Gyerekszobák

Egyedi hangulat a babaszobában, stencilezés, mintázatok a falra

Néhány különleges, ugyanakkor egyszerű részletmegoldással egyedi hangulatot varázsolhatunk a gyerekszobába. Készíthetünk a falra stencilezett mintákkal, nyomdázással szegélyt vagy önálló mintázatot, de egy kedvenc mesefigura képét is elhelyezhetjük szegély­csíkként, így ha csemeténk hirtelen ráun az addig rajongásig sze­retett tündérekre vagy űrhajókra, könnyedén követhetjük megvál­tozott igényeit. A legegyszerűbben elkészíthető mintázat, ha kézzel festett csíkokkal díszítjük a falat. Ezekkel gyorsan elkészülünk, és hatásosan megváltoztatjuk egy szoba összképét anélkül, hogy teljesen átalakítanánk a berendezést.

Stencilezés

Manapság stencilezéssel leginkább nagyobb méretű, különálló mintákat szoktak készíteni. Ahelyett, hogy a helyiség összes falát elborítanánk, inkább válasszunk ki egy motívumot, és elszórtan helyezzük el. Stencilező sablonokat beszerezhetünk pl. hobbibol­tokban vagy barkácsáruházakban, de saját magunk is elkészíthetjük. Bármely alakzatról készíthetünk sablont, bár érdemes inkább az egyszerűbb formákat alkalmazni.

A figurát lemásolhatjuk egy tapéta vagy kelme mintáiról, esetleg egy mesekönyvből. A következőkben ismertetjük a sablonkészítés lépéseit, később pedig további mintákat találunk.

Ez a macska egy nagyobb, tágasabb falfelületen mutat igazán.

Ez a macska egy nagyobb, tágasabb falfelületen mutat gazán.

Stencilező sablon készítése

Időt takaríthatunk meg, ha egyből több sablont készítünk, amikor nagyobb felületeket akarunk stencilezéssel díszíteni.

Amire szükségünk lesz: Lemásolandó minta Pauszpapír Puha ceruza Erős karton Olló vagy tapétavágó kés Ragasztószalag Stencilezőfesték, -kréta vagy akrilfesték

Lépések:

  1. Helyezzük a pauszpapír a lemásolni kívánt mintára, majd rajzoljuk át puha ceruzával.
  2. Másoljuk át a mintát erős kartonra vagy vastag műanyag fóliára. Ha nagyítani vagy kicsinyíteni szeretnénk a mintát, először sima papírlapra má­soljuk át, majd fénymásolóval nagyítsuk vagy kicsinyítsük.
  3. Ügyelve arra, hogy a kivágott minta körül ele­gendő felület maradjon, vágjuk ki a minta negatív­ját éles ollóval vagy tapétavágó késsel. Utóbbi eset­ben pl. üveglappal védjük meg a munkafelületün­ket. Dobjuk ki a felesleges, leeső anyagot és készen is van a sablonunk.
  4. Helyezzük a sablont a falra, majd négy sarkát rögzítsük Pritt ragasztószalaggal. A mintát speciális akrilalapú stencilezőfestékkel vagy stencilezőkrétával (a zsírkrétához hasonlatos rudak) töltsük ki, de használhatunk általános akrilfestéket is. Amikor elkészültünk a mintával, a sablont óvatosan szedjük le a falról.

Ezeket az egyszerű motívumo­kat fénymásolóval tetszés szerint nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük.

Ezeket az egyszerű motívumo­kat fénymásolóval tetszés szerint nagyíthatjuk vagy kicsinyíthetjük.

Csíkok és kockák készítése (falhoz)

Saját kezűleg becsíkozni egy felületet nem túl bonyolult feladat; a csíkokból készíthetünk szegélyt, keretezhetünk velük ablakot vagy ajtót, vagy izgalma­sabbá tehetünk velük egy unalmas sarkot. Amikor a festett csík megszáradt, díszítsük matricákkal, nyomdázott mintákkal vagy fessünk rá pöttyöket.

Amire szükségünk lesz Vonalzó Puha ceruza Szintező vagy függőón Kis- és nagyméretű festőpárna vagy -henger Matt, emulziós vinilfesték

Lépések:

  1. Ceruzával és vonalzóval jelöljük ki a befestendő terület határvonalát. A pontossághoz használjunk szin­tezőt (a függőleges vonalaknál pedig függőónt).Lépések
  2. Azért, hogy szép tiszták legyenek a kontúrok, a csíkok szélét kisebb festőpárnával, a belsejét pedig na­gyobb méretű festőpárnával fes­sük ki.

Szövethatású festett csíkok. Jópofa, szö­vethez hasonló szegélyt készíthetünk, ha hígított festéket használunk. Ehhez egy rész vizet elegyít­sünk öt rész festékkel.

Szövethatású festett csíkok

Ceruzával jelöljük ki a csíkok határvonalát, majd kis festőhengerrel húzzunk függőleges vonalakat, ezek száradása után pedig vízszinteseket. így szőtteshez hason­latos mintázatot kapunk. Ha a hengerünket egy csík rajzolása közben kell festékbe mártanunk, a munkát a függőleges és vízszintes csíkok sötétebb színű metszéspontjánál szakítsuk meg.

Nyomdázás

A nyomdázás könnyen elsajátítható technika, amely a stencilezés alternatívája. A minta mérete igazodjon a díszítendő felület léptékéhez – nagyobb falfelületen nagyobb mintákat használjunk, míg a kisebb minták szegélyekhez vagy bútorok díszítésére alkalmasak. Használjunk speciális, nyomdázáshoz alkalmas festéket, mert az gyorsan szárad, élénk színekben és a megfelelő állagúra kikeverve kapható.

Nyomdázás

A nyomdázás technikájával szegélyeket vagy elszórt mintázatot egyaránt készíthetünk; két vagy három szín kombinálásával igazán vidám lesz az összhatás.

Kaphatók speciális, nyomdázáshoz alkalmas textilfestékek is, ezekkel a falat díszítő mintát függönyökön vagy párnákon is megismételhetjük. A legtöbb ilyen festék még a gépi mosást is bírja, de ezt mindenképpen ellenőrizzük a termékismertetőn. Ne feledjük, hogy a legtöbb, nyomdázáshoz való festéket fényes felüle­teken nem alkalmazhatjuk.

Ha fafelületre vagy bútorokra szeretnénk nyom­dázott mintát készíteni, a felületet először alapoz­zuk vízalapú festékkel.

Szegélyek készítése

A szegélyek legnagyobb előnye, hogy gyorsan elkészíthetők, ugyanakkor hatásosan megváltoztathatják a szoba képét. Szegélyekből hatalmas vá­laszték áll rendelkezésre, a hagyományos tapétáktól az öntapadós változatokig. A hagyományos tapéta­szegélyeket a Metylan Bordűrragasztóval rögzíthet­jük. Beszerezhetünk öntapadós geometrikus mintákat is, amelyekből szintén készíthetünk szegélyt.

A nyomdázás előtt ellenőrizzük, hogy a falfelü­let tiszta és pormentes-e. A szegély vonalát ceruzával vagy krétával jelöljük ki, így az biztosan egyenes lesz. Ennek legegyszerűbb módja, ha egymástól egyenlő távolságra vonalakat húzunk a falon hosszú vonalzó vagy egy lécdarab mellett, amelyek egyforma magasságát a padlóvonaltól vagy a szegély­léctől mérjük ki. A szegélynek nem kell a belmagasság felénél húzódni: kisebb szobákban érdemes azt a padlóhoz közelebb elhelyezni. A gyerekek akkor tudnak benne gyönyörködni, ha szemmagas­ságban vagy annál alacsonyabban húzódik.

Az ágy környékét tapétából készült vagy öntapadós sze­gélycsíkkal hangsúlyozzuk ki

Az ágy környékét tapétából készült vagy öntapadós sze­gélycsíkkal hangsúlyozzuk ki. Esetünkben a tündérek a sze­gély mellett a bútorkon és a fogasokon is visszaköszönnek.