Hasznos - Ártalmas

Számítógép – Milyen káros hatásai vannak?

A számítógép szűk két évtized alatt forra­dalmasította a munkahelyeket, és ma már sok otthonba is befészkelte magát. Ám minden előnye ellenére káros következ­ményei is vannak. Miközben a személyi számítógép lerövidítette a feladatok megol­dására fordítandó időt, számos egészségügyi problémát okoz, pl. nyak-, szem- és csukló­panaszokat, nem beszélve az internettel és a számítógépes játékokkal kapcsolatosan kialakult függőségről.

A számítógép a bűnös?

A szakértők szerint a személyi számítógép önmagában egyáltalán nem káros. Az a ká­ros, ahogyan használjuk. A számítógéppel kapcsolatos betegségek megelőzése azzal kezdődik, hogy megértsük, mennyiben vál­toztatta meg a gép a munkánkat. A múltban a gépírók nem verték egyfolytában a billen­tyűket. Tartottak „mikroszüneteket”: új papírt fűztek az írógépbe, kitörölték a hibákat, és dossziéba rakták az iratokat. Ezek a felada­tok adtak némi pihenőt a szemnek, az ujjaknak és a karnak.

Mivel a számítógép mellett nem adódik ilyen pihenőidő, felhasználóinak folyamatosan meg kell teremteni a lehetősé­get egy kis lazításra, amikor nyújtózkodnak egyet, leveszik szemüket a monitorról, isznak egy kis vizet vagy felállnak az asztaltól.

A rosszul megtervezett munkahely csak növeli a problémát

A számítógép előtti idők­ből megmaradt íróasztalok gyakran túl ma­gasak: a billentyűzetnek olyan alacsonyan kell lennie, hogy az alkar és a csukló a padlóval párhuzamos legyen. Még a billentyűzet számára felszerelt alacsonyabb tálca esetén is kialakulhat az „egérváll”, ha a tálcán nincs hely az egérnek, és egyfolytában a kényelmet­lenül távoli egér után kell nyúlkálni.

Megfelelő, kényelmes testhelyzetre van szükség

Úgy rendezzük el az íróasztalt, a monitort, a billentyűzetet, az egeret és a széket, hogy a lábunk a padlón (vagy ha kell, egy telefonkönyvön) pihenjen, és megfelelő szög­ben hajlított könyök-, csípő- és térdízületek­kel tudjunk dolgozni.

Az egeret úgy helyez­zük el, hogy a csukló egy vonalban legyen a könyökkel, és a váll laza maradjon. Körülbe­lül 15 percenként változtassunk testhelyzetet, hogy megelőzzük a keringési problémákat. Kerüljük a bifokális szemüveg használatát, mert nyakfájást okozhat, hogy meg kell emelni a fejünket, hogy a képernyőt jól lássuk. Inkább csináltassunk külön egy kényelmes olvasószemüve­get a számítógéphez.

Jegyezze meg! Az asztali számítógép önmagában egyáltalán nem káros – mondják a szakértők. Az a karos, ahogyan használjuk.

Egyoldalú igénybevétel okozta panaszok

Az ácsmesterségtől a varrásig minden ismét­lődő mozdulatokat igénylő fizikai munka okozhat jellegzetes sérüléseket. A számítógé­pes munka is ilyen. A nem megfelelő magas­ságba állított billentyűzet vagy egér megterheli az izmokat, a csontokat, az inakat és az ízületeket. A monoton mozdulatok ínhüvely­gyulladást okoznak – ez az inakat körülvevő védőburok gyulladásos megbetegedése.

A számítógéppel kapcsolatos leggyakoribb állandó igénybevétel okozta sérülés a csuklóalagút-szindróma. A folyamatos gépírás, kü­lönösen, ha a csukló „imádkozó sáska” hely­zetben hajlik a billentyűzet fölé, megerőlteti a csuklócsontok közötti keskeny alagútban futó inakat és harántszalagokat, amelyek megduzzadnak.

A duzzanat nyomja a kézhez lefutó ideget, fájdalmat és zsibbadást okozva a csuklóban és a tenyérben, a hüvelyk- és mutatóujjakat pedig mintha apró tűkkel szurkál­nák. Ha a tünetek egy napnál tovább tarta­nak, forduljunk orvoshoz! Kezelés hiányában az alagútszindróma tovább romlik, hasogató fájdalmat okozva a kézben, a karban, és a kézizomzat sorvadása is előfordulhat.

Billentyűzet döntése: 0-25°

Szempanaszok

A számítógép képernyőjéről való olvasás elő­segíti a rövidlátás kialakulását, de ugyanez igaz a nyomtatott szövegekre is. A szem meg­erőltetése azonban más dolog. A számítógép-felhasználók háromnegyede tapasztalja az ún. számítógépes látás szindrómát.

Tünetei:

  • homályos, néha kettős látás,
  • könnyezés, pirosság, szemszárazság,
  • fényérzékenység,
  • a szemhéj vagy homlok fájdalma,
  • hosszas számítógépezés után átmeneti rövidlátás, amit a távoli tárgyakra való fokuszálási képesség hiánya jellemez.

A nem megfelelő világítás a panaszok egyik oka

A nem korrigált látászavar szintén hozzájárulhat a panaszok kialakulásához. Szerencsére megfelelő szemüveggel, a munkakörnyezet helyes kialakításával és a munkával kapcsolatos egészséges szokások beidegzésével megelőzhető a számítógépes látás szindróma.

Kerüljük a szem megerőltetését

  • A monitort szemben he­lyezzük el, megfelelő szög­ben az ablakokhoz képest úgy, hogy a teteje kb. szem­magasságban legyen.
  • A fehér fényű világítótestek kevesebb fényvisszaverő­dést okoznak, mint a fény­csövek. A szórt fény jobb. Ha a helyiség világítása csillogást okoz, segít a képernyőszűrő.
  • A monitort állítsuk élesre.
  • Gyakran pislogjunk, és pár óránként csepegtessünk a szemünkbe műkönnyet.
  • Félóránként nézzünk rá valamire, ami kb. 6 m távol­ságban van.

Túlzásba vitt számítógépezés

Egyesek nem annyira információkat keres­gélnek az interneten, mint inkább az életük­ből hiányzó társaságot. Egy vizsgálatban több száz „internetfüggő” emberről mutatták ki, hogy állapotuk a kényszeres szerencsejátéko­sokéhoz hasonlítható.

Ha a világhálón eltöltött éjszakák vagy más számítógépes munka problémákat okoz a munkahelyünkön vagy a családi életünk­ben, netán rossz hatással van fizikai vagy lelki egészségünkre, akkor a legjobb, ha szakértő segítségét kérjük.

Árt a sugárzás?

A szakemberek azt állítják, hogy a számító­gépek okozta sugárzástól való félelem meg­alapozatlan. A vizsgálatok szerint a monitorok nem bocsátanak ki nagyobb sugárzást, mint a fénycsövek vagy a színes tévé. A kutatók szerint az értékek olyan alacsonyak, hogy a számítógép mindennapos használata egy életen át sem lehet káros.