Javítás a ház körül

Tipli helyének javítása

Ötlet! Lyukat fúrni nagyon egyszerű. A rossz helyre fúrt lyuk meglehetősen dühítő, ám a hiba korrigálására is van lehetőség.

A fúrt lyukak a legkülönbözőbb okok miatt kerülhetnek rossz helyre. Előfordulhat, hogy rosszul mértünk, vagy helytelenül tartottuk a vízmértéket, esetleg a fúró megcsúszott az egyenetlen falfelületen (fugák, domború részek, durva vakolás), máris néhány mm-rel odébb kerül a lyuk, mint ahová terveztük. Ez különösen akkor bosszantó, ha a falba fúrni egyébként is meglehetősen nehéz (beton- vagy terméskő falak). Akkor hát nincs más hátra, mint egy újabb furatot készíteni egy másik helyen: erre azonban nem minden esetben van lehetőség.

Ha egy szekrénykét meghatározott magasságban akarunk feltenni az utolsó szabad falfelületre, nem fúrhatunk máshová, és ezt gyakran a szekrénykén elhelyezett akasztási pontok sem engedik meg. Ha két lyukat kellett fúrni, és a két lyuk nincs pontosan egy magasságban, közvetlenül alá vagy fölé nem is tudunk újabb lyukat készíteni, mert akkor a tipli nem tart. Mielőtt hozzálátnánk a lyuk betapasztásához, várnánk míg megszárad, és mégsem találnánk el a furat helyét, ismerkedjünk meg a javítótiplikkel.

Ezzel a kis segítséggel könnyen megoldhatjuk a problémát. A javítótipli tulajdonképpen kicsi fémrudacska, melynek elejére fém gyűrűt szereltek. Tegyük a tiplit a rossz helyre fúrt lyukba, állítsuk úgy a gyűrűt, hogy az új lyuk helyét pontosan kijelöljük. Ha az új furatot a gyűrűn keresztül készítjük, a fúró nem csúszhat el, mert a régi lyukban ott a javítótipli.

A javítótipli további funkciója, hogy kitölti a rosszul fúrt lyukat

Az új furat elkészítése után törjük le a gyűrűt, a fémtipli a régi lyukban marad, az új furatba pedig toljuk be az új tiplit. A fém javítótipli oldalról gondoskodik a megfelelő tartásról. Az új lyuk most már jó helyen van, így meghúzhatjuk a csavarokat.

Fontos, hogy a megfelelő méretű javítótiplit válasszuk. Mivel minden tipli meg van jelölve, könnyen kiválaszthatjuk a megfelelőt. A 8/6 jelölés például azt jelenti, hogy egy 8 mm átmérőjű lyuk helyett készítünk egy 6 mm-es furatot.

Tipli helyének javítása 1

Lépések:

  1. A fúró megcsúszott a falon. A műanyag tartó akasztója és a furat (balra fent) nincs pontosan egy magasságban. A javítótipli segítségével könnyen segíthetünk a problémán.Tipli helyének javítása 2
  2. Határozzuk meg az akasztólyuk és a furat középpontja közti távolságot, ami esetünkben 6 mm.
  3. Tegyük a javítótipli gyűrűjét (8/6) a tartóba, és válasszuk ki a megfelelő irányt.
  4. Toljuk a javítótiplit a félrefúrt lyukba, majd a gyűrűn keresztül fúrjunk újat.
  5. Törjük le a gyűrűt, majd rakjuk be a furatba az új tiplit.
  6. Ha a furat a megfelelő helyen van, húzzuk meg a csavarokat.
  7. A malőr ellenére a tömlőtartó a megfelelő helyre került fel.
Szerszámosláda: ütvefúró, kalapács, mérőrúd, csavarhúzó.