Csináld magad - konyha

Tervezzük meg a konyhát! Arculattervezés

Tervezzük meg a konyhát!

Első lépésben igényeinknek megfelelően tervezzük meg a konyha elrendezését – az erre szánt idő mindig megtérül.

Lépések:

  1. A konyha alaprajzát rajzoljuk fel milliméterpapírra, vagy egy kockás lapra. Jelöl­jük be az ajtók és ablakok helyét.
  2. Készítsünk listát mindenről, amire szükségünk lesz a konyhában, a tűzhelytől és a mikrohullámú sütőtől a mosogatóig, polcokig, konyhaasztalig, a háztartási gépek és az edények tárolására alkalmas konyhaszekrényekig. Nézzük át a listát, készítsünk fontossági sorrendet! Tételről tételre haladva határozzuk meg a szükséges méretet és minőségi igényeinket, pl. szimpla vagy dupla mosogatót szeretnénk, edény-csöpögtetővel vagy anélkül, egyszerű vagy kombinált hűtőre van szükségünk?
  3. Rajzoljunk le minden elemet egy milliméterpapírra, vágjuk ki, írjuk rá a nevét, majd illesszük az alaprajzra.
  4. Gondoljuk alaposan végig, mit akarunk tárolni! Vegyük számba az élelmiszere­ket, edényeket, háztartási eszközöket és apróbb tárgyakat, mit szeretnénk ebből elrejteni, és mit megmutatni. Helytakarékos megoldás a sarokszekrényekbe sze­relt forgópolc, a kihúzható elemek könnyebben hozzáférhetők, mint a rögzítet­tek, míg az edénytároló fiókban sokkal több mindent tarthatunk, mint egy közön­séges alsószekrényben.

A legkeskenyebb falfelületeket, ahová más bútor nem fér be, jól kihasználhatjuk polcokkal, az ajtók belsejébe pedig síneket szerelhetünk, az ide akasztott tárgyak­kal a fiókokban spórolhatunk meg helyet.

Tipp

A szükségleteinkhez igazodva tervezzük meg a konyhabútort! Gondoljuk át, mennyi fiókra, sarokszekrénybe szerelt forgó­polcra és kihúzható elem­re lesz szükségünk, hogy minden könnyen hozzáférhető és jól áttekinthető legyen.

Arculattervezés

Konyhánk megtervezésekor gondoljuk végig, milyen arculat áll közel hozzánk. E döntésben szeretnénk segítséget nyújtani a cikksorozatban szereplő ötféle stílus, a friss és modern konyha, a vidéki, a csillogó és elegáns, a színpompás és a Shaker konyha bemutatásával. Egy új konyha berendezésénél a szükséges elemek kiválasztásán túl kreativitásra is szükségünk van, hogy a nekünk tetsző stílust konyhánkra alkalmazzuk. Sokszor az is elég, hogy lecseréljük a bútorok fogantyúit és átfessük a falakat, hogy konyhánk új, elegáns külsőt kapjon.

Egyéni stílus

Konyhánknak tükröznie kell ízlésünket, legyen egyéni, mint az otthon többi helyisége. Az egyes stílusok elemeire bonthatók, akár egy recept. Amikor megpróbálunk megteremteni egy bizonyos enteriőrt, nézzünk körül a helyiségben, és analizáljuk az alkotóelemeket. Figyeljük meg az összképet létrehozó anyagokat, formákat, színeket, színtársításokat és kontrasztokat.

Egy konyhában a bútor (ennek anyaga, típusa és színe), a falak és a padló a leglényegesebb elemek. A fogantyúk, a függönyök, a csempék és a lakástextilek mintájának kiválasztása döntő hatású az összkép kialakításában. Bár nem dekorációs elemek, de hasonlóan fontosak a háztartási készülékek, a mosogató és a szem előtt hagyott edények, kancsók, csészék és háztartási eszközök.

Konyhák

1. Friss és modern: az ilyen konyha világos, levegős, praktikus, tiszta vonalakkal és barátságos hangulattal dicsekedhet.

2. A vidéki konyha: családias, meghitt környezetet teremt a természetes alapanyagokkal, a kertet idéző virágokkal, nagy terekkel. A sütés-főzés minden kellékével jól felszerelt.

Konyhák 3-4

3. Csillogó és elegáns: tökéletesen illik a modern városi életmódhoz, ahol az elegancia a legfontosabb. A csillogó króm és a high-tech anyagok párosítása egy valódi, XXI. századi arculatot alakít ki.

4. Színpompás konyha: fejezzük ki egyéniségünket a konyhában merész színekkel és lendületes stílussal. Ideális hely a család, a barátok, vidám társaságok együttlétéhez.

Konyha 5

5. Shaker stílus: az időtlen klasszikus, a Shaker konyha szépségek titka tisztaságában és nemes egyszerűségében rejlik, amelyet kézműves technikákkal és természetes anyagokkal társít.

A színek világa

A konyhában nincsenek szabályok a színek alkalmazására. Azt kell csupán végiggondolnunk, milyen hangulatot szeretnénk kifejezni; hűvös és nyugodt, vagy meleg és barátságos légkört akarunk teremteni. A világos, derűs színek tágítják a teret, de kerüljük a tiszta fehér konyhát. Egy kisméretű konyhában is jól mutatnak a telített, hangsúlyos színek, mint pl. a narancssárga és a kobaltkék.

Merész társítások

1. Merész társítások: a pasztell árnyalatúra festett konyhabútor mellett a falakon használt feltűnő szín mozgalmas, energikus konyhát eredményez.

Harsány színek

2. Harsány színek: a fukszia színű fal különlegessé tehet egy aránylag kis helyiséget is.

A kiegészítők

3. A kiegészítők: ne feledjük, nemcsak a falak és a bútorok színe fontos – válasszunk árnyalatos színű székeket, cserépedényt, terítéket és virágokat, hogy felélénkítsük az egyszínű konyhát.