Tetőtér beépítés

Tetősíkablak beépítése: cserepek eltávolítása, rögzítés tartószerkezethez, bádogozás

A tetőtéri ablakok minden típusú tetőfedő anyaghoz beépíthetők, a különböző tetőfedő anyagokhoz különböző kialakítású burkoló­kereteket kell alkalmazni. A burkolókeret bizto­sítja a vízzárást a tetőfedő anyag és a tetőtéri ablak között, így mindenképpen szükséges a beépítéshez.

Tetőablak

A magyarországi kínálat egyre szélesebb, a tető­téri ablak kiválasztásánál néhány alapvető szempontot érdemes figyelembe venni. Elsősorban azt kell eldönteni, hogy faszerkezetű vagy műanyag ablakot szeretnénk. A tetőtér jel­legéből adódóan általában a faszerkezet job­ban illeszkedik a környezetbe. A leggyakoribb ok a műanyag ablak választására az épület normál nyílászáróihoz való alkalmazkodás. Amennyiben a tetőtérben csak tetősíkablak van, a különbözőség esztétikailag nem zavaró, kívülről pedig a tetőtéri ablaknak csak a bur­kolókerete látszik, ami független a szerkezettől.

Sokkal lényegesebb szempont a helyiség jel­lege

A nagy belső páratartalmú helyiségekbe (fürdőszoba, mosókonyha stb.) érdemes a ned­vességnek fokozottan ellenálló műanyag be­vonatú vagy műanyag szerkezetű típust válasz­tani.

Bizonyos szerkezeti elemeknél nem érdemes kompromisszumokat kötni, ilyen a vasalat, a faszerkezet, a záródás módja. A korszerű vasalat megengedi, hogy az ablakszárnyat 180°-ban átfordítsuk és a külső üvegfelületet könnyen megtisztíthassuk. Faszerkezetnél a for­matartást a rétegragasztott eljárással készült elemek garantálják. Tökéletes záródást az ún. falcos záródás ad.

A legtöbb tetőtéri ablak üvegezésének hőátbocsátási tényezője 0,4 – 0,8 W/m2 – K, az ennél nagyobb értékkel rendelkező típusok hőszige­telése ma már gyengének számít. A vásárlásnál sokszor nem hívják fel a vevő figyelmét a felületkezelésre, vannak olyan ablaktípusok, amelyeket beépítés után felület­kezelni kell. Tökéletes megoldást a gyárilag felületkezelt ablakok jelentenek (vákuumos gombaölő, kétszeres lakkréteg).

A tetősíkablakok fokozottan ki vannak téve az időjárás hatásainak. Változó klímánk miatt egyre gyakoribb jelenség a tetőtéri ablakokat próbá­ra tevő jégeső. Bizonyos típusokba edzett külső üveget szerelnek a gyártók a felhasználók biz­tonsága érdekében. Az edzett üveg speciális eljárással készül, aminek eredményeként az üveg fokozottan ellenáll a mechanikai hatá­soknak.

A tetőtéri ablakok típusai:

 • billenő tetőtéri ablak;
 • megemelt forgástengelypontú tetőtéri ablak;
 • billenő-felnyíló tetőtéri ablak;
 • megemelt forgástengelypontú ablak alsó bevilágítóval;
 • oldalra nyíló tetőtéri ablak;
 • térdfal ablak;
 • panoráma vagy vészkijárati ablak;
 • különleges tetőtéri ablakok: tetőerkély-ablak, tetőterasz-kijárat, hő- és füstelvezető ablak, háromszög ill. félkörív fix felülvilágító ablakok, íves tetőtéri ablak.

Automata szellőztetőrendszer tetőtéri ablakokba

Manapság a nyílászárók a gyártási technoló­gia fejlődésével egyre tökéletesebben zárnak, legyen szó akár fa, akár műanyag változatról.

A Fakro figyelemreméltó újdonsága a tokszer­kezetbe épített automata szellőztető. A V40P-es elnevezésű rendszer mérettől függően akár 40 m3/h kapacitásra is képes. A beépített auto­matika a külső levegőnyomás változásának megfelelően szabályozza a szellőztető kereszt­metszetét. Ennek köszönhetően a beáramló levegő mennyisége állandó, független az idő­járási körülményektől.

A tetősíkablak beépítésének lépései

 1. Távolítsuk el a cserepezést a tető megfelelő részéről. A tetőablak majdani helyén vágjuk ki a cserépléceket. A tetőablak alsó és felső élé­nél rögzítsünk a szarufák közé egy erősebb zár­lécet (stafnifát). Ha keskeny a tetőablak, akkor szükséges lehet oldalt, a szarufákkal párhuza­mosan is zárlécet beépíteni, amelyhez oldalt rögzíthetjük az ablakot. Ezután helyezzük el a hőszigetelést az ablak körül.
 2. Az ablak tetőtérbe juttatásához nem árt, ha van segítségünk. Az ablakot behelyezésnél lecsúszás ellen rögzítsük kötéllel, majd az ablakot ültessük rá a szarufákra, ill. zárlécekre, és állítsuk be pontosan.
 3. Ezután a gyári rögzítőelemeket mind a négy oldalon csavarozzuk a tartószerkezethez.
 4. A rögzítés után következhet a beépítési szetthez tartozó bádogozás és szigetelőgal­lérok felerősítése. Szánjunk időt a gondos munkára, nehogy később beázzon az új ablak.

Fenti lépések képekben:

Tetőablak beépítése

Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy az ablak bádogozásán a vízlevezető korcokon kívül legyenek műanyaghab profilok is, amelyek a cserepezés aljához simulnak majd, és meg­akadályozzák a rovarok bejutását.