Lakás komfort

Terített családi asztal

Az étkező általában központi helyet foglal el a család életében. Mindenki tetszését elnyeri, ha igényeinket és érdeklődésünket tükrözi.

Az étkező

Ideális esetben a család minden tagja az asztalhoz ül, és vidáman csevegve étkezik. Nem meglepő hát, ha köz­ponti szerephez jut az étkezőasztal, mely mellett nem­csak a naponkénti hajsza után gyűlhetünk össze, de kel­lemes időt tölthetünk el együtt, sőt mind a kisebb, mind a nagyobb ünnepeket is megülhetjük. Akár kényelmes étkezőnk, akár amerikai rendszerű konyhánk van, célszerű azt stílusosan, a család igényeihez igazítva kialakí­tani, hogy minden elférjen benne, és egyaránt alkalmas legyen ünnepi összejövetelre, társasjátékhoz vagy akár a számlák rendezgetésére.

Étkező

Ebben a helyiségben strapabíró bútorokat kell elhelyezni. Terítéshez lehetőleg könnyen ünnepélyessé varázsolható asztalneműt válasszunk. Adjuk meg a módját: a család számára kedves tárgyakkal, kollekciókkal és műalkotásokkal tegyük környezetünket hangulatossá, egyedivé. Gyakran változtassunk a terítéken, és mindig az adott évszakra jellemző összeállítással tegyük üdévé a helyiséget.

Évszakfüggő ünnepek

Amikor a család barátokkal együtt üli körül az asztalt, színes, könnyed, harmonikus díszítést alkalmazzunk. Akkor sem kell szertartásosan teríteni és nagy felhajtást csapni, ha nemcsak a szűk család foglal helyet az asztal­nál, elegendő, ha az évszakra jellemző, mutatós díszítést alkalmazunk. Használjunk fehér vagy semleges színű ét­készletet, mely remekül illik az évszak színeiben pom­pázó szalvétákhoz, abroszhoz és talpas poharakhoz.

Évszakfüggő ünnepek

Akár őszi betakarításra jellemző földszíneket, akár üde tavaszi árnyalatokat választunk, az asztaldíszként szolgá­ló kompozíciót természetből vett elemekből állítsuk össze: e célra néhány szál virág, fűszernövény, bogyó, gally vagy akár dísztök is megfelel. Bármilyen alkalom­hoz illik a gyertya, és egyetlen talpas pohár is elegáns látványt nyújt.

Miért jó?

Ez az ünnepi asztal (lenti kép) az őszi falevelek élénk színeiben pompázik. Az egyszerű terítéket gondosan összeválogatott, mutatós termények teszik hangulatossá.

Ünnepi asztal

 • AZ EGYSZERŰ FEHÉR ÉTKÉSZLETET változatosan egészíthetjük ki különféle üde díszítőelemekkel.
 • A SÜTŐ- ÉS DÍSZTÖKBŐL, valamint piros ebszőlőágakból összeállított kompozíciót tömzsi gyertyák egészítik ki. A semleges dekoráció a kredencen ismétlődik
 • A GYEREKEK SZÁMÁRA terített asztal különlegessége, hogy olyan, mint a nagyoké, de a masszív mélytányérok a szokásos alátét helyett fehér rajz­tömbre kerültek és erre étkezés után a poharakba állított zsírkrétával rajzolhatnak a csemeték
 • OLDOTTABBÁ TEHETJÜK a hangulatot, ha ötletes ültetőkártyákkal jelöljük meg a vendégek helyét, különösen, ha az étkezést társasjáték vagy más közös tevékenység is követi.

Asztal terítve

Családi fészek

A hagyományos étkezőkonyha egyszerű stílusa oldott hangulatot teremt, és a nap bármely szakában vonzó helyiség.

Családi fészek

Az étkezőkonyha mind a családtagokra, mind a bará­tokra különleges vonzerőt gyakorol. A szülők számára előnyös, hogy a gyerekek (némi segítséggel) még a terí­tés előtt megírhatják a házi feladatot, miközben az ebéd készül. Alkalmasint a vendégek is remekül szórakozhat­nak itt, hisz a hívogatóan tágas konyhában kötetlenül cseveghetnek a háziasszonnyal vagy a házigazdával.

Családi fészek 2

Az étkezőkonyhát lehetőleg minél otthonosabban és kényelmesebben rendezzük be. Szenteljünk legalább akkora figyelmet a dekorációnak, amennyit egy valódi étkező berendezésére fordítanánk, ugyanakkor használ­juk ki meghittségét, és ruházzuk fel minél több szemé­lyes jeggyel. Jelezhetjük súlyponti szerepét a család ked­ves emléktárgyainak elhelyezésével is, mert így könnyen felidézhetjük életünk kellemes perceit. Rendezzük el az ilyen kincseket — a kerámiákat, a gyerekek munkáit, a tengeri kagylókat, a közös utazásról hozott emlékeket – úgy, hogy felhívják magukra a figyelmet.

Miért jó?

Az étkezésre is alkalmas konyha egész nap ideális hely a család minden tagja számára. Itt az embernek kedve támad letelepedni és egy kicsit elidőzni.

 • AZ ASZTAL KÉT OLDALÁN elhelyezett padok kerti piknik hangulatát idézik – különösen a gyermekek kedvelik, hiszen gyorsan felpattanhatnak rá, és könnyedén lecsúszhatnak róla. Az össz­hatást nádszékek teszik kellemesebbé.
 • A FEHÉR ÉTKÉSZLET és az üde színvilág, valamint a természetes kompozíció és a zsenge zöld növények nyitott, közvetlen kertkapcsolatra utalnak.
 • A CSALÁDI GYŰJTEMÉNY szemet gyönyörködtető látványt nyújt és meghitt pillanatok hangulatát idézi.

Tárolási lehetőségek

Étkészletünkben, illetve a teríték többi darabjában ad­dig gyönyörködhetünk, amíg szépségük töretlen, ezért nagy gondot kell fordítanunk ápolásukra, tárolásukra. Nincs szükség komplett rendszer kiépítésére, mindössze néhány ésszerű szabályt kell követnünk, ha azt akarjuk, hogy edényeink, poharaink és evőeszközeink nemze­dékről nemzedékre kifogástalan állapotban maradjanak.

Tárolási lehetőségek

Nyitott polcsor előszoba olyan, mint egy modern tálalóhelyiség. Az állítható polcokon különféle magasságú edények sorakoznak; az evőeszköz és az abroszok, vászonszalvéták, konyharuhák kosarakban kaptak helyet.

Akár nyitott polcon tároljuk őket, ahol megkapó lát­ványt nyújtanak s ugyanakkor könnyen hozzáférhetőek, akár a szekrény mélyére rejtjük, feltétlenül gondoskod­nunk kell a megfelelő védelemről. A konyhai tárgyak jelentős része kényes, ezért tárolásukhoz sok helyre van szükség, nehogy egymáshoz súrlódva megsérüljenek — védelmükről becsomagolással vagy megfelelő méretű hely biztosításával gondoskodhatunk.

A mindennap használatos evőeszközt, fajanszedényt, a vastag falú üvegpoharakat célszerű elöl tartani és szokásos módon tárolni. A kényesebb darabokat azonban különös gond­dal kell kezelnünk.

Tervezői lecke: az étkészlet kíméletes tárolására

A nagy ünnepség végén helyére kell tennünk az edényeket, térítőket, evőeszközöket. A ritkán használt holmi tárolására különleges szabályokat célszerű alkalmazni.

A kényes porcelán biztonságos tárolásához kiválóan alkalmasak a steppelt anyagból készült, cipzáras rekeszek. Ilyeneket magunk is készíthetünk buborékfólia béléssel és karton­papírból kialakított rekeszekkel. A szokatlan formájú edényeket, például a mártásoscsészéket és a tűzálló tálakat tárolódobozban tartsuk. Az egymásra rakott porcelántányérok elválasztására jól bevált anyag a filc és a habosított műanyag. Ha készen nem találunk megfelelőt, magunk is vághatunk a tányérok közé filc- vagy habosított műanyagdarabokat.

 • A FINOM PORCELÁNT kézzel mosogassuk, enyhe mosogatószerrel. Ha sokáig nem használjuk, legalább évente vegyük elő és öblítsük át. Sose rakjuk 20 cm-nél magasabb halomba a tányérokat.
 • A FINOM VÁSZONBÓL készült abroszokat fektetve, finom papírba burkolva tároljuk. Ne hajtogassuk, inkább tekerjük fel.
 • AZ EZÜSTNEMŰT KÜLÖNLEGES, oxidációt gátló béléssel ellátott fiókban vagy dobozban, esetleg selyempapírba (semmiképp se műanyag fóliába, gyapjúrongyba, filcbe, újságpapírba vagy szarvasbőrbe) csomagoltan, nejlon zacskóban tároljuk.
 • A KRISTÁLY- ÉS TALPAS poharakat kézzel mosogassuk enyhe mosogatószerrel, és polcra állítva vagy dobozban tároljuk.

Zárt vitrin

Az üvegajtós vitrinben a szépen sorokba rendezett poharak, tányérok és teás­csészék a helyiség díszévé válnak. Ez a megoldás azért is kitűnő, mert számtalan edény szokatlan formájával nyújt különleges esztétikai élményt. Elhelyezésükre akár egy beépített szekrényt is átalakíthatunk.

Zárt vitrin

Ezüstnemű Minden egyes ezüst evőeszköz külön-külön, az oxidációt gátló anyagból készült tároló egy-egy zsebébe kerüljön, majd az egészet tekerjük fel, és kössük át – ily módon a terítés is egyszerűbb.

Evőeszközök

Evőeszközök

A rozsdamentes vagy más anyagból készült, minden­napos használatra szánt evőeszközöket egyszerűen poharakba vagy más mutatós tárolóedénybe állíthatjuk.

Polcok

Polcok

A poharaknál kb. 3 cm-rel magasabb, keskeny polcokon könnyen hozzá­férhető módon tárolhatjuk a poharakat. A talpas kristálypoharakat mindig állítva rakjuk a polcokra.

Függesztve tárolt talpas poharak

Függesztve tárolt talpas poharak

A boros- és talpas poharakat gondosan kell tárolni. Nem lesz poros a kehely belseje, ha külön e célra kialakított rácson, talpánál felakasztva, függesztve tároljuk.

Nyitott polcok

Nyitott polcok

A kredenc fölé, a falra szerelt nyitott polcokon kezünk ügyében tarthatjuk a mindennap használatos kellékeket, nagyobb össze­jövetel alkalmával pedig svédasztalszerűen teríthetünk. Elég csupán egy-két emléktárggyal kiegészíteni étkészletünket és poharainkat, és máris az étkezőt díszítő, mutatós kompozícióvá alakulnak.