Javítás a ház körül

Láncfűrész élezése

Ötlet! A láncfűrész fontos alkatrésze a fűrészfog, melynek mindig élesnek kell lennie, ezért rendszeresen kell élezni.

A láncfűrész a felbőgő motorjával és az éles fűrészfogakkal sokak számára félelmetes látvány. Ezekkel az éles fogakkal azonban sokféle munkát elvégezhetünk. Nemcsak favágáshoz, hanem ácsmunkákhoz és tűzifa fűrészeléshez is használható. Egyszer azonban a láncfűrész fogai is „elfáradnak”, vagyis életlenek lesznek. És akkor már nem olyan kiváló a fűrész teljesítménye. Ezért gondoskodnunk kell arról, hogy a fűrészfogak mindig elég élesek legyenek.

Egy kis segítséggel az élezést saját magunk is elvégezhetjük

A mellékelt képeken bemutatjuk a munkafolyamat lépéseit. Először azonban lássunk néhány hasznos tanácsot a láncfűrész élezéséhez. A lánc minden egyes elemét egyformára kell reszelni, a mintát a legjobban elhasználódott fog adja. Mérjük le a legtompább láncszem tetejét. A láncszem teteje és a foghomlokzat felülete által bezárt szöget (a láncfűrész „futásával” megegyező irányban mérve) az élezés során ne változtassuk meg. A csiszológépen a szöget állítsuk 90°-ra, és ezt tartsuk folyamatosan a munka közben, ellenkező esetben az élezés hatástalan marad.

Mivel csiszolás közben a fog homlokfelülete egyre inkább oldalra tolódik, a fogtő tehát egyre szélesebb lesz, ügyeljünk arra, hogy a fogtő vízszintes maradjon. A fogtő szélessége a fűrészelés hatékonyságát nem befolyásolja.

Minden láncszemhez tartozik egy mélységszabályozó, amely megakadályozza, hogy munka közben a fűrész túl mélyen marjon a fába. A fűrészfog teteje és a mélységszabályozó között egy új láncfűrész esetében típustól függően 0,5-1,2 mm rés van. Ezt a távolságot nem szabad megváltoztatni. A fogakat és a mélységszabályozót éppen ezért egyetlen munkafolyamatban, ugyanazzal a szerszámmal élezzük meg. A mélységszabályozó eredeti lekerekítettségét meg kell őrizni, ezért minden harmadik fog élezése után csiszoljuk formára, hogy a fűrésszel egyenletes munkát tudjunk majd végezni.

Mielőtt reszelőt vásárolunk, jegyezzük fel a fűrész pontos típusát, és a lánc fogazásának méretét, hiszen minden fűrész más-más reszelőt igényel. A leggyakrabban előforduló méretek a következők: 1/4″, 0,325″, 3/8″, 0,404″. Csak a megfelelő méretű reszelővel tudjuk a láncfűrészt optimálisan élezni.

Láncfűrész élezése 1

Lépések:

  1. Rögzítsük a fűrészt, majd a reszelőt kétszer-háromszor húzzuk át a láncszemeken.
  2. Először a jobbra mutató fogakat élezzük meg, majd fordítsuk meg a csiszolás irányát, és a balra mutató fogakat élezzük.Láncfűrész élezése 2
  3. Így élezzük a jobbra mutató fogakat. Csak a láncfűrész egyenes szakaszát élezzük meg.
  4. A reszelőt mindig tartsuk a fűrészlapra merőlegesen.
  5. A reszelő és a fűrész által bezárt szög 55°-os legyen. A reszelőt két kézzel fogjuk.
  6. A kerek reszelő a fogakat élezi, a széles, lapos pedig a mélységszabályozót.
Szerszámosláda: láncfűrész-élező.