Javítás a ház körül

Radiátor felújítása: csiszolás, rozsdátlanítás, festés

Ötlet! A lemezes vagy szelvényes fűtőtest felülete korrodálódhat, a festék lepereghet, és ez nem túl esztétikus látvány. A mellékelt fotókból megtudhatjuk, hogyan újíthatjuk fel radiátorunkat.

A fűtőtest egyetlen funkciója, hogy hőt sugározzon. Vagy mégsem? Hiszen végső soron a radiátor a helyiség egyik berendezési tárgya. Mivel általában nem rejthető el, alapvető követelmény, hogy legalább elfogadható látványt nyújtson. A foltok, a rozsda és a lepattogzott festék nem nyújt esztétikus látványt. A régi fűtőtest még elszomorítóbb látványt nyújt a falak felújítása után, tehát a fűtőtest felújítására is gondot kell fordítanunk. Hogy miként, azt a következőkben látni fogjuk.

A radiátor festésénél általános szabály, hogy csak tökéletesen lehűlt radiátorral dolgozzunk, és gondoskodjunk a megfelelő szellőzésről. A munkához vízzáró radiátorzománcot használjunk, mely gyorsan szárad, oldószertartalma alacsony, tartós és nem sárgul meg. A munka megkezdése előtt a szelepet takarjuk le.

Az előkészítés során a szennyeződéseket és a zsírt a radiátorról gondosan távolítsuk el. Ezután következik a csiszolás, amely a régi, lepattogzó festék eltávolítását szolgálja. Ha a radiátor nem korrodált, a lúgos lemosás a csiszolást helyettesítheti. A rozsda ellen csak csiszolópapírral „léphetünk fel”. A csiszolás után a rozsdás részeket korróziógátlóval kenjük le.

A festésnél nem csak a megszokott fehér színt használhatjuk, egy kevés selyemfényű, színes lakk hozzáadásával kikeverhetjük a kívánt árnyalatot. A lapradiátor festéséhez a szivacshenger, az osztott szelvényes fűtőtest mázolásához pedig az ecset alkalmasabb. Válasszunk poliésztersörtéjű ecsetet, mellyel a festéket egyenletesebben hordhatjuk fel.

Mindkét módszer esetében először a radiátor oldalát és a nehezebben elérhető részeket fessük le ecsettel. A festéket soha ne vigyük fel túl vastagon. Egyrészt nehezebben szárad, másrészt gondoljunk arra, hogy a radiátor fel van függesztve, így a festést függőleges felületen kell végezni, ahol a túl sok festék lecsoroghat, és csíkokat hagy. Ha hengerrel festünk, a munkát a bordákra merőlegesen végezzük, hogy a festéket a domború és a homorú részekre is egyenletesen hordhassuk fel. Ha ecsettel dolgozunk, a bordák mentén, lentről felfelé haladjunk.

Fűtőtest felújítása 1

Lépések:

  1. A korrózió okozta foltokat el kell távolítani. A tisztítás mellett a csiszolás és a korrózióvédelem játszik fontos szerepet.Fűtőtest felújítása 2
  2. A lecsiszolt felületet gondosan kenjük le korróziógátlóval, így megakadályozhatjuk, hogy a rozsdásodás ismét kialakuljon.
  3. Miután a radiátor széleit lefestettük, a lapradiátor elülső részét szivacshengerrel mázoljuk le.
  4. Az osztott szelvényes radiátorokat ecsettel könnyebben és egyenletesebben festhetjük be. A kétrétegű festést minden szín esetében javasoljuk.
  5. Az így felújított fűtőtest ismét évekig megőrzi állagát, és nem kell többé a függöny mögé rejtenünk.
Szerszámosláda: szivacs, csiszolópapír, ecset vagy szivacshenger.