Javítás a ház körül

Fűnyírókés élesítése

Ötlet! A fűnyíró kése is tompa lesz egy idő után. Nem kell minden esetben új kést vásárolnunk, gyakran elegendő a régit megélezni.

A sarlós rendszerű fűnyíró nem levágja, hanem felaprítja a füvet, így a fűcsomókat nem tépi ki. Ezért nagyon fontos, hogy a kettőspengéjű kés megfelelően éles legyen. Az élezéshez legjobb a csiszolóbak, de szükség esetén egy, a fúrófejre erősített csiszolókorong is megfelel. Először is szereljük ki a kést. A munka megkezdése előtt gondoskodjunk róla, hogy a motort a biztonsági kapcsoló üzemen kívül tartsa.

Villás kulccsal oldjuk ki a tartócsavart, majd a kést húzzuk le a tengelyről. A csavart tegyük vissza a tengelyre és húzzuk meg, nehogy elvesszen munka közben. Az elforgatható, hárompengéjű kések esetében elegendő az éleket elfordítani, hogy egy éles penge legyen kifelé. Ha már mindhárom él elhasználódott, a kést újra kell élezni. Ha a kés egy kő miatt eldeformálódott, kalapáljuk ki, vagy vásároljunk újat.

Az egy részből álló kések esetében az éleket köszörüljük élesre. Ügyeljünk arra, hogy a kés mindkét éléből ugyanannyit köszörüljük le. Az egyenetlen kés ugyanis nehezebben forog, és károsítja a fűnyírót. A munka megkezdése előtt ellenőrizzük, hogy a kés vízszintben áll-e. Ebben segíthet, ha egy kampót satuba fogunk, és ezen rögzítjük a kést. Ha a kés nem áll vízszintben a nehezebb oldalából csiszoljunk le, hogy az egyensúly helyreálljon.

Fűnyítókés élesítése

Lépések:

  1. A kés kiszereléséhez kapcsoljuk ki a fűnyírót, majd lazítsuk meg a csavaranyát. Biztosítsuk, hogy a kés ne fordulhasson el.
  2. A kést rögzítsük a satuval és a kampóval.
  3. A késnek vízszintesnek kell lennie, hogy mindkét élből azonos mennyiséget köszörüljünk le.Fűnyítókés élesítése 2
  4. Csak a kés felső élét köszörüljük meg, az alsót simítsuk le.
  5. Egyszerűbben és könnyebben dolgozhatunk az álló köszörűgéppel.
  6. A köszörülés után a kés éle ismét tökéletes.
  7. A háromrészes, forgatható élű kést forgassuk el, vagy élezzük meg.
  8. Az elgörbült kés kiigazításánál egy régi kerékpár kereke nagy segítséget nyújthat.
Szerszámosláda: csavarkulcs, köszörűgép, vagy fúrógép csiszolókoronggal, segédtengely a rögzítéshez.