Javítás a ház körül

Laza mosdókagyló rögzítése

Ötlet! Ha a mosdókagyló hátsó részénél egy darab fuga meglazul vagy kiesik, a mosdókagyló meglazul, sőt rosszabb esetben a tartó tipli ki is eshet. Azonnal gondoskodnunk kell a javításról.

A mosdókagylónak a falon masszívan kell állnia. A vízzel telt mosdókagyló súlya elég tetemes, néha mi magunk is rátámaszkodunk. Ne riadjunk vissza a gondolattól, és erősítsük vagy rögzítsük a lazán álló mosdót. A rögzítéshez csavarokat és tiplit használjunk.

A régi csavart és tiplit távolítsuk el, majd fúrjunk 14-es lyukat. A tartócsavarok egyik végét csavarjuk a tiplibe, a másik végére szereljünk csavaranyát. Toljuk a falból kiálló tartócsavarra a mosdókagylót. A műanyag korongok megakadályozzák, hogy a porcelán közvetlenül érintkezzen a csavarmenettel. Ha a mosdókagyló már elég masszívan áll, húzzuk a csavarra a két fémkarikát, és szorítsuk meg az anyákat. A mosdókagylónak a falhoz pontosan (rés nélkül) kell illeszkednie. Hívhatunk segítséget, hogy emelje meg a mosdót, hogy a nagy nyomás hatására a csavaranya ne törjön szét. Végül szilikonnal tömítsük a réseket.

Laza mosdókagyló rögzítése 1

Lépések:

  1. Rossz tartás, ujjnyi vastagságú rések. A mosdókagylót ismét fel kell erősíteni a falra. Ha a csavaranya megszorítása már semmit sem segít – mert a tipli is kilazult – a mosdókagylót újra fel kell szerelni.
  2. Hosszú ideig masszív tartást ad a 2 csavarból (10 x 140), 2 műanyag gyűrűből, 2 fémgyűrűből és 2 anyából (10) álló készlet.Laza mosdókagyló rögzítése 2
  3. Ahhoz, hogy az új tiplit be tudjuk illeszteni, a régi lyukat legtöbbször ki kell tágítani.
  4. Tegyük a tiplit a falba és enyhe ütésekkel verjük a csempébe.
  5. Tekerjük a csavart a tiplibe, míg a csavar sima (nem vágott) része is félig a falba süllyed, majd toljuk a csavarra a mosdókagylót.
  6. Húzzuk meg a csavaranyákat, tisztítsuk meg a vízcsöveket, majd szereljük vissza a csaptelepet. Fugázzuk ki a réseket.
Szerszámosláda: fúrógép, kalapács, csavarkulcs vagy fogó, szilikonos kinyomó pisztoly.