Csináld magad - konyha

Tippek és technikák konyhafelújításhoz

E rövid útmutatóban ismertetünk néhány, a cikksorozatban gyakran alkalmazott alapanyagot és „csináld magad” technikát.

MDF

Az MDF lap (medium-density-fibreboard) egy közepes tömörségű, préselt farostlemezből készült lap. Az MDF lapok méretre vágásakor mindig viseljünk védőmaszkot, mert a fűrészeléskor felszálló finom por káros lehet, ha belélegezzük.

Alapozás

Az MDF lapot festés előtt mindig le kell alapozni. Használatával egyszerűbbé válik majd az alapfestés, és megakadályozza, hogy az MDF túl sok festéket szívjon magába. Ha olaj alapú festékkel dolgozunk, festékalapra is szükség lehet, ez sima alapot ad a fedőrétegnek. Kis felületek festésekor eltekinthetünk ettől. Nyers fenyő festésekor a fában lévő csomókra először speciális gittelő alapozót használjunk, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a gyanta átszivárogjon a festékrétegen, és egyenletes tapadást biztosít a festék számára.

Festés

A diszperziós festékeket könnyű használni, gyorsan száradnak, és az ecset tisztítása is egyszerű. Különösen jól alkalmazhatók falfelületetek festésekor. Az olajbázisú festék szívósabb, jobban ellenáll a nedvességnek. Némileg bonyolultabb felhordani, magas-vagy selyemfényű lehet száradást követően.

Lakk politúr

Megvédi a díszítőfestést. Nedvszívó felületek festésekor, vagy víz alapú festékek, mint pl. a diszperziós festék használata esetén a lakk politúr egy tartósabb fedőréteget ad. Általában több rétegre lesz szükségünk.

Lakk politúr

A cikksorozat legtöbb leírásában az univerzális, színtelen, matt fényű lakk az ideális. Az akril lakkok általában matt fényűek, míg a poliuretán lakkok tartósabb, fényesebb felületet adnak.

Eszközök

Az elektromos fúró barkácsoláskor nélkülözhetetlen eszköz. A legtöbb fúró különféle méretű és típusú fúrószár készlettel kapható. Fúráskor a felhasználni kívánt csavar méretének megfelelő fúrószárral dol­gozzunk. A fal fúrásakor a legkeményebb felülete­ken is áthatoló kőzetfúrót használjunk. A csavaro­kat a furatokba illesztett tiplibe csavarozzuk be. Amikor fába akarunk csavarozni, tiplire nem lesz szükség, de a csavar méreténél egy kicsivel kisebb szárral fúrjuk elő a csavar helyét.

A fa- és MDF lapok méretre vágásához furnér­fűrészt, míg kisebb darabok formára vágásához in­kább illesztő fűrészt használjunk. A satupad haszná­latával megkönnyíthetjük a fűrészelést.