcsőfok magasságával feljebb, szintén lapjával, ugyanazon függesztőfák oldalához csavarozunk, hogy felfekvésül szolgáljon a következő lépcsőfok burkolatának.

4. Lépés

A kész tartóvázat 12,5 mm-es gipszkarton lapokkal burkoljuk. A lapokat mindig úgy kell egymáshoz illeszteni, hogy mindkét egymásnak ütköző lap a tartóvázra feküdjön fel, és ahhoz hozzá lehessen csavarozni.

4. Lépés

Ha valamely oknál fogva nem lehetséges, az illesztés helye mögé egy tetőlécdarabot kell helyezni, amelyhez szintén mindkét lapot hozzácsavarozzuk. A lapdarabokat gyorsépítőcsavarokkal erősítjük fel. A hangszigetelést úgy javíthatjuk, hogy a lépcsős mennyezetre kőzet- vagy üveggyapot lapokat helyezünk. Ha a födém fölött fűtetlen helyiség – pl. padlás – van, és a hang- 5 szigetelést hőszigeteléssel akarjuk összekötni, a szigetelőréteg és a burkolat közé párafékezőnek polietilén fóliát vagy párazárónak alufóliát kell kifeszíteni.

5. Lépés

A kisfeszültségű halogénlámpák az ilyen szerkezetű mennyezetnek különleges hangulatot adnak. Az elhelyezésükhöz szükséges, kör alakú szerelőlyukakat az elektromos fúrógépbe befogott lyukfűrésszel könnyen kivághatjuk. A vezetékeket az esetleges szigetelőréteg elhelyezése előtt kell beszerelni. A szerelőlyuk átmérőjét keressük ki a halogénlámpához adott szerelési útmutatóban. A hézagok kitöltése, hézagerősítése, glettelés és csiszolás után a mennyezetet oldószermentes alapozóval mélyalapozzuk, majd közepesen durva nyersrostos tapétát helyezünk föl.

 5. Lépés

A gardrób és a telefonfülke leválasztásához 6×6 cm-es hevederfákból 120 cm széles keretet építünk, amelyet mindkét oldalán 12,5 mm vastag gipszkarton lapokkal burkolunk. A keretet úgy kell elkészíteni, hogy a szerelés tervezett helyén 6 cm-rel alacsonyabb legyen, mint a mennyezet magassága. A lapokat azonban akkorára vágjuk, hogy a kereten felül és alul 3-3 cm-rel túlérjenek. Ezáltal felül és alul egy-egy U profil keletkezik, amellyel a válaszfalat szilárdan rögzíthetjük olyan 3×6 cm-es lécekhez, amelyeket előzőleg a padlóra és a mennyezetre dűbeleztünk. Ehhez a válaszfalat pontosan beállítjuk a helyére, majd a túllógó gipszkarton lapokon keresztül a mennyezeti és a padlóléchez csavarozzuk.