Javítás a ház körül

Fűtéscső újraszigetelése

Ötlet! A csöveket ne hagyjuk szigetelés nélkül. Az alufóliával borított szigetelőgyapot tökéletesen tartja a hőt.

Ha a fűtéscsöveket nem szigeteljük, évente méterenként kb. 121 fűtőolajat pazarolunk el. A szigetelés kisebb hibáit és károsodásait is ki kell javítani. A barkács- és építőanyag-üzletekben többféle szigetelőanyag áll a vállalkozó kedvűek rendelkezésére. Például a szigetelőgyapotból készült szigetelőköntös, amely fűtés- és vízcsövek esetében is használható. A szigetelőgyapot 120 cm-es darabokban, a sarokillesztéseknek megfelelő kialakításban kapható.

Szigetelőgyapot

A szigetelőgyapotot jó szakítószilárdságú, rácsos szerkezetű alufólia borítja, melynek széle öntapadós, így könnyen kezelhető. A méretre- és sarokillesztésre vágást a vágópad segíti. A fűtéscső vonalvezetésekor az irányváltásnál az összeillesztést általában 45°-os szögben oldják meg, ezért a szigetelőgyapotot is ilyen szögben vágjuk a megfelelő méretre egy éles kés segítségével. Méretre vágás után húzzuk a szigetelőgyapotot a csőre és ragasszuk össze az alufólia öntapadós részét. Ezután ragasszuk le az illesztés vonalát.

Fűtéscső újraszigetelése

Lépések:

  1. Nyílt „seb”: a szigetelés hibái nem csak csúnyák, hanem energiaveszteséget is okoznak. Napjainkban a textilmaradékok és a gipsz helyett alufóliás szigetlőgyapotot használhatunk.Fűtéscső újraszigetelése 2
  2. A méretre- és formára-vágást egy éles késsel végezhetjük el.
  3. Így a sarokillesztéseket is tökéletesen formára vághatjuk.
  4. Az illesztések helyét ragasszuk le öntapadós alufóliával.
  5. A szigetelőgyapot akkor zár tökéletesen, ha az öntapadós részről lehúzzuk a papírcsíkot.
Szerszámosláda: olló, vágópad, mérőszalag.