Konyha

Hogyan alakítsuk ki az étkezőhelyet a konyhában?

Évszázadokon át sokak számára magától értetődő volt, hogy kényelmesen ettek, sőt laktak a konyhában. Itt most nem szólunk a nagypolgári családokról, akik ebédlőben étkeztek és akiknek személyzet is rendelkezésükre állt. De még a középpolgár és a tisztviselő is, ha volt háztartási alkalmazottja, rendszerint családjával az ebédlőben étkezett.

Étkezőhely kialakítása a konyhában

Általánosságban a többség számára azonban a konyha volt az étkezés helye. A második világháború utáni nagytömegű lakásépítés megindulásával L alakú konyha 4 személyes azután a konyha egyre kisebb lett, amihez még hozzájárult a étkezőasztallal technika bevonulása a konyhába: hűtőszekrény, mosógép stb. s a meghitt, régi, családias konyhából munkahely lett, ahol már nem volt tér az étkezésre.

A „korai modern” konyha jellemzői

Évekkel ezelőtt az újonnan berendezett „modern” konyha, sokáig laboratóriumszerű, csempézett, és lehetőleg fehér, sík lapokból álló bútorokkal beépített konyhát jelentett, amelynek egyetlen funkciója, hogy az ott végzendő munkának célszerűen megfeleljen. Ugyanakkor azonban maga az ebédlőszoba is megszűnt és  az építészek kedvelt kifejezését használva  kialakult a lakótér mint a család közös tartózkodási helye.

Ebben a lakótérben azonban a háziasszonyoknak  akik otthon a házi munkát rendszerint mint második műszakot végzik  igen sok idejét veszi igénybe a étkezési helyigény terítés, az étel ki-be hordása és az asztal leszedése. Ezért, ahol lehet, napjainkban ismét előnyben részesül a konyhai étkezőhely. Ez is indokolta többek között, hogy a konyhabútorok megjelenése döntően megváltozott, hogy lakályosabbá, meghittebbé váltak.

A konyha mára a családi összejövetelek fő színterévé váltak

A konyha egyre inkább lakóhelyiséggé válik, ahol a család étkezésen kívül is kellemesen együtt lehet. A konyhában kialakított étkezőhely előnye a közvetlen tálalási lehetőség. A család összetételétől és a lakás adottságaitól függően, az étkezőhely a konyhában többféle elrendezésben alakítható ki.

Két-három fő számára viszonylag kisméretű konyhában is megoldható az étkezőhely, a fal mellett nyitható étkezőasztallappal. Lényeges, hogy a konyhai munkafolyamatokhoz szükséges berendezések és az étkezés helye egymástól elkülönüljenek. Ez a kellemes közérzet szempontjából is fontos.

Tippek a konyha alakjának megválasztásához

Kétsoros elrendezésű, kisméretű konyhákban az étkezés pultszerűen többnyire az ablak alatt oldható meg. Ez az elhelyezés nem ad módot az asztal körülülésére és így általában a gyors étkezések lebonyolítására alkalmas.

Ehhez hasonló megoldás keskeny hosszú konyhában is alkalmazható. Hátránya, hogy az étkezés egy sorban ülve, fal felé fordulva oldható meg. A nagyobb konyhában természetesen egyszerűbb a teljes értékű étkezőhely kialakítása.

L alakú konyha: egyre kedveltebb megoldás

L alakú konyhaelrendezésnél 4-5 személy számára igen kellemes étkezősarok alakítható ki.

Mind U, mind L alakú konyhánál megoldható az étkezőhely térbeálló beépített pult formájában is.

A kis lakásokban nem könnyű, mégis mindig célszerű arra törekedni, hogy olyan teljes értékű étkezőhelyet alakítsunk ki, ahol a család rendszeres vendégeivel együtt is  kényelmesen elfér.

Hol legyen étkező? Legyen a konyhában vagy külön helyiségbe kerüljön?

Étkezőhely kialakítható, lakóelőtérben, hallban vagy lakótérben is. A főzőhellyel való jó kapcsolata mindenképpen fontos. De lényeges az is, hogy az étkezés és az azzal kapcsolatos teendők ne keresztezzék vagy zavarják a lakás más célú használatát, étkezések Idején ne legyen szükség átrendezésre. Az asztal méretét az étkezéshez szükséges eszközök és az evéshez szükséges hely határozza meg.

Mekkora helyigénye van egy főnek a kényelmes étkezéshez?

Egy személy kényelmes étkezéséhez általában 60 cm asztalszélesség és 30 cm asztalmélység kell. Ennek alapján és a tálalóedények méretét figyelembe véve alakul ki a 75-80 cm asztalszélesség, valamint 60 cm többszörösével 120-180 cm-es asztalhossz.