Természetes kövek

Kő mosdólap készítése

A beépített mosdó körüli pult nagyon kényelmes, nagy rakodófelületén sok apró dolgot elhelyezhetünk. Véget vethetünk vele azoknak az időknek, amikor a parfümös üvegek mind lepotyogtak a kád pereméről. Alatta is rengeteg rakodóhelyet nyerhetünk, és beépítésével elrejthetjük szem elől a vízvezetékeket, lefolyócsöveket.

Kő mosdólap

A kő kiválasztásánál néhány szempontot mérlegelnünk kell. A fürdőszobában a kőre veszélyforrás a sokféle kozmetikai cikk (rúzs, arcfesték), színes szappan, tusfürdő és fogkrém. Sokuk tartalmaz valamilyen savat vagy hígítószert: ilyenek a körömlakkok, lemosok és parfümök.

Az olyan kemény kőzetek, mint a gránit, gyakorlatilag tönkretehetetlenek, de keménységük miatt sokkal nagyobb megmunkálási költségekkel kell számolnunk. Feldolgozásukkor nem nélkülözhetünk olyan speciális szerszámokat sem, mint pl. a gyémántszemcsés vágótárcsa. A puhább kövekből, mészkőből és márványból ráadásul sokkal nagyobb a választék, ezért azok között könnyebben találhatunk a meglévő berendezéshez illő követ.

Jó tanács

A különböző viaszok nem (illetve csak víz ellen) impregnálnak, de kiegészítő kezelésként új fényt adnak az elhasználódott felületeknek. Az erősen pórusos felületeken a viaszos kezelésből problémák is adódhatnak, mert az egyenlőtlen beszívódástól foltok keletkezhetnek.

Az érzékenyebb köveket impregnálással védhetjük. A kezelőanyagokat szaküzletekben szerezhetjük be. Ezek általában színtelen, vízszerű oldatok, amelyek felhordás után folt nélkül száradnak. A puha kőzetek nedvszívó felületét a két- vagy háromrétegű kezelés tartósan tömíti. Mechanikai védelmet azonban nem adnak a kezelőanyagok.

A kőlapokat méretre vágva, polírozott felülettel és kidolgozott élekkel rendelhetjük. A lap mélységét a beépítendő mosdóhoz kell igazítanunk. Elöl és hátul megfelelően teherbíró sávot kell kialakítanunk. Ezek szélességi mérete legalább 8-10 cm legyen. Ha a vízcsapot is a lapra szereljük, akkor ennek áttörését is figyelembe kell vennünk. A mosdókhoz általában adnak beépítési rajzot/sablont, amely segít a pontos méretek meghatározásában. A házilagos beépítésre csak a kifejezetten pultba építhető mosdók alkalmasak. Az ilyen mosdók túlnyúló peremei eltakarják a kicsit pontatlanabb vágást is.

A kivágások helyének meghatározásakor igazodni kell a lefolyócsonkok helyzetéhez. A lefolyócső szimmetrikus elrendezés mellett adódik a legrövidebbre. A beépítési magasságra is figyelni kell. A lapot támasztó falak magasságának meghatározásakor számolni kell a kőlap és a ragasztóhabarcs vastagságával is.

1-2. lépés

1-2. lépés

Helyezzük a sablont a lapra és igazítsuk pontos helyére, majd rögzítsük néhány helyen krepp-szalaggal. Színes ceruzával rajzoljuk körbe a kivágás kontúrját. Vigyázzunk, mert néhány gyártó olyan kombinált sablont csomagol mosdóihoz, amelyen minden termékük kivágásának vonala rajta van!

A különböző vágásmintákat számozással vagy egyéb típusjelöléssel látják el. Győződjünk meg róla, hogy a jelzés egyezik-e a mosdón találhatóval. A második mosdóhely kivágásának jelölésénél ismételjük meg az előbbi munkamenetet. A jelölés után ellenőrizzük a szimmetriát, valamint az egymástól és a lap széleitől adódó távolságokat.

3. lépés

3. lépés

Csak az ellenőrzés után kezdjünk neki a vágásnak. Ehhez használhatunk egy egyszerű kézi sarokcsiszolót. Előnyösebb a nagy tárcsaátmérő (230 mm), mert azzal mélyebben vághatunk vele a lapba. Puhább kőzeteknél tökéletesen megfelelőek a szilíciumkarbid korogok. A képeken látható munkához elég volt egyetlen tárcsa, sőt nem is kopott belőle jelentősen.

Így biztonságos

A repülő kőszilánkok ellen viseljünk védőszemüveget, légútjaink védelmére pedig hordjunk pormaszkot. Tartsunk néha szünetet, hogy leülhessen a por, és söpörjük le a lapot, hogy jól lássuk a jelölést.

Így környezetbarát

A kőből keletkező csiszolópor nem környezetszennyező, sőt kertünkben javíthatjuk vele az elsavasodott talajt.

4. lépés

4. lépés

Először vágjunk ki egyszerű négyszögeket az ovális körvonalon belül. Ezzel a munka nagy része már kész is van. A sarokcsiszolóval a meglévő lyukakban már könnyen ejthetünk további, sugárirányú vágásokat a jelölésig.

4-6. lépés

4-6. lépés

A vágás további kidolgozása abból áll, hogy megszüntessük az anyagban a feszültségeket. A kezdetben ritkásan ejtett, sugárirányú bevágások között addig készítsünk továbbiakat, amíg a kis darabok már maguktól kiesnek. Nem ajánlott kalapáccsal letörni a darabkákat, mert megrepedhet a lap.

Ha kész a kivágás, érdemes belepróbálnunk a mosdókagylót, mert beszerelt állapotában már nagyon nehéz lehet a lapon javításokat végezni. Ilyen nagy lapok mozgatásához és beépítéséhez már két erősebb emberre van szükség. Előnyös, ha a kivágott lapot már nem kell hosszú és bonyolult útvonalon a helyére vinni. A mosdólap a bemutatott példában csempézett, épített oldalfalakra, és hátul 12 cm vastag előtétfalra támaszkodik.

Fontos, hogy a lapot élére állítva szállítsuk, ugyanis lapjára fektetett helyzetben saját tömegétől is eltörhet. Tartsuk tehát függőleges síkban, majd támasszuk az alátétszerkezetre és kissé megdöntve toljuk be végleges helyére.

7. lépés

7. lépés

A lapot habarcs- vagy ragasztóágyba fektetjük és egy vízmértékkel pontosan vízszintbe tudjuk állítani. Ha szükséges, ékekkel beszoríthatjuk, hogy a még lágy ragasztórétegen ne süllyedjen meg a mosdólap.