Konyha

Padló és falburkolatok a konyhában, hogyan válasszunk?

Az olyan, viszonylag bonyolult felszereltségű helyiségekben, mint pl. a fürdőszoba és a konyha, az építészeti burkolóanyagok, padló és falburkolatok kiválasztása körültekintést igénylő feladat. Fontos a felületek vízzárósága, tisztíthatósága, és esztétikus megjelenése.

Milyen padlóburkolatokat alkalmasak a konyhában?

Régi épület felújításakor a burkolat felszedése nem szükséges, csupán vízzáróvá kell tenni, pl. az egyenetlen deszkapadlót forgácslappal borítjuk, arra ragasztható a padlócsempe. Ha a bútorok elhelyezését már meghatároztuk a konyhába, akkor anyagi megtakarítást jelent, ha csak az alsó és felső szekrények közötti, viszonylag kis felületet burkoljuk csempével, minden más felület festhető vagy tapétázható.

Jól megfelel a fehér vagy pasztellszínű diszperzites meszelés, amely évente egyszer vagy többször házilag Is újra festhető. Étkezőkonyhában a falburkolat lakályossá teszi az étkezőhelyet. A padló és falburkoló anyagoknál igen fontos a színek megfelelő, összehangolt alkalmazása.

Konyhai padlóburkolat
Sötétebb árnyalatú burkolat.

Általános tapasztalat, hogy az ember a padló sötétebb tónusát-biztonságot adónak, megnyugtatónak érzi.

  • Az erős szín, tónus vagy fénykontrasztok fárasztják az emberi szemet.
  • A kis alapterületű helyiségekben a világos falfelület nagyobb tér érzetét kelti.
  • Mintás falburkoló csempe egyik színével egyező padlóburkolat használatával, megnyugtató hatást lehet elérni. Ma egyre népszerűbb megoldás az azonos padló és falburkoló csempe alkalmazása.