Hőszigetelés tudástár

Amit a hőmérsékletről tudni érdemes

A hőmérséklet, mint alapvető hőtechnikai jellemző, jelentősen befolyásolja az épületszerkezetek anyagait, éppen ezért fontos, hogy ismerje, miként hat a hideg és a meleg az egyes anyagtípusokra.

Mit kell tudni a hőmérsékletről?

A-hőmérséklet-mérése
A-hőmérséklet-mérése

Bizonyára nem újdonság, hogy Európában, így hazánkban is Celsius-fokban mérjük a hőmérsékletet. A Celsius-skála nullapontja a víz fagyáspontjával egyezik meg, a skála 100-as pontja pedig ennek forráspontjával. Így tehát az 1/100-ad rész jelenti az 1 °C-t.

Mivel mérhető a hőmérséklet?

Többféle hőmérő áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy megtudjuk a vizsgált anyag pontos hőmérsékletét. A folyadékhőmérők azon az elven működnek, hogy a hő hatására a folyadék térfogata megváltozik. Meleg hatására nő, hidegre pedig csökken a folyadék szintje. A pontos érték leolvasásában egy skála segít, amely Celsius-fokban mutatja a hőmérsékletet. A higanyról érdemes tudni, hogy mivel felülete domború, ezért mindig a legfelső pontnál levő érték az aktuális. A digitális hőmérők ettől abban különböznek, hogy esetükben egy kis felületen történők a hő mérése, és arról a kijelzőn kapunk tájékoztatást.

Mérjen pontos adatokat!

A hőmérő adatai akkor megbízhatóak, ha az már teljesen átvette a vizsgált anyag hőmérsékletét. Meg kell említenünk, hogy egy bizonyos fokú hőmérséklet-kiegyenlítődés is történik, tehát a hőmérő hőmérséklete is változik valamelyest, de ez az érték valójában elhanyagolható.

Fahrenheit és társai

Az amerikai kontinensen a Fahrenheit-skálán adják meg a hőmérsékletet, de ismeretes az úgynevezett Kelvin, mint SI-mértékegység is, melynek nullapontja –273 °C .

Energiatakarékosság a mindennapokban

A rezsiköltségek nagy részét az energiapótlás teszi ki, vagyis a megfelelő hőmérséklet biztosítása az ingatlanokban. Mivel az energiaárak folyamatosan növekednek, így fontos, hogy már az építkezéskor olyan alapanyagok, burkolatok és szigetelőanyagok mellett tegye le voksát, melyek biztosítják a kellemes belső mikroklímát, és a fűtési szezonban hozzájárulnak a kifogástalan hőszigeteléshez. Emellett természetesen fontos szerep jut a megfelelő, korszerű fűtési rendszer kialakításának is.