Hasznos - Ártalmas

Savas eső – Valóban létezik? Mennyire káros?

Sokak szerint a savas eső az egyik olyan környezetvédelmi kérdés, amelynek veszélyeit a média rendkívüli mértékben eltúlozza. Lehet, hogy megtámad egy pár fát – gondolják -, de az emberekre valójában nem káros. Igazság szerint még mindig nagyon keveset tudunk a savas esőről, de annyi bizonyos, hogy súlyos fenyegetést jelent a környezetre, és arra is utalnak jelek, hogy bizonyos esetekben közvetlenül veszé­lyezteti az emberek egészségét.

Könnyen szemrevételezhető a probléma, ha ellátogatunk valamelyik nemzeti parkba, ahol a kellemes környezet helyett beteg fák látványa fogad, és esetleg a savas részecskék ködfátyla is látható a levegőben.

Alattomos veszély

A savas eső – vagy a csapadék bármely for­mája, ideértve a havat és a ködöt is, amely tartalmaz bizonyos mennyiségű kén- és salét­romsavat – hatalmas pusztítást visz végbe a természeti környezetben. Megfosztja a talajt olyan létfontosságú tápanyagoktól, amelyek lehetővé teszik a növényzet növeke­dését, és tavak, folyóvizek ezreit szennyezi világszerte. Ennek eredményeképpen pusztulnak az erdők és a vizek élővilága. A kerti növényekben szerencsére nem tesz kárt, mert a kultúrnövények többsége, ha megkapja az alapvető tápanyagokat, ellenáll a légköri savtartalom változásainak.

Mi okozhat savas esőt?

Az elsődleges ok az ipari légszennyeződés, vagyis a cellulóz- és papírgyártás, a kohászat, a gázkitermelés, valamint a fosszilis tüzelő­anyagok elégetése során az erőművekben, gyárakban és a gépjárművekben keletkező és a légtérbe kibocsátott szennyező gázok. A kén- és nitrogén-dioxid bekerül a levegőbe, ahol a napfény hatására reakcióba lép a vízzel és az oxigénnel, és savakat és sókat hoz létre. Amikor az esőt hozó nedves légtömegek a Föld légkörébe jutva összekeverednek ezekkel a szennyező anyagokkal, létrejön a savas eső.

A Földre érkező ún. „savas ülepedés” mintegy felét a savas eső okozza. A többi száraz savlerakódás, ami gázokból és szilárd részecskékből áll. Mivel a savlerakódás mind­két formája a széllel könnyen továbbterjed, eredeti forrásuktól távol is képesek kárt okozni.

Emberekre is ártalmas a savas eső?

A száraz savtartalmú anyagok ülepedése súlyosbíthatja az olyan légzőszervi betegsé­geket, mint az asztma vagy a hörghurut. Ha a részecskék nagyobb mennyiségben a levegőbe kerülnek, megnöve­kedhet a légzőszervi megbete­gedések és az általuk okozott halálesetek száma.

Nem valószínű, hogy a savas eső a talaj­vízbe beszivárogva korrodálja a vízvezeték­csöveket, és nem szennyezi a csapvizet sem. Ugyanakkor egyes vidékeken jelentősen ronthatja a kútvíz minőségét. Nem árt kutunk vizét laboratóriumban megvizsgál­tatni ihatóság szempontjából.

A horganyzott acélból, rézből, márvány­ból, mészkőből, homokkőből és gránitból készült építményeket fokozatosan szétrágja a savas eső. A pusztítás látható az épületek, szobrok és hidak felszínén, így számos híres műemléken, mint az athéni Parthenon vagy a Taj Mahal Indiában.