Gipszkarton

Fém tartószerkezetre függesztett mennyezet – Gyakorlati példa

Anyag

C és U profilok, csavarok, szegletrögzítők, ill. profilok, nóniusz-függesztők, beütőhorgonyok, 12,5 mm-es gipszkarton lapok, önmetsző gyorsépítőcsavarok, kőzetgyapot lapok, halogén spotlámpák, hézagoló- és glettelőgipsz, hézagerősítő szalagok, mélyalapozó.

Ahogyan a falburkolatok tartóvázát akár fából, akár fémből készíthetjük, mennyezetek burkolásakor is választhatunk e két lehetőség között. Példánk egy panellakás fürdőjének felújítását mutatja be. Nemcsak a padló, a falak és a szaniter felszerelések szorultak átfogó felújításra, hanem a mennyezet is. Amikor az építők fém tartószerkezetre függesztett mennyezet mellett döntöttek, főleg azt vették figyelembe, hogy a fából készült tartószerkezet a nedves fürdőhelyiségben torzulhat. A helyiség magasságára és az ablak helyzetére tekintettel a mennyezetet csak 12 cm-rel engedték le. Az alapprofilok szereléséhez előbb a dűbellyukak helyét jelölték ki zsinórcsapással és mérőléccel.

Az alapprofilok tengelytávolsága általában ne haladja meg a 110 cm-t! A mi példánkban a helyiség méreteiből csak 80 cm-es köz adódott. A könnyen szerelhető beütőhorgonyokat szintén 80 cm-es közökben helyezték el. A tartóváz biztonságos felfüggesztésére és a profilok pontos beállítására ebben a példában is nóniuszfüggesztők szolgálnak.

1-2. Lépés

A függesztőket beütőhorgonyokkal szereljük fel, majd az alapprofilokat önmetsző gyorsépítőcsavarokkal a horgonyfülekhez csavarozzuk.

Egy átlagos felújítás eredménye

3-4. Lépés

Miután az alapprofilokat vízmértékkel tökéletesen vízszintes helyzetbe hoztuk, a tartó-profilok szerelésébe kezdünk. Ezeket 60 cm-es tengelytávolsággal derékszögben az alapprofilok alá helyezzük és szegletprofilokkal, valamint önmetsző gyorsépítőcsavarokkal erősítjük hozzájuk.

3-4. Lépés

5. Lépés

Hang- és hőszigetelésre kb. 4 cm vastag kőzetgyapot lapokat használunk. A tartóvázat ezután impregnált gipszkarton lapokkal lehet burkolni. Ezeket önmetsző gyorsépítőcsavarokkal 25 cm-es közökben alulról a tartóprofilokra csavarozzuk. A fürdőben is ügyeljünk az áramtakarékos világításra, és halogén spot-lámpákból álló irányított világítást szerelhetünk be.

5. Lépés

Azzal, hogy a szárazépítéshez fém tartóvázat alkalmazzunk, a fürdőnek egy másik problémáján is segítünk: ugyanis a helyiség egyik sarkában egy nagy átmérőjű esőcsatorna fut le. Miután a cső körül, a burkolat mögötti üreget kőzetgyapottal töltjük ki, majd a csövet gipszkarton darabokkal burkoljuk, a tetőről lefolyó esővíz zaja csökkenni fog, a cső zavaró megjelenése a fürdőszobában pedig megszűnik.

Egy átlagos felújítás eredménye

Egy átlagos felújítás eredménye