Fürdő

A megfelelő csaptelep kiválasztása

Vajon milyen csaptelep illik a különböző mosdókagylókhoz? A következő részben a frank­furti szaniter-vásár újdonságai közül mutatjuk be a legszeb­beket, hogy ötleteket adjunk és segítsünk a választásban.

A víz szava

Mosdó és csaptelep

(Fenti képen) A kerámia és a fa harmonikus együttese modern, ugyanakkor barátságos és otthonos. A közepes mélységű kerámia mosdó-kagylót masszív vörösfenyőből készült lábakra állították, a mosdó két oldalán pedig fonott tárolót alakítottak ki. A kerek mosdó­kagylóhoz jól illik a lekerekített csaptelep.

Csaptelepek

A legfelső csaptelep követi a mosdókagyló ívét, lendületes vonalvezetése mégis egyedivé varázsolja. Aki a lekerekített formáknak még nagyobb hangsúlyt szeretne adni, válassza a középső, keverő-csaptelepet. A formatervező, megálmodta a modell kád­csaptelep változatát is. Az alsó csaptelep rendkívül kecses vonalvezetésű. A belső, íves kialakításnak köszönhetően nagyon elegáns.

Mosdó csapteleppel

(Fenti kép) Egyszerű, ám kellemes formájával (nagy alakú kép) a parasztházak szobájának hangulatát idézi. Ez a modell 1997-ben elnyerte a Formatervezők Nemzetközi Szövetségének díját. A szekrény bükkfából készült, az alá akasztott zsák pamutból.

Csaptelepek

A sárgaréz csap (balra) formája nyújtott, lapos (fenti képen). Színe tartózkodó, összességében kiegyensúlyozott hatást kelt. Mintha egy római fürdőből került volna elő a modell (középen). Megjelenésében rusztikus, színe visszafogott. A csaptelepet (jobbra) az éles kontúrok és a merész vonalvezetés jellemzi modern, kidolgozott részletekkel.

Csap és mosdó

(Fenti képen) Természetesség és elegancia – e két szóval jellemezhető a képen látható berendezés. A szekrények égerfából, a frontelemek az új craquelé-technikával készültek.

Csapok

A mosdókagylók lapos kialakítása a csaptelep kifolyómagasságának növelésével ellensúlyozható. A klasszikus formájú csap (fent) eleget tesz ennek a követelménynek. Ergonómiailag és technikailag is tökéletes megoldásokat kínál a következő modell (középen). Az alul látható keverőfejes modell az előzőeknél valamivel alacsonyabb, de ferdén elhelyezett kifolyócsöve révén jó szolgálatot tesz a lapos mosdókagylóknál.

Mosdóblokk

A képen (fent) látható mosdóblokk minden vidéki házban ideális megoldás. A szekrény sötétvörösre pácolt bükkből készült gránitlappal borítva, és ebbe építették a mosdókagylót.

Csaptelepek

Egy új, luxus csaptelep (balra) rendkívül határozott vonalvezetésű. Kialakítása a hajmosást is lehetővé teszi a mosdókagylóban. A következő csaptelep (középen) színét és méretét tekintve egyaránt visszafogott. Elsősorban kerek mosdókagylókhoz ajánljuk. Régi korok hangulatát idézi és nosztalgiát ébreszt ez a csap (jobbra). Kapható egy- és háromrészes változatban.

Csaptelep és mosdó

(Kép fent) Nem csak a fehér kerámia kelthet elegáns hatást – ezt igazolják a legújabb, üvegből, acélból és corianból készült mosdókagylók is. A „Saphir” fantázianevű, ke­cses mosdó üvegszálas zománc­réteggel bevont acélból készült és biztonsági üvegkeretbe építették. Az összeállítás a klasszikus formájú csapteleppel együtt kerti kútra emlékeztet.

Csaptelepek

(Képen fent) Ennek a csaptelepnek (fent) a formája egy pumpás kútra emlékeztet. A színezett emelőkar valóban elegánssá teszi ezt a csaptelepet. Ötletes, pumpás szivattyúra emlékeztető változata valóban magán viseli a könnyedség jegyeit (középen). Ez a négyes számjegyre emlékeztető, avantgárd csaptelep többféle változatban kapható. Színtiszta technika, még a szabályozócsap elforgatására sincs szükség (lent). Amint kezünket a csaptelep alá tesszük, a három infravörös érzékelő hatására a víz folyni kezd.

Különleges anyagok

Mosdókagyló

(Képen fent) A képen látható modern mosdókagyló corianból készült. Phenger alakú szekrény kifordítható ajtajai mögött két-két íroló polc rejtőzik. A kerek mosdókagyló is corianból készült, és háromrészes csapteleppel látták el. Enzo Mari olasz formatervező álmodta meg ezt a háromrészes csaptelepet (balra), játékos nosztalgia­hangulatot teremtve a két kicsi, kávédarálóra emlékeztető szabályozókarral.

Csaptelepek

(Képen fent) Letisztultabb formában, ám még játékosabb kiegészítőkkel készült a következő csap (középen), amely nagyszerűen kihasználja az anyagok nyújtotta sokféle lehetőséget. Az oszlop formájú mosdókagyló vonalát követi a lent (jobbra) látható csaptelep. Háromféle színben, fürdőkád- és zuhanycsaptelep változatban is kapható. A könyvben bemutatott csaptelepek Magyarországon is megvásárolhatók. Az árskála 6000 és 250000 Ft között mozog!

Mosdókagyló

(Képen fent) Az olyan kisebb, kecses mosdókagylók, melyekhez egy kevés tárolótér is tartozik, nagyon jól beválnak a kis méretű fürdőszobákban. E sorozat tagja az „Apropos” is, melyet 1997-ben a Forma­tervezők Nemzetközi Szövetségének díjával tüntettek ki.

Csaptelepek

(Képen fent) A matt, aranyszínű csap (fent) tömbszerű formája a mosdókagyló szifon­borításának ellenpontja. A keverőfejes, egykaros csaptelep (középen), üde formája és rövid kifolyócsöve folytán kis méretű mosdókagylókhoz kifejezetten ideális. Az összhatást az aranyozott betétek teszik tökéletessé. A következő csap kissé a használója felé hajlik, íves kialakítása pedig a kör formáját idézi.

Apró részletek

Háromszög alakú mosdókagyló

(Képen fent) Háromszög alakú mosdókagyló alsó, illetve tükrös szekrénnyel. Sarkos elhelyezése optimális helykihasználást tesz lehetővé.

Csaptelepek

(Képen fent) Ha a mosdókagyló laposnak tűnik, akkor ezt ellensúlyozhatják a nyújtott, magas csaptelepek (balra). Ennek az asszimetrikus csaptelepnek a különlegessége, hogy a kifolyó víz hőmérsékletét a törzsére szerelt szabályozógyűrűvel állíthatjuk be (középen). Napjainkra az elektronikusan vezérelt csaptelepek teljesen kiforrottnak tekinthetők. A szabályozó mechanika a csaptelep törzsében kap helyet (jobbra).

Dupla mosdó

(Képen fent) A nagycsaládosok jól ismerik a fürdőszobában felmerülő kapacitási problémákat. Erre az esetre jó megoldást nyújtanak a képen látható dupla mosdókagylók. Bár a dupla mosdókagyló több helyet foglal el, használata azonban kényelmes.

Csaptelepek

(Képen fent) A bal oldali csaptelep könnyed, áttört szabályozó-karja kiemeli a csaptelep törzsét. A középen látható csap annak ellenére eleganciát sugároz, hogy a törzse és kifolyócsöve közti átmenet meglehetősen vaskos. Harmonikus és szabad vonalvezetéssel álmodták meg a formatervezők a képen jobbra látható modelljüket. A lekerekített forma összhangban van a mosdókagyló alakjával.

Két ellipszis alakú mosdókagyló

(Képen fent) A két ellipszis alakú mosdókagylóban kényelmesen mosakodhatunk, elhelyezése tároló helyet is kínál. Az alsó és a felső tükrös szekrényt nyírfából készült szegélyléccel szerelték fel, amely kellemes megjelenést kölcsönöz.

Csaptelepek

(Képen fent) A mosdóhely vonalvezetése szögletes és meglehetősen puritán, így a csaptelepek feladata, hogy feldobják az egyszerű formákat. Az oldal alján (balra) látható modellnek egyedi megjelenést kölcsönöz meredek kifolyócsöve. A csaptelepek nem csak formájukkal, hanem színvilágukkal is egyedivé tehetők. Aki szereti a változatosságot, a csaptelep sapkájának színét a törölközők vagy a fürdőszobai gyékény színéhez igazíthatja (középen). A háromszög alakú csaptelep (jobbra) minden mosdókagyló és bármilyen stílusú fürdőszoba éke lehet.

Nagyszerű megoldások

Mosdóhely

(Képen fent) A mosdóhely kialakításakor az egyik legújabb ötlet a mosdótál-beépítés. Az anyagokat tekintve a kerámia és a fa, illetve az üveg és a gránit kombinációja hódít.

Csaptelepek

(Képen fent) A matt-vörös színű, ólomkristály mosdótál klasszikusan szép, különösen az aranyozott csapteleppel kombinálva (fent). A következő modell (középen) is a gömbformához nyúl vissza. A kék gömbök üde színfoltjai az egyszerű vonalvezetésű csaptelepnek. Eredeti régiségnek tűnik, bár meglehetősen új termék a piacon ez az aranyozott csaptelep (lent), amely a századforduló hangulatát idézi.

Nosztalgia

Mosdó csapteleppel

(Képen fent) A képen látható modell éppen olyan jól illene egy római villába, mint egy francia vidéki házba. A mosdókagyló mellett valóban bőséges tároló helyet alakítottak ki, hiszen a mosdótér teljes szélessége eléri a 100-120 cm-t.

Csaptelepek

(Képen fent) A mosdókagylóra szerelt három­részes, íves kialakítású, kék szabályozó­gombbal felszerelt csaptelep (fent) igazán jól mutat. Egy termékcsalád több modellt is kínál ehhez a mosdókagylóhoz, melyek közül mi a krómozott változatot választottuk (középen). Fontos, hogy a csaptelep harmonizáljon a fürdőszoba minden részletével. Az egyrészes, aranyozott, rozettás szabályozógombbal felszerelt csaptelep igazi nosztalgiát ébreszt bennünk a régi korok iránt (lent).