Fürdőszoba átalakítása

Szilikontömítés a kádnál, tömítés felújítása

A fürdőszobában feltétlenül szükség van szilikontömítésekre, mert ezek akadályozzák meg, hogy a víz bejusson a különböző csatla­kozásokba. Velük azt is elkerülhetjük, hogy a fürdőszobából kijutó nedvesség tönkretegye a szomszédos helyiségek burkolatát, pl. Nedves folt keletkezzen a fürdőszoba alatt lévő szoba mennyezetén.

A régi tömítés eltávolítása

Az új tömítés elkészítése előtt a régit el kell távolítani. Ez a művelet elenged­hetetlen ahhoz, hogy az új tömítés vízhatlanul zárjon; ha a régi tömítést nem szedjük le maradéktalanul, az új szilikontömítés nem zár majd kellően.

Lépések:

  1. Ablakkaparóval szedjük le a régi tömítést. A kaparó sarkával dol­gozzunk, ügyelve rá, hogy nehogy megsértsük a kád felületét. A megfe­lelő, speciális eltávolító folyadékkal segíthetjük a műveletet.1. lépés
  2. Metilalkohollal tisztítsuk meg a kád és a csempe csatlakozá­sát; az új tömítés felhordása előtt vár­juk meg, míg az alkohol elpárolog.2. lépés

Karbantartás

A tömítések időnkénti cseréje része a fürdőszoba rendszeres karbantar­tásának. Meghosszabbíthatjuk a tö­mítések élettartamát, ha fürdés vagy zuhanyzás után szárazra töröljük azokat.

Új tömítés készítése

Ha alaposan megtisztítottuk a kád és a fal csatlakozását, az új tömítés fel­hordása nem jelenthet problémát. A kinyomópisztoly nyílása kissé nagyobb legyen, mint a tömíteni kívánt rés szélessége.

Lépések:

  1. A tömítendő rés két oldala men­tén ragasztószalaggal fedjük le a kád, ill. A fal felületét. Egyenletes sebességgel haladjunk végig a rés mentén a kinyomópisztollyal.1. lépés
  2. Benedvesített ujjunkat húzzuk végig a tömítőanyagon, hogy sima, egyenletes felületet kapjunk.2. lépés
  3. Miután elsimítottuk a szilikon tö­mítőanyagot, rögtön szedjük le a ragasztószalagot, ne várjuk meg, amíg a szilikon megszárad.3. lépés

Egyéb tömítőanyagok

Tömítést nemcsak a fehér színű, tu­busos kiszerelésű szilikonból készít­hetünk, a kereskedelemben egyéb anyagok is kaphatók.

  • Színes tömítés: Választhatunk színes tömítőanyagot is, amely har­monizál az adott csempe színével.
  • Kétrétegű szilikonozás: Széles rés esetén nem biztos, hogy egy réteg szilikon kellően zár. Ilyen esetben először töltsük ki a mély rést, várjuk meg, amíg az anyag megszárad, majd vigyünk fel egy újabb réteget; így a második réteget könnyebb lesz a helyére simítani.
  • Műanyag tömítő csík: A különö­sen nagy nedvességterhelésnek ki­tett helyeken a szilikont műanyag tömítőanyaggal kombinálhatjuk. Ilyenkor hordjuk fel bőséges mennyiségben a szilikont, majd arra he­lyezzük a műanyag tömítő csíkot.