Festék tudástár

Hogyan hat az emberre az otthoni „légszennyezés”?

A beltéri légszennyezés forrásai

Formaldehid, PCB, azbeszt: ezek mind olyan szavak, amelyekkel nem szívesen találkozunk a lakóhelyünk közelében. Különös, hiszen legalább egy ilyen vegyszerrel, mindennap szembesülünk az otthonunkban. Ha pedig mégsem, akkor még nem lát tisztán! Az otthoni levegő vegyi anyaggal való terhelése történhet rövid ideig nagy dózisban, mint amikor egy spay-ből kifújunk egy adagot illetve hosszabb ideig kis dózisban, mint például amikor a szőnyegben lévő vegyi anyagok lassan elpárolognak.

Egy szokványos háztartásban számos forrása lehet a levegőt szennyező anyagoknak
Egy szokványos háztartásban számos forrása lehet a levegőt szennyező anyagoknak

Mindkettő, a formaldehid és a poliklórozott bifenil (PCB) megtalálható egy átlagos háztartásban. PCB-t betiltották 1970-ben, az USA-ban, de továbbra is megtalálhatóak a drót huzalokban, tömítőszerekben, festékekben és a fapadlókban. Azbeszt,-  egy másik forrása a “házi” légszennyezésnek- szintén eltiltottak a teljeskörű felhasználástól, azonban a régebb házakban, szigetelő anyagokban, szövet festékekben és a padlócsempékben, ugyanúgy megtalálható.

A formaldehided a gyárak rendkívül széleskörűen használják, építőanyagaikhoz és a háztartási eszközökhöz. Leginkább a préselt fából készült termékekben található meg, amelyek az alapozáshoz, polcozáshoz, szekrényekhez és bútorokhoz kellenek.

Ugyanakkor szintén népszerű a ragasztókban és festékekben. Tekintsük át egy pár olyan dolgot, amelyek szintén okozhatnak az otthonunkban rossz levegőt.

Honnan erednek ezek?

  • Radon: leginkább az alapzatban és az építőanyagokban található
  • A dohány füst: ezt okozhatja a cigaretta, a pipa, vagy a szivar, és szintén az is, aki kilélegzi a füstöt.
  • Biológiai szennyezés: baktériumok, penész, vírusok, állati ürülék, poratka, csótányok és a pollen. Sok ezek közül leginkább a nedves, nyirkos, meleg környezetben találhatóak meg, vagy pedig kintről érkezik a lakásunkba.
  • Égés: szellőzetlen gázmelegítők, fakályha, kandallók és gáztűzhelyek, szén-monoxidot, nitrogén dioxidot és kicsi szemcséket bocsátanak ki. Több mint 3 milliárd ember van a világon, aki még mindig fával, vagy szénnel fűtenek.
  • Háztartási termékek: festékek, lakkok, hobbi termékek és tisztító anyagok, mind tartalmaznak szerves vegyszereket, amelyek felhasználás során felszabadulnak és elraktározódnak.
  • Vegyszerek: több mint 80%-a az embereknek ki van téve mérges vegyszereknek, amelyek a lakáson belül találhatóak meg: mérhető szinteken 12 ilyen anyagot rögzítettek már, a benti levegőben.

A lehetősége annak, hogy ezektől a szennyezésektől mennyire leszünk rosszul, a saját érzékenységünktől függ. Az idősek, a fiatalok és azok, akiknek nem a legerősebb az immunrendszerük, hajlamosabbak a megbetegedésre. Szellőztetéssel esetleg megelőzhető mindez. Ha a friss levegőt gyakrabban engedjük be a lakásba, amely átjárja a területet, a káros anyagok nem gyülemlenek fel, és nem érik el a veszélyes szintet.

Visszatérve a fürdőkád hasonlathoz, a szellőztetés olyan, mint amikor a levezetjük az olajat a fürdőkádban, és helyette tiszta vizet teszünk a kádba. Végezetül, az olaj egyre inkább nem lesz probléma többé. Azonban, ha ugyanúgy tömítve hagyjuk a kádat, és nem csinálunk semmit, egy koszos, bűzös „fürdőkádunk” lesz. Sajnos egyre több az olyan újabb, és energiatakarékos ház van, amely légmentesen zárható – ez éppen olyan, mintha mindig be lenne dugva a kád.