Javítás a ház körül

Füves terület újratelepítése

Ötlet! A foltos, kiégett fűnek nem kell rögtön ásóval „nekiesni”. A füves területet újratelepítés nélkül is frissé varázsolhatjuk.

Mindezt a hazai forgalmazók által kínált többféle speciális keverékek teszik számunkra lehetővé. Ezek a speciális fűmagkeverékek a hagyományos magkeverékekkel ellentétben nem gyorsan növő, hanem tömör és vaskos füvet garantálnak. A keverék növekedésserkentőt tartalmaz, így a régi fű helyén kb. 6 hét alatt új serken. A módszer egyszerűbb és olcsóbb is, mint az újratelepítés, lényege, hogy az új, életerős, robosztus fű elnyomja a régi, erőtlen fajtát.

A munka a következő lépésekből áll: először is állítsuk a fűnyíró kését a legmélyebb állásba, és nyírjuk le a füvet. Ezután következik a talajlazítás. Kisebb terület esetében kézi, nagyobb területnél elektromos talajlazítót használjunk. Hosszában, majd keresztben haladjunk. A talajon a lazítás során kis barázdák alakulnak ki, így a tápszer és a vetőmag jobban megköt, illetve gyökeret ereszt.

Ezután vékony, egyenletes rétegben szórjuk ki a trágyát, majd e szórásirányra merőlegesen vessük el a fűmagot. Tőzeggel fedjük le a talajt. Nagyon fontos lépés az ezt követtő locsolás, ügyeljünk arra, hogy a talaj folyamatosan nedves maradjon. Ha szükséges, naponta többször locsoljunk. Négy héttel a mag elvetése után ismét trágyázzunk. Normális körülmények között újabb két hét elteltével a fű már szépen zöldell.

Füvesítés

Lépések:

  1. A foltos, kiégett fű kialakulását a szárazság, vagy a túl sok eső, esetleg egy nagyszabású kerti party is okozhatja. Aggodalomra azonban semmi ok, a fű is „felújítható”.
  2. Először is nyírjuk le a kiöregedett füvet olyan alacsonyan, amennyire csak lehetséges.
  3. Ezután keresztben és hosszában is haladjunk át a földterületen a talajlazítóval.Füvesítés 2
  4. Ezután szórjuk ki a növekedésserkentőt és a fűmagot a területre.
  5. A magkeverékre egyenletesen terítsünk szét egy vékony (maximum 1 cm vastag) tőzegréteget.
  6. A területet öntözzük meg, és gondoskodjunk róla, hogy folyamatosan nedves maradjon. A fűmag 2-3 hét múlva csírázni kezd, és a terület 6 héten belül ismét zöld lesz.
Szerszámosláda: fűnyíró, talajlazító, vetőgép, gereblye, locsoló.