Hasznos - Ártalmas

A rovarriasztó szerek veszélyei

A leggyakoribb rovarűző hatóanyag a dietil-toluamid, ismertebb nevén DEET. Ez a vegyszer szinte az összes ismert készítményben megtalálható – ugyanis valóban hatásos. A DEET elriasztja a szúnyo­gokat, a bolhákat és a kullan­csokat, és távol tartja a legye­ket is. De vajon biztonságos-e?

A DEET veszélyei

A DEET viszonylag ártalmatlan szer, feltéve, hogy nem nyelik le, és a bőrön keresztül sem szívódik fel belőle nagyobb mennyiség. A mellékhatások sem jelentősek. A leggyakoribb panasz a bőrkiütés, és csak ritkán fordul elő komolyabb reakció: émelygés, görcsök, kóma, sőt esetleg halál is, de ezek mindig olyankor jelentkeztek, ha a szert ismételten túl nagy mennyiségben használták kisgyer­mekeknél, vagy nem az előírásoknak meg­felelően alkalmazták – pl. a ruhákat áztatták be DEET-be.

Ha tartunk a DEET mellékhatásaitól, gondosan válasszuk meg a használni kívánt készítményt:

Van, amelyik csak 5% DEET-et tartalmaz, de olyan is akad, amely 100%-os hatóanyag-tartalmú. Ha biztonságra törek­szünk, de a rovarokat is szeretnénk távol tartani, olyan rovarriasztót vegyünk, amelyik 10-30% DEET-et tartalmaz. (Vizsgálatok szerint az ennél magasabb koncentráció nem feltétlenül növeli a szer hatékonyságát.)

Kisgyermekek esetén veszélyesebb

Mint minden vegyi anyagnak, a DEET-nek is lehetnek mellékhatásai, ha kisgyere­keknél alkalmazzuk – akár idegrendszeri károsodást is okozhat. Soha ne alkalmazzuk két évnél kisebb gyermekek esetében, és a nagyobbaknál is csak kifejezetten gyermekek számára kifejlesztett készítményeket használ­junk.

A gyermekorvosok szerint az öt évnél fiatalabb gyermekeknek legfeljebb 10% DEET-et tartalmazó szer ajánlható, kétéves kor alatt pedig egyáltalán ne alkalmazzunk DEET-tartalmú rovarűzőket. A gyerekek kezére ne fújjunk a szerből, mivel ők gyakran nyúlnak a szemükhöz vagy a szájukhoz; és tartsuk távol tőlük e készítményeket. Jó meg­oldás az is, ha a babakocsit vagy a járókát szúnyoghálóval takarjuk le.

Egy csepp megelőzés

Ne vonzzuk a rovarokat!

  • Ne használjunk parfümöt, erősen illa­tosított krémet, sampont, hajlakkot és arcszeszt.
  • Viseljünk világos színű ruhákat. Sok rovart az élénk színek vonzanak; a szúnyogok pl. állítólag különösen csábítónak találják a kék színt.
  • Ha a szabadban étkezünk, az ételt mindig fedjük le.
  • Hajnalban és alkonyatkor ne menjünk a szabadba, ha pedig mégis kime­gyünk, lehetőleg ne Izzadjunk meg, mivel a rovarokat vonzza a verejték szaga.
  • A kertünkben ne legyenek állandó po­csolyák, az úszómedencét pedig min­dig fedjük le, amikor nem használjuk.
Jegyezze meg! A DEET nem mindig hatásos a kullancsok ellen. Jóval többet érnek az olyan sprayk, amelyek hatóanyaga a permetrin nevű rovarölő szer. A permetrint soha ne permetez­zük a bőrre, mindig csak a ruhánkra kerüljön!

Ne vigyük túlzásba!

Mivel a rovarűző szernek a szaga tart­ja távol a vérszívókat, jelentősen csök­kenthetjük a bőrünkre permetezett mennyiséget, ha inkább a ruhánk külső rétegét fújjuk be vékonyan. Ha a bőrünket is kezeljük a készít­ménnyel, ügyeljünk rá, hogy a szem­be és a szájba ne kerüljön belőle. Soha ne kenjünk rovarűző szert sebes vagy leégett bőrre. A bőrön át felszívódó DEET mennyisége jócskán csökkenthető, ha előbb hidratálókrémmel kenjük be magun­kat. A napvédő krém is megfelel e célra, de a rovarűző készítmény csökkentheti a napo­zószer hatékonyságát.

Használata

A rovarriasztó hatás 1-12 órán át tart (de ha megmosakszunk vagy megizzadunk, ennél rövidebb ideig), tehát nem kell állandóan újra bepermeteznünk magunkat. Tanácsos a készítményeket szelektíven alkalmazni. Ha például olyan területen túrázunk, ahol sűrű az aljnövényzet, a kullancsok elleni védeke­zéshez tűrjük a nadrágszár alját a zokninkba, és a rovarűző szerrel csak a zoknit és a nad­rágszárat fújjuk be. Amikor haza­érünk vagy megérkezünk a szállásunkra, mossuk le a befújt bőrfelületeket alaposan szappannal és vízzel. Nem árt a ruha­csere sem, a beperme­tezett ruhákat pedig mossuk ki – de mindig a többi ruhaneműtől elkülönítve.

Jegyezzük meg! A rovarriasztó sprayk asztmásoknál vagy egyéb légúti beteg­ségben szenvedőknél rohamot válthatnak ki. Ilyenkor a folyadék vagy kenőcs használata ajánlott.

Természetes alternatívák

Egész sor természetes rovarűző anyag ismert, bár hatékonyság tekintetében egyik sem kö­zelíti meg a DEET-et. A rovarriasztó hatású­nak vélt növényi anyagok közé tartozik a kámfor, a borsmenta, az eukaliptusz, a roz­maring és a csombormenta illóolaja. Soha ne vigyünk fel gyógynövényolajokat hígítatlanul a bőrre, mert mérgezők lehetnek; mindig forrásvízzel vagy ásványi olajjal keverve használjuk őket.

Rovarűző hatásúnak mondták ezenfelül a fokhagymát, a fokhagymakapszulát, a bor­kőkapszulát és a sörélesztőt, amelyek szaga érezhető a bőrön, és állítólag távol tartja a rovarokat. Ugyanilyen hatást tulajdoníta­nak a   -vitamintablettáknak is.

Régóta hatásosnak tartják a citromfüvet, amely állítólag a rovarok étvágyát csökkenti. A citromfűolajos készítményeket a bőrbe kell dörzsölni, de kaphatók az olajat tartalmazó gyertyák is. Ez az anyag annyira veszélytelen, hogy az étkezőasztalon is bátran meggyújt­hatjuk. Egyes vizsgálatok szerint azonban a citromfűolajat tartalmazó rovarűző készít­mények hatásossága minimális.

Le a rovarölő lámpákkal!

Mi a helyzet a nagyfeszültségű rovarölő lám­pákkal, amelyek esténként oly sok kertben sercegnek? Nos, ne pazaroljuk a pén­zünket ezekre! Rengeteg hasznos rovart pusztítanak el, a szú­nyogokat és legyeket vi­szont alig vonzzák. A szakértők az ultrahangos rovarriasztó szerkezete­ket sem tartják jó meg­oldásnak, amelyek az em­beri fül számára túl magas frekvenciájú elektronikus rez­gésekkel űzik el a kellemetlen ízeltlábúakat. A független vizsgálatok többsége szerint az ilyen eszközök teljesen hatástalanok.