Javítás a ház körül

Asztallapok összeillesztése

Ötlet! Hogyan illeszthető össze a két fél asztallap úgy, hogy ne essen szét újra? A következő képeken bemutatjuk a munkafolyamat lépéseit.

A megosztott fájdalom csak fél fájdalom. A középen kettényílt asztal esetében azonban ez a mondás nem helytálló. Egy vérbeli asztalos azonban nem esik kétségbe, ebből a helyzetből is kivágja magát. Bemutatjuk, hogyan lehet a két fél asztallapot szakszerűen összeilleszteni.

Az eredményes munka előfeltétele, hogy az asztallap nem deformálódott el, az illesztési felületek egészségesek, vagyis simák, stabilan illeszthetők és párhuzamosak. Az eldeformálódott asztallap nem kecsegtet túl nagy sikerrel, az egyenetlen szélek ellen azonban tehetünk valamit. Gyaluljuk le a széleket, hogy ismét pontosan illeszkedjenek. Ne gyaluljunk le túl sokat, mert akkor az asztal elveszíti eredeti formáját.

Az enyv önmagában nem elegendő a tartósan szoros illesztés eléréséhez. Szükség van egy pótlólagos, az illesztési vonalat összefogó kapocsra. Erre a célra tökéletesen megfelelnek a fa- vagy műanyag ékek, melyeknek előnye, hogy nem túl vastagok. Ez a vékonyabb asztallapok esetében lehet fontos szempont. További előnyük, hogy pontosan illeszthetők. Az asztallap vastagságának feléig érnek, és megakadályozzák, hogy a két fél asztallap elmozduljon. Ha az ékeket egyszer beenyveztük, a két asztallap már nem mozdítható el.

A két fél asztallapot helyezzük egymás mellé úgy, hogy az összeillesztés után az asztal kontúrja szabályos kör legyen. Az illesztésen egymástól kb. 15 cm-re helyezzük el az ékeket, helyüket az asztallap mindkét oldalán jelöljük meg. Így az ékekhez készített vágatokat biztosan a megfelelő helyre készítjük majd. A vágatok elkészítéséhez helyezzük függőleges állásba az asztallapot, a szerszámot helyezzük el úgy, hogy pontosan az illesztési felület közepén legyen, így a vágatok mélysége és távolsága egyenletes és pontos lesz.

Ügyeljünk arra, hogy maratás közben a gép ne csússzon meg. A vágatok kimaratása után enyvvel kenjük be az ékeket és az illesztési felülteket, majd nyomjuk és préseljük össze a két fél asztallapot. Az asztallap csiszolása és lakkozása után az illesztés helye tökéletesen láthatatlan.

Asztallapok összeillesztése 1

Lépések:

  1. Helyezzük pontosan egymás mellé a két fél asztallapot, a hátoldal felfelé mutat. Rendezzük el az ékeket, és jelöljük meg a helyüket.Asztallapok összeillesztése 2
  2. A vágatok maratása során a gépet tartsuk erősen, toljuk előre, hogy a mélysége egyenletes legyen.
  3. Az ékeket üssük félig a vágatokba, különben a két fél asztallap nem fog tökéletesen szorosan illeszkedni egymáshoz.
  4. Enyvezés után szorítsuk össze a részeket, a kicsorgó enyvet távolítsuk el.
  5. Végül az asztallapot csiszoljuk és lakkozzuk le. Az asztallap ismét tökéletes.
Szerszámosláda: vágatmaró, kalapács, szorítóvasak, álló- és forgófejes csiszoló, ecset.