Hasznos - Ártalmas

Azbeszt – Kik vannak veszélyben?

A belélegzett azbesztszálak megtapadhatnak a tüdőben, és tüdőrákhoz, mezoteliomához (a mellhártya vagy a hashártya felszínéről kiinduló daganat) és azbesztózishoz (a tüdő fájdalmas hegesedése) vezethetnek.

Ha felmerül a gyanú, hogy egy iskola építése során azbesztet alkalmaztak, ez sok országban oda vezet, hogy bezárják az iskolát.

Ki van veszélyben?

Bár az azbeszttel való érintkezés káros, aki alkalmanként van kitéve ennek az anyagnak, arra nézve vélhetően nincs negatív hatása. Életünk során mindannyian belélegzünk csekély mennyiségű azbesztszálat anélkül, hogy ettől bármi bajunk lenne. Igazi veszélyben az azbesztbányászok, az építő-bontó munkások és az épület-karbantartók vannak, akik rendszeresen érintkeznek ezzel az anyaggal.

Munkahelyi ártalmak

Az azbeszt belégzése és a betegség kialakulása között a tüdőrák esetében akár 10-15 év is eltelhet, míg a másik két betegségnél ez lehet akár 20-45 év is. A betegség súlyossága a terhelés időtartamától és a belélegzett azbeszt mennyiségétől függ.

Ma már hazánkban is szigorú közegészségügyi előírások szabályozzák az azbesztnek kitett munkások védelmét. A munkahelyen mérni kell a levegőben lévő azbesztszálak koncentrációjának értékét, és a határértéken belüli koncentráció esetén is szigorú munkavédelmi szabályokat kell alkalmazni.

Az azbeszt belégzésnek kitett dohányzó munkások nagyobb valószínűséggel vesztik életüket tüdőrák következtében, mint a nemdohányzók. A munkások családja is veszélyben van, mert az azbesztszálak a hajba vagy a ruházatra tapadva bejuthatnak az otthonokba is. Ezért előírás a munkaruhák speciális tisztítása és a munkások részére megfelelő munkahelyi fürdő-zuhanyozó biztosítása.

Veszélyes otthonok

Sok korábban épült lakóház, különösen a központi fűtésűek, valamint iskola és középület építése során alkalmaztak laza szálú (puha és porladó) azbesztből készült szigetelést. A szakértők egyetértenek abban, hogy ezeknek az anyagoknak a többsége nem jelent veszélyt, mivel az azbesztszálak be vannak ágyazva, és nem kerülhetnek a levegőbe.

Az elmúlt évek félelmeinek ellenére, pusztán az otthonokban található azbeszttel való érintkezés miatt még soha nem jelentettek betegséget. Emellett egyes orvosok véleménye szerint a finom szálas krizotil, amely a lakóházakban felhasznált azbeszt mintegy 95%-át teszi ki, kisebb valószínűséggel tapad meg a tüdőszövetben, mint a krokidolit és az amozit tűszerű rostjai.

Magyarországon ma már tilos az azbeszt felhasználása

De a korábban beépített azbeszttartalmú termékek továbbra is veszélyforrást jelentenek. A 20-25 évvel ezelőtt épült lakótelepi házak tárolóiban és garázsaiban alkalmazott azbesztvakolat miatt az ilyen házak lakói fokozottan ki vannak téve a porló azbeszt okozta károsodásoknak. Ma mintegy 60 000-en élnek azbesztszigetelést tartalmazó lakóházakban.

Az azbeszt szakszerű eltávolításához jelentős támogatás igényelhető. Komoly veszélyt jelent a szigetelés elhasználódása vagy sérülése, mert a szálak a levegőbe kerülhetnek. Ezért a sértetlen azbesztet ne bolygassuk, és kerüljünk minden olyan építési munkát, amely során a szálak szétszóród-hatnak a levegőben. Emellett végeztessünk rendszeres ellenőrzéseket.

Ha az azbeszt elkezdett porladni vagy rendszeresen nedvesedik, vizsgáltassuk meg. Ha szükségessé válik az eltávolítása, a munkát bízzuk szakemberre! Általában egyszerűbb és olcsóbb az azbesztet befedni szárazon rakott fallal, PVC-vel, rétegelt lemezzel vagy csőburkolatokkal, ill. körülzárni (védőtömítéssel), mint teljesen eltávolítani.

Azbeszt a lakásban: Hol keressük?

Ha lakásunk 20-25 évvel korábban épült vagy került átalakításra, akkor jó esély van arra, hogy valamilyen formában tartalmaz azbesztet.

Ellenőrizzük az alábbi helyeket:

  • A fűtőrendszer és a csövek szigetelése. Gipsszerű burkolat a vízmelegítőn vagy a kazánon, hullámpala borítás a csövek és a szellőzök körül.
  • Tömítések és szálerősítésű festék a falakon és a mennyezeten.
  • Cementhabarcsos mennyezetszigetelés. Gipszkarton mögött ez általában nem jelent
  • PVC padlóburkolat. Ha régi és kopott, akkor a legjobb szakemberrel eltávolíttatna vagy újabb réteggel leburkolni. A PVC burkolóanyagnak lehet azbeszt a hátlapja. Ez a helyen hagyva biztonságos, de eltávolítás során nagy mennyiségű azbeszt kerülhet a levegőbe. Maga a PVC-padló és a lefektetéséhez használt ragasztó is tartalmazhat azbesztet.
  • Tetőfedő és külső falburkoló anyagok. Az azbesztszálak ezeken a helyeken nagyon stabilak.
  • Elektromos vezetékek szigetelése és tűz elleni védelme.
  • A fa- és széntüzelésű kályhák körül a fal és a padló tűz elleni védelme.
  • Ha feltételezzük, hogy azbesztet találtunk, ne érjünk hozzá! Ha sérült vagy elázott, vagy ha szeretnénk eltávolítani, csiszolni, megfúrni, átvágni, hívjunk szakembert!