Hasznos - Ártalmas

Óvatosan a benzinnel!

Az autó sok ember büszkesége és kedvenc játékszere. De a meghajtására használt folyadékkal óvatosan kell bánni. Évente több ezren szenvednek sérüléseket a benzin helytelen használata miatt. Nemcsak gyúlékony, de gőzei erősen robbanásveszélyesek is. Elég egy cigaretta, egy őrláng, a motor hője, egy villanykapcsoló vagy a statikus elektromosság által előidézett elektromos szikra, hogy belobbanjanak.

Óvatosan a benzinnel!

Motorbenzint csak szabadban és szigorúan csak üzemanyagként szabad használni. Ne használjuk faszén begyújtására vagy olajfoltok eltávolítására. A kezünkről soha ne tisztítsuk le a festéket vagy olajat motorbenzinnel, mert benzolt, etilén-dikloridot és metanolt tartalmaz, amelyek a bőrön keresztül felszívódva mérgezők lehetnek. A motorbenzint szájjal megszívni is veszélyes, mert ez tüdőgyulladást eredményezhet. Kerüljük a benzingőzök vagy a benzinüzemű gépek szén-monoxidban gazdag kipufogógázának belélegzését, mert fejfájást, szédülést, hányingert és zavartságot, sőt halálos kimenetelű mérgezést is okozhat.

A fűnyírót vagy más benzinüzemű gépet feltöltés előtt vigyük ki a szabadba

A motor legyen kikapcsolva és lehűlt állapotban, nehogy a benzin meggyulladjon. Használjunk tölcsért, és ha a benzin kifolyik, homokkal itassuk fel. A gépeket beindítás előtt vigyük a benzines kannától legalább 3 m-re, és használat után hagyjuk a szabadban lehűlni, mielőtt elrakjuk.

Szerelés közben

Ha szerelés közben az autó alá fekszünk vagy aknában dolgozunk, védjük a szemünket és a kezünket vegyszerálló védő-szemüveggel, gumi- vagy PVC-kesztyűvel. Ha benzin fröccsen a ruhánkra, a szabadban jól szellőztessük ki, mielőtt kimossuk.

A motorbenzin szállítása és tárolása

A benzinkannát mindig a földre téve töltsük meg, ne a furgon platóján, az autó csomagtartójában vagy műanyag felületen, mert a statikus elektromosságtól lángra lobbanhat. Gondoljunk a hőtágulásra, és ne töltsük csurig a kannát. Szállítás közben kissé hagyjuk nyitva a csomagtartófedelet, és amint lehet, vegyük ki a kannát az autóból. Baleset esetén a benzin a csomagtartóban felrobbanhat.

Csak kis mennyiségű benzint tartsunk otthon, és a lakótértől távol, hűvös, jól szellőző helyen tároljuk, például különálló garázsban vagy sufniban. Csak motorbenzin tárolására szolgáló biztonsági kannát használjunk, és jól tekerjük rá a kupakot, hogy az üzemanyag ne párologhasson. A szennyezett benzin veszélyes hulladéknak számít.

Benzinkút környékén soha ne dohányozzunk. Figyeljünk, hogy a benzin ne csöppenjen az autóra, a ruhánkra vagy az útra, mert a benzingőz gyúlékony.

Motorbenzint csak szabadban, és szigorúan csak üzemanyagként szabad használni.

Benzin elleni védelem

  • Ha benzin közelében valaki szédül vagy rosszul érzi magát, menjen friss levegőre és hívjon orvost.
  • Ha a benzint lenyeljük, ne próbáljuk kiöklendezni. Azonnal hívjuk a legközelebbi kórház detoxikáló központját.
  • Ha benzin kerül a bőrünkre, rögtön mossuk le szappannal és vízzel.
  • Ha a benzin a bőrre kerülve égési sérülést okoz, azonnal keressünk fel egy orvost!