Konyha

Mi az a 4 fontos kérdés, amit konyhabútor vásárlás előtt mindenképpen fel kell tennie magának?

Ha ez kimarad, akkor csak a szerencsében bízhat, hogy a konyhája illetve annak bútora valóban praktikus, egyedi és tartós lesz, a lakás büszkeségévé válik, és nem csak egy helyiség lesz, ahol „csak” főzni fognak.

Az egyik legnagyobb hiba, amivel nap, mint nap szembesülünk, hogy a bútor gyártók azért készítenek egyen konyhabútorokat, mert el akarják adni őket és nem azért, mert valaki meg akarja venni őket.

Mert nincs két egyforma konyha, nincs két egyforma ember. Van ahol a konyha a lakás dísze, és a családi-, közösségi élet színtere, ahol a az étkezéseken túl a nagy beszélgetések történnek, és van ahol a konyha csupán egy funkcionális helyiség, ahol csupán az ételt készítik el. Ha épp most tervezi meg a konyhájának berendezését, itt olvashat róla pár hasznos tanácsot: konyha berendezéséhez ötletek.

1. Vajon hogyan válasszunk konyhabútort?

A konyha az egyik legfontosabb helyiség az otthonunkban, hiszen egy jól megtervezett konyhabútor a lakás teljes képét is szebbé varázsolhatja. A konyhában készül minden, ami indítja a napot, a reggeli, a kávé, az esti vacsora, vagy a hétvégi családi ebéd finomságai.

A funkción túl a praktikusság és a tartósság a másik két legfontosabb szempont egy konyhabútor megtervezésénél.  Ha ezeket figyelmen kívül hagyjuk, bizony az évek során nagyon sok kellemetlenséggel találkozhatunk. hiszen a megfelelő konyhabútor kiválasztásával a konyhában töltött időt sokkal kellemesebbé tehető, és még a konyhai munka is egyszerűbb, kényelmesebb lesz.

Egy fontos különbség az átlagos, és az álomkonyha között – avagy, mit vegyünk figyelembe a bútor tervezésekor, hogy a konyhában töltött idő is, és a konyhai munka is sokkal kellemesebb legyen?

2. Ergonómia szerepe a konyhában

Egy tudatosan megtervezett és berendezett konyhában a dolgok pontosan azokra a helyekre kerülnek, ahová azok valók. Tervezéskor törekedjünk arra, hogy minden eszköz csupán egy karnyújtásnyira legyen, ugyanakkor ne érezzünk helyhiányt. Így nincs többé felesleges mozdulat, és ezután a konyhai baleseteket is elkerülhetjük.

Vegyük figyelembe az emberi mozgást és egyéni testi adottságokat, mert csak így biztosítható, hogy a konyhai munka kikapcsolódássá és még örömtelibbé válhasson.

Tudja miért gond az, ha nem ergonomikus a konyha kialakítása?

Hosszabb távon “jobban” megviseli az ember gerincét és derekát az olyan kialakítású konyha, melyben naponta kell főznünk!

Ergonómia a derékfájdalom ellen!
Az ergonómia hiánya: fájó derék!

A konyha is egy munkahely, a konyhabútor kialakítása során figyelni kell arra is, hogy a helyes testtartást és a kényelmes munkát biztosítsa. (például az egyik legfontosabb szempont, hogy a munkapult magasságát a háziasszony magasságához kell tervezni)

Tipp: Érdemes alacsonyabb magasságú munkapultot is betervezni, hogy így ülő pozícióból is végezhessük a konyhai munka fárasztó műveleteit. A gerincoszlopra nehezedő nyomás egyszerűen és könnyen csökkenthető, így összességében elmondható, hogy kevesebb fáradtsággal jár egy nagyobb ebéd elkészítése!

3. Majdnem mindenki elhibázza: a helyes anyagválasztás!

Amitől élettel telik meg a konyhabútor: a színek és a felületkezelések. Kimért elegancia vagy modern vonalvezetés – az Ön stílusa szerint.

A bútorlapok kiválasztása második legfontosabb feladat, hiszen ezzel öntjük formába az elképzelésünket, tulajdonképpen ezzel öltöztetjük fel a konyhabútorunkat. A cél, hogy a lakásunk büszkesége, a konyhabútor és annak felületei szépek és valóban tartósak legyenek!

A legújabb és legmodernebb felületkezelési eljárások egyszerű és gyors tisztítást eredményeznek szennytaszító tulajdonságuknak köszönhetően.

A klasszikus stílusú fa frontok és ajtók a természetet hozzák be a lakásunkba.

Klasszikus konyhabútor fából
Fából készült klasszikus konyhabútor

Az új technológia másik eredménye, hogy a kezelt fa anyagok sokkal ellenállóbbak lettek a korábbinál. A speciális olajjal, viasszal, páccal felületkezelt fa természetközeli élményt nyújt használójának, hiszen látható marad a fa erezete, így a fa szinte tovább él a saját konyhánkban.

XXI. századi konyha: Letisztult modern vonalvezetés, vagy egyszerű minimál? A fémes hatású, vagy valódi fémből készült ajtólapok pillanatok alatt rabul ejtik a tekintetet.

A legkedveltebb ebben a kategóriában a – matt vagy ragyogóan fényes – nemesacél, de még mindig jelentős helyet foglal el az ezüstösen csillogó alumínium is.

A fiatalos, lendületes stílust kedvelő vásárlóink számára készítjük a színes lakkal felületkezelt fém ajtólapokat, mellyel igen egyedi hatások érhetők el.

4. Természetes fények: használd ki a lakásod tájolását!

Az álomkonyhánkhoz nélkülözhetetlen természetes megvilágítás is, mert a mesterséges fény hosszú távon nem tesz jót a szemnek. Mint korábban már említettük a lakás ezen helyisége munkaterület – még ha nem is úgy tekintünk rá -, ahol a nem megfelelő megvilágítás nemcsak egészségtelen, hanem balesetveszélyes is.

Világos konyha hatalmas ablakokkal
Ahol a természetes fény az „úr”…

Tipp: Ha tehetjük, északi fekvésű konyhát semmiképpen se válasszunk, mert az szinte mindig sötét, hideg és barátságtalan.

A legszerencsésebb a nyugati fekvésű konyha, hiszen ekkor jutunk a legtöbb természetes fényhez. Ha ehhez még nagy ablak is társul az már szinte főnyeremény, viszont akkor már feltétlenül gondoskodjunk a megfelelő árnyékolásról.