Gipszkarton

Gipszkarton mennyezet elkészítésének menete

Anyag

3 x 2,5 cm-es lécek, további, 12,5 mm-rel vastagabb lécek, csavarok és dűbelek, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, önmetsző gyorsépítő-csavarok, hézagoló- és glettelőgipsz, hézagerősítő szalag, mélyalapozó.

Érdekes megoldás az olyan, közvetlenül felerősített álmennyezet, amelynél az egymásra helyezett mezők magassága kívülről befelé csökken. Ez az egyszerű szerkezetű mennyezet panellakások felújításakor jól alkalmazható.

Lépcsőzetes mennyezet beépített világítással

Lépcsőzetes mennyezet beépített világítással

1. Lépés

Közvetlenül a régi födém alá olyan tartó-lécezetet dűbelezünk, ahol a lécek vastagsága középtől kifelé mindig egy-egy vastagsággal nő.

1. Lépés

2. Lépés

Ha pl. a belső keret vastagsága 25 mm, akkor a következő léckereté 37,5 mm, a rákövetkezőé 50 mm.

2. Lépés

3. Lépés

A burkolást középen kezdjük el, a vele határos lapkoszorú külső szélét a 37,5 mm vastag keretre csavarozzuk, belső széle pedig a már burkolt mezőre fekszik fel.

3. Lépés

4. Lépés

A lapkoszorút hosszú önmetsző gyors-építőcsavarokkal erősítjük az előző burkolaton keresztül a tartólécezéshez. A lapok leélezett széle a lépcsőnek elegáns megjelenést ad. A lehető legjobb optikai hatást akkor érjük el, ha a lapokat rézselve vágjuk. A halogénlámpák ennél a szerkezetnél is jól használhatók.

4. Lépés