Villanyszerelés

Áram a kertben, biztonsági tudnivalók!

Vízálló csatlakozások

A hosszabbító zsinór nélkülözhetetlen, ha elektromos gépeket használ a kert­ben, de a dugaszolóaljzat és a csatlako­zás nem vízálló, ami nedves időben veszélyes lehet. Használat előtt helyezze őket összepattintható tokba:

Csatlakozó kertKábelek betemetése

A közönséges PVC-köpenyű kábel vezet­hető a földben, amennyiben előtte vastag falú, lépésálló PVC védőcsőbe húzza, amelynek a darabjait oldószerrel hegesztették össze. Ott, ahol járda készül, temesse legalább 45 cm mélyre. Gyep és virágágyás alatt növelje meg ezt a mélységet 75 cm-re. Tekerjen fekete és sárga műanyag figyelmeztető szigetelőszalagot (villanyszerelési szak­üzletekben, barkácsboltokban kapható) a védőcsőre, mielőtt az árkot visszate­metné, hogy a jövőben figyelmeztessen bárkit, aki kiássa, hogy azon a helyen elektromos vezeték fut.

Biztonsági lezárás

Minden olyan dugaszolóaljzatot, amely­ről a szabadban használt elektromos berendezés működik, nagy érzékenysé­gű hibaáram-kapcsolónak, érintésvédel­mi relének kell védenie.

CsatlakozásEz sokkal haté­konyabban óv az áramütés ellen, mint a lakásban használt áramkörök védő hibaáram-kapcsolók.

Felsővezeték

Általában az a legjobb, ha a melléképü­letekhez a föld alatt vezetnek a kábelek. Ha azonban terasz vagy autófeljáró van az útjában, amelyet nem akar felásni, akkor a kábelt felül is vezetheti. Járda és terasz fölött a kábelnek legalább 3,7 m magasságban kell futnia, míg ha autófel­járó fölött halad át, akkor 5 m magasan, vagyis az a legjobb, ha az ereszcsatorná­val egy magasságban vezeti el.

Rögzítse a kábelt a melléképülethez szögelt oszlophoz, s ha az épület távolsága több mint 3,5 akkor használjon feszítőhuzalt, és ahhoz erősítse a kábelt. Ezt a huzalt 4 mm2 -es földvezetővel kösse össze.

A hosszabbítás szabályai

Az elektromos kerti gépekhez (fűnyíró, sövényvágó), mindig élénk színű hosszabbítózsinórt használjon. Ezeket könnyű észrevenni és kikerülni. Ha a vezetékek két darabból álló csatlakoz­tató segítségével kell meghosszabbítania, szerelje a csatlakoztató villás részét a készülékből jövő kábelre, a villásdugós részt pedig ahhoz, amelyik az áramforráshoz vezet.

Nagy fogyasztók

Az épület külső részeire erősítsen fém­foglalatú vagy erős, műanyag tokkal vé­dett kapcsolókat és dugaszolóaljzatokat a hozzájuk tartozó, falon kívülre szerel­hető dobozokra. Jobban ellenállnak az ütésnek és kopásnak, mint a műanyag­ból készült darabok. A kábeleket vezes­se kábelcsatornában vagy védőcsőben.

Kültéri fali lámpa felszerelése (Lépésről-lépésre)

Kültéri falilámpaLépések:

  1. Fúrja át a ház falát ott, aho­vá a lámpát szeretné felsze­relni. A lyukba toljon be PVC védőcsövet, majd abba a kábelt.
  2. Ha a lámpa talpa üreges, a csatlakozóvezetéket sorka­poccsal kösse a kábelhez. Csavarozza a talpat a falhoz.
  3. Ha a talprész tömör, vájjon mélyedést a falba, a kötések védelmére szolgáló doboz­nak, s erre szerelje a lámpát.
  4. Ha a lámpatestnek van bel­ső csatlakozási lehetősége, vezesse bele a kábelt vízálló szigetelésen keresztül.