Fürdőszoba átalakítása

Hogyan fesd le a fürdőszobai csempét? [Infógrafikával]

A fürdőszoba felújításához nincs szükség üres megtakarítási számlára. Itt megtalálsz mindent arról, hogyan fess fürdőszobai csempét. Kapsz egy bevásárló listát és egy egyszerű módszert arra, hogyan fesd le a csempéket a fürdőszobádban!

A csempe festését a szakemberek nem ajánlják, mert ez ideiglenes megoldásnak számít. Hosszútávon szükség lehet új csempékre is, de ha csupán frissíteni szeretnéd a fürdőszobát és tisztában vagy azzal, hogy ez a megoldás nem tartós, akkor a csempe festése egy nagyon jó alternatíva egy csúnya fürdőszoba megszépítésére.

Mindössze csempét kell festened

A legnagyobb és legfontosabb munka, amit el kell végezned egy csempe festési munka során az az alapos takarítás. Tiszta felületek jelentik a megfelelő végeredmény alfáját és omegáját, ezért szánj a megfelelő alapozásra is kellő időt. Ha mész vagy szappanmaradék van a csempén vagy a habarcs meglazulhat, akkor a végeredmény nem lesz tartós.

Itt egy bevásárló lista, amely a szükséges tisztítószereket és festékeket tartalmazza:

 • Rongy és szivacs.
 • Klór.
 • Ammónium-klorid / padló és burkolat.
 • Denaturált szesz.
 • Arcmaszk.
 • Gumikesztyűk.
 • Ecsetek.
 • Rövid szőrű festőhenger.
 • Maszkoló szalag.
 • Olajbázisú alapozó.
 • Sápadt/félfényes olajfesték.
 • Csiszolópapír.

Tisztítsd meg a csempét festés előtt

Mielőtt nekikezdenél a festésnek, a mosással alapos munkát kell végezned. Tisztítsd meg a csempét egy súroló kendővel és egy oldat segítségével, amely eltávolítja a zsírt és a szappanmaradványokat. Erős ammónia vagy padló és burkolat tisztító tökéletesen megfelel, az illesztéseken pedig fehérítővel menj végig. Most le gondosan és legalább kétszer, de inkább háromszor ismételd meg, és ne felejtsd el megfelelően kitakarítani az illesztéseket sem, mert ott is gyakran megül a szennyeződés.

Ha régi szilikon fuga van a fürdőben akkor azt festés előtt célszerű kikaparni. A festék ugyanis nem tapad meg a szilikonon, ezért a végén újra kell fugázni a csempéket. A szilikon fugával kapcsolatos követelményekről többet tudhatsz meg a vízszerelési szabványból.

Miután alaposan végigmentél a fürdőszoba csempéken szappannal, mosd át az egészet tiszta vízzel. Végül töröld át az egészet denaturált szesszel és utána hagyd száradni a fürdőt egy teljes napon át.

Teszteld az alapozót egy csempén

Ne alapozd le elsőre a teljes fürdőszobát. Először teszteld az olajos alapozót egy kisméretű felületen. Vigyél fel egy vékony réteget, például egy sarokban és hagyd száradni néhány órán át. Ragassz fel egy kis darab maszkoló szalagot és hagyd rajta néhány órát, mielőtt leszednéd.

Ha a maszkolószalag lehúzza a réteget, akkor nem elég jó. Ebben az esetben le kell csiszolni a csempéről mielőtt újra próbálnád. Ha durva lett a csempe felülete, használj 150-es vagy annál finomabb csiszolópapírt.

Ne felejtsd el a csiszolás után megfelelően lemosni a csempét.

Csempefestés a fürdőszobában

 1. Takard le maszkoló szalaggal a fedőlapokat, átmeneteket a plafontól a padlóig, illetve a sérülékenyebb területeket is. Nyugodtan tegyél nejlont a kád, mosdó és WC fölé, ha félsz a csöpögéstől.
 2. Ha az alapozó átment a teszten, akkor festheted a teljes fürdőt. Legyél türelmes és hagyd az alapozót legalább egy napig száradni, mielőtt ráfestenéd a fedőréteget.
 3. Használj rövidszőrű vagy szivacsos festőhengert a lehető legjobb eredmény elérése érdekében és ecsetet azokon a területeken, amiket nem érsz el megfelelően a hengerrel.
 4. Legalább két réteg festéket vigyél fel és hagyj elég időt a rétegeknek a száradásra, gyakran hosszabbat, mint amit az adott festékhez ajánlanak.

Festék kiválasztása

Amikor a vizes helységekbe próbálsz festéket találni, jobb, ha olajbázisú alapozót és festéket használsz. Alapvetően a csempén jól használható a vízbázisú festék, de a fürdőszobában az olajfesték sokkal jobb választás. Továbbá célszerű, ha egy folyósabb, de tapadósabb festéket választasz egy kis fénnyel, hogy a csempe felülete szép és sima legyen. Ez a későbbiekben megkönnyíti a mosásukat is. Az olajfesték, mivel fára és fémre készült, kemény és finom felületet hoz létre, amely ezáltal többet bír, mint a többi festék.

A víz alapú festék valójában nem alkalmas fürdőszoba csempékre. Túl ragadós és csúnya csíkokat hagy maga után, akár hengerrel akár ecsettel viszed fel.

Fesd le a járólapot

A járólapok nehezebben kezelhetőek, mint a fali csempék, ezért egy sokkal ellenállóbb festékre lesz szükséged. A csempe festéséhez olyan festéket kell választanod, amelyhez edző is van, vagy egy réteg epoxigyantát kell felvinned fedőrétegként. Viszont ne felejtsd el, hogy itt is használnod kell egy megfelelő alapozót és hagynod kell elég időt, hogy a rétegek megszáradjanak.

Ezután már csak annyi van hátra, hogy elkezd a fürdőszobai csempék festését. Menj el egy beszerző körútra a helyi festékboltba, szánj rá egy hétvégét vagy néhány estét és néhány doboz festék, néhány ecset áráért, illetve néhány óra munkáért cserébe egy vadonatúj fürdőszobád lesz.

Hogyan fesd le a fürdőszobai csempét?


Forrás:

protektor-festek.hu/hogyan-fesd-le-egymagad-a-furdoszobai-csempeket-infografika/