Otthon

Hogyan javíthatjuk otthonunk levegőjét?

A legtöbben azt hisszük, hogy otthonunk biztos menedék a környezeti ártalmak elől, ezért talán meglepő a hír; hogy a lakásban gyakran két-háromszor szennyezettebb a levegő, mint a szabadban. A beltéri levegő szennyezettségének sokféle oka lehet, ám ésszerű háztartásvezetéssel minimálisra csökkenthetjük.

Gázok és gőzök

A tüzelőanyagok, illetve bármely egyéb anyag beltéri elégetése so­rán olyan gázok szabadulnak fel, amelyek veszélyesek lehetnek. Ilyen például a szemet és a torkot irritáló nitrogén-dioxid vagy a szén-monoxid, amely kis kon­centrációban fejfájást és kimerült­séget okoz, nagy mennyiségben pedig akár végzetes is lehet.

 • Ne szívjunk a lakásban se cigaret­tát, se szivart, se pipát! A dohányzás amellett, hogy káros az egészségre, mérgező anyagok százait juttatja a levegőbe (pl. rákkeltő benzolt). # Használjunk kéménybe köthető fűtő- és vízmelegítő berendezése­ket! Ha kémény nélküli fűtőberen­dezésünk van, gondoskodjunk a szellőzésről! A kémény nélküli fűtő­berendezésekkel egy lakásban élő gyerekek gyakrabban szenvednek légúti megbetegedésben.
 • Ügyeljünk a fűtőberendezések és a tűzhely jó állapotára! Ha a gázláng sárgás színű, veszélyes gázok kelet­kezhetnek. Ilyenkor azonnal hívjunk szerelőt a készülékhez!
 • Rendszeresen ellenőriztessük, hogy a kémények nem dugultak-e el, és nem szivárognak-e!
 • Ügyeljünk rá, hogy a fatüzelésű kályhák ajtaja jól zárjon!
 • Ha a garázs össze van kötve a la­kással, ügyeljünk rá, hogy a garázsaj­tó légmentesen záródjon, vagy leg­alább két, mindig csukva tartott ajtó válassza el egymástól a helyiségeket! A gépjárművek kipufogógáza szén-monoxidot és benzolt is tartalmaz.

Amit nem látunk

Nagyon sok olyan háztartási termék van – a festékektől egészen a bútorokig és szőnyegekig —, amely különböző gőzöket és gázokat bocsát ki. Néhány egyszerű megoldással minimálisra csökkenthetjük az érintkezést ezekkel a légnemű anyagokkal.

Amit tudni kell

Az illékony szerves vegyületekről

Számtalan mindennapos termék gyártásához használnak illékony szerves vegyületeket (angol rövidítéssel VOC-ket), melyek szobahőmérsékleten még évekig párologhatnak. Sokuk mérgező, s a szervezetbe kerülve különféle panaszokat okozhat, a szem irritációjától kezdve a kimerültségig és szédülésig; némelyikük pedig, például a benzol vagy a formaldehid rákkeltő hatású is lehet. Ma már több országban alkalmazzák a fogyasztói termékek károsanyag-kibocsátására utaló jelzéseket, Magyarországon azonban még nem. Emiatt igen nehéz megtalálni a biztonságosabb termékeket, így a legjobb megoldás az, hogy amennyiben csak lehet, természetes, kezeletlen árucikkeket választunk.

Szennyező anyagok a lakásban
AnyagForrásaiVeszélyeiMegoldások
AzbesztAzbesztcement (eternit) lemezek és csatornák, szigetelésLevegőbe kerülő rostjai súlyos légúti megbetegedéseket, tüdőrákot okoznak.Távolíttassuk el az azbesztet szakemberrel!
Brómtartalmú égésgátló szerekSzőnyegek, bútorok, televíziók, számítógépekA PBDE-k (polibrómozott difenil-éterek) megzavarják a pajzsmirigyhormonok egyensúlyát, magzatkárosító hatásúak.Keressünk brómtartalmú égésgátlók nélkül készült termékeket!
DohányCigarettázás, szivarozás, pipázás2000 vegyület keveréke, köztük 40 rák¬keltő anyag. Ingerli az orrot, a szemet, a torkot. Légúti panaszokat, rákot okoz.Hagyjuk abba a dohányzást, és senkit se engedjünk a lakásban dohányozni!
Gáznemű égéstermékekKémény nélküli fűtőberendezé¬sek, kandallók és - jóval kisebb mértékben - gáztűzhelyekA mérgező gázok irritálják a légutakat,és fokozzák az asztmát.Használjunk kéménybe kötött vagy elektromos készülékeket, illetve gondoskodjunk a szellőzésről.
Illékony szerves vegyületek (fokozatos párolgás)Festékek, PVC, szőnyegek,bútorlapok, folttisztító anyagokIrritálják a légutakat, allergiát és rákot okozhatnak, károsíthatják az idegrendszert.Kerüljük a mesterséges anyagokat;használjunk természetes alapú és növényi eredetű termékeket.
OldószerekFestékek, ragasztók, tisztító¬szerek, rovarölő és növényvédő szerek, jelölő filctollak stb.Az allergia, az asztma, a születési rend-ellenesség, az agykárosodás és a rák egyaránt összefüggésbe hozható velük.Keressünk oldószermentes alter-natívát; az oldószeres termékeket lehetőleg a szabadban használjuk!
ÓlomRégi ólomfestékek pora, ólommal forrasztott csöveken keresztül érkező vízAz enyhe mérgezés tanulási nehéz¬ségeket okoz; a súlyosabb mérgezés vese- és agykárosodást idézhet elő.A gyanús festékeket vonjuk be ártal¬matlan festékkel, vagy távolíttassuk el szakemberrel; a vizet szűrjük meg!
Rovarírtó szerekKártevőirtó kezelések; rovarirtó permetek és szalagokNémelyikük hatással lehet az idegrend-szerre, mások rákkeltő hatásúak, vagy megzavarják a hormonháztartást.A rovarok bejutását ne vegyszerek¬kel gátoljuk meg (használjunk szú-nyoghálót), elpusztításukhoz alkal-mazzunk növényi hatóanyagokat!
TisztítószerekPadló- és sütőtisztító szerek, klórtartalmú fehérítőkA mérgező vegyületek agykárosodást, az immunrendszer károsodását okozzák.Használjunk egyszerű anyagokat, szódabikarbónát és ecetet!
Kutatási eredmények: Kísérletek során kimutatták, hogy a szobanövények 50-70 százalékkal csökkentik az illékony szerves vegyületek koncentrációját.

Fellélegezhetünk

A természet is gazdagítja azon szennyező anyagok elegyét, ame­lyekkel nap mint nap együtt kell élnünk: a penész és más gombák, a poratkák, a há­ziállatoktól származó baktériumok, valamint ürülékük, nyáluk és bőrük részecskéi folyton körülöt­tünk vannak. Nyirkos kö­zegben megnő a mennyiségük, a levegőbe is bekerülnek, asztmát és allergiát okozhatnak.

 • Ellenőrizzük a falak vízszigetelését (vagy ha nincs, építsünk be ilyet), ha pedig a ház betonalapon áll, ellenő­riztessük a beton vízzáróságát szak­emberrel! Néha rések alakulnak ki, amelyeken át a nedvesség a házba juthat. A probléma leghatékonyabb orvoslása általában a felületi kezelés.
 • Gondoskodjunk a pince és a pad­lás jó szellőzéséről, hogy megakadá­lyozzuk a páralecsapódást! A padló alá fém szellőzőjáratokat építtethe­tünk be, a padlásra pedig szereljünk be ventilátorokat, amelyek kiszívják az állott levegőt!
 • Szüntessük meg a ház alatt vagy közelében lévő állandó vízfoltokat vagy nedves felületeket! Ha nem kielégítő a szellőzés, páraelszívóval szívjuk ki a ned­ves levegőt a fürdőszobá­ból és a konyhából! Ez a berendezés a fű­tőberendezésekből, a tűzhelyből, vala­mint a mesterséges alapanyagú bútorokból felszabaduló gőzök és gázok el­távolításában is segít.
 • Azonnal tisztítsuk meg és szárít­suk ki a víz által károsított szőnye­get vagy építőanyagot!
 • Ügyeljünk rá, hogy a párásító- és légkondicionáló berendezések tisz­ták legyenek! Az ezekben tenyésző mikroorganizmusok súlyos légúti betegségeket okozhatnak.
 • Háziállatainkat tartsuk tisztán és élősködőktől mentesen!
 • Takarítsuk, portalanítsuk és szel­lőztessük rendszeresen otthonun­kat, hogy a lehető legkisebbre csök­kentsük a pollenek, a poratkák, vala­mint az állati bőr-, szőr- és ürülék­darabkák mennyiségét! A poratkák elpusztulnak a forró víztől és az ecettől, ezért az időnkénti forró, ecetes vízzel végzett felmosás jó módszer az eltávolításukra.
 • Rendszeresen szellőztessük ki az ágyakat, az ágyneműt és a matraco­kat! Az ágyneműt forró vízben mos­suk, vagy akasszuk legalább 3 órára a napra, hogy elpusztítsuk a porat­kákat és a penészgombákat!
 • Ha a családban van asztmás vagy allergiás, megfontolandó a szőnye­gek és a poratkákat vonzó bútorok eltávolítása. Az egészségesebb pad­lóburkolatok közé tartozik a par­ketta, a parafa és a padlócsempe.

Ártalmas sugárzás

Az áramforrások és az elektromos berendezések elektromágneses mezőket hoznak létre. Ezek összefüggésbe hozhatók bizonyos rákos megbetegedések és az Alzheimer-kór kockázatával.

 • Egyszerre minél kevesebb készülék legyen bekapcsolva!
 • Ne üljünk hosszú ideig bekapcsolt készülékek mellett!
 • Vigyük ki a felesleges készülékeket a hálószobából, vagy lefekvés előtt húzzuk ki őket – különösen akkor, ha transzformátoruk is van!
 • Ne aludjunk úgy, hogy a fejünk közel van egy áramforráshoz vagy elektromos készülékhez!
 • Számítógépünkhöz vegyünk LCD-monitort! Ez sokkal kevesebb sugárzást bocsát ki, mint a régi, képcsöves típusok, és kevesebbet fogyaszt.

Természetes légtisztítók

A beltéri levegő minőségének javítására a legjobb módszer a szennyezés forrásainak megszüntetése és a megfelelő szellőzés, de a növények is képesek bizonyos mérgező anyagok kiszűrésére. Ha legalább három növény van egy átlagos méretű helyiségben, a vizsgálatok szerint 50-70 százalékkal csökken az illékony szerves vegyületek koncentrációja. Noha a tisztító hatás javarészt a virágföldben élő mikroorga­nizmusoknak köszönhető, az egyes növények is képe­sek bizonyos szennyező anyagok megkötésére, tehát többfélét ültessünk! Az alábbiak bizonyítottan hatásosak.

 • DRACÉNÁK Főként a sávos (Dracaena deremensis) és a tarka dracéna (Dracaena marginata). Szépen fejlőd­nek zárt térben, és csak mérsékelten melegigényesek (a 12 °C feletti hőmérsékletet kedvelik). Meghálálják a rendszeres öntözést és a közepesen erős fényt.
 • KENCIAPÁLMA (Howea forsteriana) Viszonylag lassú növekedésű, a gyenge fényt és a száraz körülmé­nyeket is jól tűrő növény – csak akkor kell öntözni, ha a földje kezd kiszáradni.
 • SZOBAI FUTÓKA (Epipremnum pinnatum ,,Aureum”) Ez a szívós szobai kúszónövény a meleget (15-30 °C) és a magas páratartalmat kedveli. Erős megvilágítás esetén rendszeres öntözést igényel, túl-öntözése viszont gyökér rothadást okoz.
 • TENYERES SUGÁRARÁLIA (Schefflera actinophylla „Amate”) Ez a nagy, bőrszerű leveleket hozó bokros növény a 13 °C feletti hőmérsékletet szereti. Az öntö­zések közt hagyni kell, hogy a földje kicsit kiszáradjon. Néha permetezzük le a leveleit langyos vízzel, és figyeljük, nem támadják-e meg pajzstetvek!
 • VITORLAVIRÁG Közepeserősségű fényben is jól érzi magát, s a légkondicionálás sem árt neki, a közvetlen napfényt viszont nem bírja. Állítsuk a cserepet nedves kavicsokkal teli tálcára, s az atkák távol tartása érdekében néha permetezzük le a növény leveleit!
Hatásosak még: gyompálma, szobapáfrány, krizantém, gerbera, filodendron, fikusz, csokrosinda.