Gyerekszobák

Mire figyeljünk az ablakok kialakításánál gyerekszobában?

Ablakokkal kapcsolatban egy gyerekszobában a legfontosabb alap­szabály: minél praktikusabb, annál jobb! Allergia szempontjából az a legjobb megoldás, ha egyszerű belső textilárnyékolót vagy római árnyékolót (raffroló) választunk. Ha különlegesebb össz­hatást szeretnénk, ezeket kombináljuk kisebb kiegészítő textil­darabbal vagy rövid kis díszfüggönnyel.

Ötletek a függönyökhöz:

 • Könnyen tisztható, lehetőleg mosható textíliát válasszunk. Ha saját magunk varrjuk a függönyt, ügyeljünk rá, hogy az esetleges sze­gélyek, rojtok és egyéb rávarrt elemek a mosásban vagy tisztításnál hasonlóan viselkednek.
 • A túl vékony anyagok helyett lehetőleg vá­lasszunk vastagabb, nehezebb anyagokat (vász­nat vagy közepesen vastag pamutot).
 • Kicsi gyerekeknél fontos szempont, hogy a füg­gönnyel tökéletesen el tudjuk sötétíteni a szobát.
 • Érdemes készen egy egyszerűbb függönyt be­szerezni, majd azt egyedivé tenni pl. rávarrt szegéllyel, színes mintákkal vagy szalagokkal.
 • Fontos, hogy a karnist és a függönyt erősen rögzítsük, hogy a helyén maradjon akkor is, ha a kicsik rácsimpaszkodnak. A függönyzsinó­rokat lehetőleg ne érhessék el a gyerekek (tekerjük azokat az ablakkeret felénél elhelye­zett kampó köré).

Gyerekszoba

Fontos, hogy kisebb gyerekek szobájában könnyen tisztítható és strapabíró textíliákat válasszunk.

Tervezzünk rolót!

Az egyszerű, fehér vászonból készült roló a legtöbb összeállításhoz illik. A képen látható változatot két szalaggal díszítettük, amelyeken vissza­köszönnek a szoba színei; ez a megoldás kicsit idősebb gyerekeknél kiváló.

Roló

A kisebb gyerekek szobája legyen a lehető legvidámabb. Ehhez rajzol­hatunk pl. szabad kézzel, textilfilccel vagy textilfestékkel mintákat egy egyszerű vászonrolóra. Válasszunk egyszerű, a szoba többi elemével harmonizáló mintát, amelynek rajzolását először papíron gyakoroljunk. Jó választás lehet egy egyszerű virágmotívum, állatfigura vagy betűk.

Sötétítőfüggöny

Egyszerű sötétítő készítése

Sötétítő

Ezt az egyszerű sötétítőfüggönyt (kép fent) nagyon könnyen és gyorsan elkészít­hetjük, és mivel tökéletesen illeszkedik az ablakmélyedésbe, biztosan ki­zárja a zavaró fényt, amikor éppen aludni szeretne a gyerek. Emellett anyagtakarékos kialakítás, és további kiegészítő függönyökkel is kombi­nálható. Rögzítésére egyszerű csőszegecseket (ringli) használunk.

Amire szükségünk lesz Mérőszalag Vastagabb, színes vászon vagy pamut Pamut varrócérna Csőszegecsek (ringli) Szegek vagy csavarok

Lépések:

 1. Mérjük meg az ablaknyílás méretét, a kapott értékekhez adjunk hozzá 5-5 cm-t a ráhagyásnak, így megkapjuk a szükséges textildarab méretét.
 2. Szabjuk ki a függönyt és szegjük be a széleit, majd vasaljuk át az anyagot.
 3. A függöny szegélyébe üssük be egymástól egyen­lő távolságban a csőszegecseket. Szegecselőfogóval nyomjuk őket össze.
 4. Ceruzával jelöljük meg az ablakkereten a ringlik helyét. Verjük be a szegeket vagy csavarjuk be a csavarokat, ellenőrizve közben, hogy biztosan a megfelelő helyre kerültek-e.
 5. Akasszuk a helyére a függönyt. A függöny fel­hajtásával egyszerűen akasszuk az alsó ringliket is a szegekre vagy a kiálló csavarokra.

Sötétítő

Zsinórok és szalagok. Ez a függöny (kép fent) jól mutat egy tengerészmotívumokkal díszített szobában, ha azonban még inkább tengerészjelleget szeretnénk adni a függönynek, a ringliken áthúzott vastag zsinórral vagy szalaggal rögzíthetjük oda a füg­gönyt. A zsinórt varrógéppel varrjuk erősen hozzá a függönyhöz. Díszíthetjük azonban a függönyün­ket rátétes mintákkal is. Használhatunk a díszí­téshez felvasalható motívumokat (virágok, csóna­kok, űrhajók stb.). A legjobb, ha ezeket a szegélyek mentén helyezzük el, így akkor is látszanak, amikor felhajtjuk a függönyt.

Játékbolt a gyerekszobában, gyakorlati kivitelezése

A készen vásárolt sima, fehér függönyből igazi különlegesség lesz a rávarrt, szí­nes anyagból készült zsebeknek és a bennük tartott játékoknak köszönhetően.

Játékok a gyerekszobában

Magát a függönyt házilag is elkészíthetjük maradék anyagból. A színes rátétekhez felhasználhatunk anyagmaradékokat, keverhetjük a különböző mintákat. Sőt, a patchwork-jelleg a többi lakástextilen (pl. párna) is vissza­köszönhet: akár még patchwork faliképet is készíthetünk!

Amire szükségünk lesz Anyagmaradék Készen vásárolt egyszínű pamutfüggöny Mérőszalag Puha ceruza Olló Gombostű Pamutcérna

Lépések:

 1. Készítsük el a zsebeket. Az anyagból a zseb kívánt méreténél körben 1 cm-rel nagyobb dara­bokat vágjunk ki a ráhagyáshoz. Különböző méretű és mintájú zsebeket készítsünk, így lesz igazán érdekes az összhatás.
 2. Hajtsuk be körben az 1 cm ráhagyást és va­saljuk le.
 3. A zseb felső részén varrjuk vissza a ráhagyást.
 4. Terítsük a függönyt vízszintes felületre, majd gombostűvel tűzzük a helyükre a zsebeket, végül kézzel vagy varrógéppel (utóbbi egyenletesebb öl­téseket készít) varrjuk fel őket.

Az anyag kiválasztása. Többféle anyagot tár­sítsunk, így izgalmasabb lesz az összhatás. Arra azonban ügyeljünk, hogy a zsebek anyaga vé­konyabb legyen a függönyénél, különben azok lógni fognak. Azt se feledjük, hogy a zsebek nem bírják el a nehezebb játékokat.

Fátyolszövet függöny. Ha élénkebb színű vagy mintázatú függönyanyagot választunk, a zsebeket készítsük egyszínű pamut fátyolszövetből. Esetleg szalagokat vagy szegélycsíkokat is rávarrhatunk a függönyre.