Javítás a ház körül

Keverő csaptelep javítása

Ötlet! Még a legmutatósabb vízfogó edényke sem helyettesítheti a megfelelően tömített szelepet. A sérült csaptelep cseréjét is el kell végezni.

A hideg-melegvizes keverő csaptelepek általában bonyolult alkatrészekből és tömítőelemekből állnak. A javítási munkák megkezdése előtt mindenképpen szerezzünk be egy használati útmutatást a gyártótól. Legjobb, ha az útmutatót már a csaptelep vásárlásakor megszerezzük, de legkésőbb a tömítések beszerzésekor tegyük ezt meg. Ehhez azonban a készülék típusát pontosan kell ismernünk. A munka megkezdése előtt ne feledjük el a hideg- és a melegvizes zárszelepet elzárni. Az alkatrészeket egy fóliadarabbal védhetjük meg a lecsöpögő víztől.

A sokéves használat során az ásványi sók és a vízkő lerakódnak a csaptelep alkatrészein. Ez megnehezíti a csaptelep szétszedés. Ennek ellenére soha ne avatkozzunk be erőszakkal! Türelemmel és forró levegővel sokkal többet érhetünk el. Léteznek speciális lazítószerszámok, ezek beszerzése azonban meglehetősen időigényes, így célszerűbb „improvizálni”, és egy kéznél lévő szerszámmal meglazítani az alkatrészeket. Ide-oda mozgatással meglazíthatjuk a szabályozófejet, ezután következhet az igazi javítás.

A régi tömítőgyűrűt távolítsuk el, a fémrészekről ecetes oldatban áztassuk le a vízkövet. Az ecetes áztatás ugyanolyan hatásos, viszont sokkal kevésbé környezetszennyező, mint a gyorsan ható, mesterséges vízkőoldók. Az új tömítőgyűrűket könnyebben beszerelhetjük, ha a felületet szappannal bekenjük. A szereléshez kenőzsírt is használhatunk, ez azonban szilikontartalma miatt az ujjainkról csak oldószerrel távolítható el. Ha a tömítőgyűrű cseréjét rendszeresen végezzük, a nagyobb hibák megelőzhetők, így megkímélhetjük magunkat a nagy javításoktól.

Keverő csaptelep javítása

Lépések:

 1. Gumival bélelt fogó segítségével sérülés, károsodás nélkül lazíthatjuk meg az alkatrészeket.
 2. Egy csavarhúzó segítségével emeljük ki a zárórugót.Keverő csaptelep javítása 2
 3. A beszorult hüvelyt bármely kéznél lévő szerszámmal meglazíthatjuk,…
 4. …és így a szabályozófejen egy kombinált fogóval áthúzhatjuk.
 5. A feszítőrugó eltávolítása után már a szabályozófejet is könnyedén kihúzhatjuk.
 6. Gyors, ám meglehetősen drága megoldás a hüvely cseréje.
 7. Tisztítás és a tömítőgyűrűk cseréje után a szelep ismét tökéletesen működik.
 8. Ha az alkatrészek felületét zsírozzuk, könnyebben szerelhetők, és tökéletesebben működnek.
Szerszámosláda: csavarhúzó, gumifejes fogó, kombinált fogó, fészekmaró, húzószerszám, kenőzsír, ragasztószalag, műanyag fólia.

Keverő csaptelep: a szabályozófej tisztítása

Ötlet! Ha már a keverő csaptelep szelepét úgyis javítani kell, ellenőrizzük a szabályozófejet is. Legtöbbször elegendő az alkatrészeket kenőzsírral megkenni, máris tökéletesen működnek.

A tisztításhoz, és a tömítések cseréjéhez a szelepet nem elég kiszerelni, alkatrészeire kell őket szétszednünk, így, ha szükséges, a rugókat és a tömítőgyűrűket is kicserélhetjük. Kaphatók olyan szerelvénycsomagok, amelyek a gyakoribb cserét igénylő alkatrészeket tartalmazzák.

A vízpumpa- vagy a fogazott csőfogó ehhez a munkához nem használható. A sima felületű szerszámok, mint például a villáskulcs nem hagynak karcolásnyomokat a csillogó krómfelületen. Az alkatrészeket nyugodtan foghatjuk satuba, ha a szorítófejekre kímélő alátétet teszünk. A beragadt alkatrészek meglazításához gyakran nagyobb erőkifejtésre van szükség.

Szabályzófej

A forró levegő vagy a kályha melege gyakran jobban lazítja az alkatrészeket, mint az olaj. A működési zavarok elhárításához azonban a legbelső alkatrészekig – például a szeleptányér furatokig – is el kell jutnunk, a munkát azonban gyakran a vízkőlerakódások akadályozzák.

Az esztergapadon készített, finom megmunkálású alkatrészeket finom csiszolópapírral vagy fémszálas dörzspárnával csiszolhatjuk le. A csiszolás közben keletkező forgácsot gondosan távolítsuk el, egyébként a tömítőgyűrűk működését akadályozza. A csiszolás után kenjük be a felületet polírozó pasztával, így a működést zavaró anyagok, ásványi sók nehezebben rakódnak le a felületen.

A szappannal vagy mosogatószerrel bekent tömítéseket tegyük a megfelelő nyílásba. Az erőszakos beavatkozás nyomot hagy, és működési zavarokat is okozhat. A csavarmenetek a használat során idővel meglazulhatnak, ezeket teflon szigetelőszalaggal rögzíthetjük. Az alkatrészeket kenőzsírral alaposan dörzsöljük be, majd szereljük össze. Ellenőrizzük még egyszer, hogy a csavarmenetek eléggé szorosak-e, így a víz megnyitása után biztosan nem érhet minket meglepetés. A keverő csaptelep szabályozógombját tartó csavar a kipattintható fedőlap alatt található.

Szabályozófej tisztítása

Lépések:

 1. A hatszögletű tartócsavarokat csavarkulccsal vagy fogóval lazítsuk meg.
 2. A sima felületű alkatrészeket gumifejes fogóval rögzíthetjük, így nem mozdulnak el.
 3. A nyomásszabályzó menetét tegyük szabaddá.
 4. A csiszolt felületen az ásványi sók és vízkő nehezen telepszik meg.
 5. A tömítőgyűrűk cseréje után a szabályozófej ismét tökéletesen működik.
Szerszámosláda: villáskulcs, csavarhúzó, csúcsfúró, gumifejes fogó, fúrógép, csiszolópapír, vagy fémszálas csiszolópárna, kenőzsír.