Hasznos - Ártalmas

Szobanövények tisztítják a levegőt!

Az Egyesült Államok Repülési és Űrhivatala (NASA) kutatásai szerint a szobanövények igen haté­konyan tisztítják meg a lég­mentesen lezárt űrkabinok belső levegőjét. Ám a környe­zetvédelmi szakértők szerint további kutatások szükségesek, mielőtt valóban zöldlevelű ba­rátainkra bíznánk otthonunk levegőjének tisztábbá tételét.

Tipp: Ha azt szeretnénk, hogy a datolyapálma levelein kevesebb legyen a por, ak­kor hetente egyszer vigyük a fürdőszobába, és jó alaposan zuhanyozzuk le.

A légtisztítás elmélete

A növények a fotoszintézis folyamán eltávo­lítják a levegőből a szén-dioxidot, és helyette létfontosságú oxigént és vízpárát bocsátanak ki. Egyes szakemberek felvetették azt a lehe­tőséget, hogy sok növény az ártalmas gázokat is képes kiszűrni a beltéri levegőből. E gázok egy része a növények levelein lévő apró póru­sokon (sztómákon) keresztül nyelődik el a növény légzése során, míg másokat a gyökér­zet és a cserépben lévő nedves föld szív fel.

Ennek eredményeként a növények az újabb építésű lakásokban és irodákban a le­vegő tisztításában hasznosak lehetnek, mivel a modern építési eljárásokkal gyakran szinte légmentesen lezárt, „szuperszigetelt” épüle­tekből nem tudnak eltávozni az olyan szennyező anyagok, mint a formaldehid, a ben­zol, a triklór-etilén vagy az ammónia.

Nem ennivaló!

Sok szobanövény kifejezetten mérgező az emberre és a háziállatokra. A gyerekek és a kistestű állatok – csekély testtömegük miatt – különö­sen nagy veszélyben vannak.

Lehetőleg tartsuk a szo­banövényeket és a vágott vi­rágokat a kisgyermekek és a háziállatok számára elérhe­tetlen helyen. Nem árt megtanulni, melyek a legveszélye­sebb növények (pl. a gumók ás hagymák, ül. a magyal és a fagyöngy bogyói), és azokra külön figyeljünk oda. Bár akadnak teljesen ártalmatlan szobanövények, a biztonság kedvéért tanít­suk meg gyermekeinket, hogy soha se próbálják megkóstolni ezeket.

Tisztító növények

A NASA kutatói megállapították, hogy bizo­nyos növények különösen hatékonyak ebben a tekintetben, pl. az aranypálma, a gyompál­ma, a botpálma és a törpe datolyapálma. A fikuszok sok formaldehidet kötnek meg. A zöldike a formaldehid mellett a szén­monoxid kiszűrésében is hatékonynak bizo­nyult. A dracénák egyes fajai eltávolítják a levegőből a triklór-etilént. A légtisztításban jeleskedő növények közé tartozik még a borostyán, a szobapáfrány, a fllodendron, a gerbera, a szcindapszusz, a vitorlavirág, a rákvirág és a krizantém is.

Segítség otthon?

A NASA ígéretes eredményei ellenére az USA Környezetvédelmi Hivatala szerint további vizsgálatokra van szükség, amelyek inkább az otthoni környezetet szimulálják, és nem a hermetikusan lezárt űrkabint. Az eddigi vizs­gálatokból az derült ki, hogy a jól működő szellőzőrendszer hatékonyabban tisztítja meg a korszerű lakó- és irodaépületek levegőjét, mint a növények.

A szobanövények veszélyei

A lakásban elhelyezett növényekkel bizonyos egészségügyi kockázatokat is vállalunk. A növények nedves talajában penészgombák és más mikroorganizmusok telepedhetnek meg, amelyek irritáló hatásúak lehetnek, főként allergiás személyek számára.

A növények levelei emellett mágnesként vonzzák a port, amely a légúti irritációk egyik fő oka. A rovarkártevők ellen használt növényvédő szerek is fokozhatják a beltéri levegőszennyezést. Ráadásul egyes növények még mérgezőek is.

Levéltetvek

Ha szobanövényeinket levéltetvek, bíbor-tetvek, atkák vagy liszteskék támadják meg, rovarirtó szerek helyett először szappanos vízzel (3 evőkanál folyékony szappan 41 víz­ben) próbáljuk meg permetezni őket.

A porosodás csökkentése érdekében zuhanyozzuk vagy törülgessük le a leveleket hetente egyszer – vagy ha sok port vonzanak, még gyakrabban.