Villanyszerelés

Kerti lámpák kiválasztása, ötletek

Találja meg a legjobb helyet!

Tervezze meg, hová helyezi el a szabad­téri lámpákat. Dugja a lámpa csatlakozó­vezetékét egy hosszabbítóba, majd sötétedés után kérjen meg valakit, hogy tartsa a lámpaszerelvényt a ház fala mentén különböző pontokon, hogy „éles helyzetben” láthassa, mit érdemes megvilágítani.

Lámpa a kertbenNe feledje, hogy a sötétben kevés fény is messzire elér, és az erős fény elvakítja a szemet. Ugyanilyen módon próbálja meghatározni a lámpák helyét a kerti ösvények és lépcsők mentén

Csínján a reflektorokkal!

A reflektorok futballstadionokba valók, s nem a hátsó kertbe, ha azonban mégis ilyeneket akar felszerelni, akkor gondoljon a szomszédokra, és irányít­sa a reflektorok fényét úgy, hogy azok lefelé, csak a saját kertjére világítsanak. A gondatlanul felszerelt fényszórók veszélyt is okozhatnak, pl. ha a ház utcafrontjára szereli őket, elvakíthatják az arra közlekedő autóvezetőket.

Tegye a sarokra!

Lámpa sarokbanCsökkentse a lámpák számát azáltal, hogy a ház sarkaira teszi őket. így egy lámpa két, egymással merőleges falszakaszt világít meg.

Automata vezérlés

Kültéri lámpáit a szobában elhelyezett egyszerű ki-, bekapcsolóval irányíthatja. Arra is van lehetőség, hogy lámpái auto­matikusan felkapcsolódjanak, ha bárki megközelíti a házat. Ehhez össze kell kötni őket passzív infravörös mozgásér­zékelőkkel, amelyek érzékelik a test hőjét. Vásároljon beépített detektor­ral rendelkező kültéri lámpákat, amelye­ket viszonylag egyszerűen felszerelhet. Ha pedig már felrakta a lámpákat, szerezzen be infravörös detektorokat, és kösse hozzá a világítótestekhez.

Döntse meg a fúrófejet!

Fúrjon lyukat a ház falába nagy átmérőjű falfúró fejjel, hogy a kültéri lámpák kábe­leinek legyen helye. Figyeljen arra, hogy a lyuk valahol elérhető helyen törje át a belső falat, és tartsa úgy a fúrófejet, hogy a lyuk enyhén felfelé haladjon kintről befelé, nehogy az esővíz befoly­jon rajta. Dugjon be a lyukon egy darab PVC-csövet, hogy a kábelt megvédje a kidörzsölődéstől, és tegye vízállóvá a kábel kilépésének helyét kültéri szige­telőanyaggal.

Válasszon megfogási pontot!

A külső falon lévő lámpát elágazásként bekötheti egy belső áramkörre, amely lehet világítási áramkör, ha az új lámpa nem terheli azt túl, ha viszont igen, akkor kösse valamelyik főáramkörre. Válassza ki a legkényelmesebb megol­dást. A főáram körről alakítson ki elága­zást 6 amperes biztosítóval, az árammal ellátott elosztó táblán keresztül, s az el­ágazásra egyben a kapcsolót is rákötheti.

Alacsony feszültség, alacsony ár

A hálózatról működő kerti lámpáknak külön áramkörrel kell rendelkezniük, amelyet hibaáram-kapcsolónak kell védenie. Egy ilyen áramkör kivitelezése képzett villanyszerelő feladata. Ha nem akar túl sokat költeni, akkor transzformá­torról működtetett kisfeszültségű világí­tótesteket használjon. Ebben az esetben a kábelek nyugodtan futhatnak egyik lámpától a másikig, akár virágágyáson keresztül is.

Könnyű vezetékszerelés

Válasszon olyan lámpaszerelvényeket, amelyekben sorkapocs van, hogy a bekötésük a lehető legkönnyebb legyen. Ebben az esetben nincs más dolga, mint a kábelt a falon keresztül bevezetni a szerelvény hátuljába, és csatlakoztatni a vezetőereket a sorkapocshoz. A lám­paszerelvények egy része vízálló gumi­tömítéssel rendelkezik, amely megvédi a belépő kábelt, de vannak olyanok, amelyeket szereléskor szigetelni kell a szerelvény alaplapja és a fal közötti érintkezésnél.