Javítás a ház körül

Nedves falak kezelése és szigetelése

Ötlet! A felfelé szivárgó nedvesség a vakolat leválásához, vagy lepattogzásához vezet. Az utólagos, vízszintes vízzárás szárazzá teszi a nedves falakat.

Ahol a bitumenes lemez és a rossz vízelvezető képességű építőanyagok a talajvíz felszivárgását nem akadályozzák meg, ott utólag kell a védőrétegeket beépíteni. A pórusaiban szinte valamennyi építőanyag jól vezeti a vizet, és ez a vakolat és a fal károsodásához vezet. A víz sótartalma kikristályosodik, foltok kialakulásához vezet.

A károkkal szemben tartós sikert, és száraz falakat csak úgy érhetünk el, ha a nedvesség felszivárgását megakadályozzuk. Erre a legalkalmasabb a fal „beinjekciózása”. Ehhez először is furatokat készítenek a talajtól kb. 8-15 cm távolságban. Ha a fúrást belülről kell végezni, olyan mélyre helyezzük a furatot, amennyire csak lehetséges, vagyis valamivel a pinceplafon fölé.

A furatok átmérője 15-25 mm, a fal minőségétől függ. Ahhoz, hogy a megfelelő furatokat el tudjuk készíteni, célszerű kárfelmérést végeztetni. Vannak olyan cégek, amelyek erre specializálódtak, tanácsokkal látnak el minket, és a kivitelezésben is segítenek. A furat mélysége legyen a falvastagság 95%-a, 30-45°-os szögű (lefelé). A kitisztított furatokba helyezzük be az adagolós flakonokat.

A flakonok gondoskodnak arról, hogy a hatóanyaggal a fal egyenletesen átitatódjon, a speciális injektoros módszer megakadályozza a „túladagolást”. A hatóanyag a beszivárgott nedvességgel reakcióba lép, majd kialakul egy tökéletesen vízhatlan védőréteg. A száradás ezután kezdődik. A furatokat habarccsal (1 rész homok, 3 rész cement) zárjuk le. A javulás jelei 4-6 hónap elteltével tapasztalhatók.

Nedves fal

Lépések:

  1. A nedves fal szemmel látható károsodása: a vakolat nagyobb felületen leválik.Nedvesfal 2
  2. A fal vastagságától és minőségétől függően készítsünk furatokat (ferdén lefelé) egymástól egyenlő távolságban.
  3. A kitisztított furatokba helyezzünk adagoló flakonokat, és várjuk meg, míg tartalmuk kiürül.
  4. A lyukakat habarcskeverékkel tömítsük be, hat hónap elteltével bevakolhatjuk a falakat.
Szerszámosláda: kalapács, véső, fúrókalapács, segédléc, porszívó, kőműveskanál.

Nedves falak szigetelése

Ötlet! A nagy víznyomásnak kitett épületek fala akár teljesen átnedvesedhet. A legsúlyosabb esetekben a víz a falakon folyik.

A hiba javítására még ebben az esetben is van lehetőség. A szigetelést egy speciális anyaggal (a Collares Wastop nevű eszközével) végezhetjük el, melyet a pince belső falára kell felhordani. Nedves falak esetében elegendő az iszapolást és a pásztázást elvégezni, a komplikáltabb esetekben a munkafolyamat több lépésből áll.

A nedves falat tisztítsuk meg, majd a nedvesség körülhatárolt területének 50 cm-es körzetében a vakolatot távolítsuk el, és a fugázó anyagot 1-2 cm mélyen szedjük ki. Minél alaposabban és mélyebben eltávolítjuk az eredeti habarcsot és vakolatot, annál hatékonyabb lesz az eljárás.

Öntsünk kb. 1/4 1 Wastopot egy kis tálba, és készítsünk elő egy kevés cementet. Széles ecsettel vigyük fel a folyadékot a kritikus felületre, azonnal nyomjunk a folyadékra egy adag cementet, melyet kézzel (védőkesztyűt mindenképpen használjunk!) simítsunk el. Ha a falon a víz csorog lefelé, a cementet néhány percig nyomjuk a falra. Addig ismételjük, míg a falon a víz már nem jelenik meg. Készítsünk 10 l vízből, 2,5 kg cementből és 0,5 l Wastopból keveréket (kb. 10 m2-re elegendő). Az anyagot korongecsettel vigyük fel a felületre a fugákba. A mellékelt képen látható, hogy az egész fal nedves, így a teljes felület kezelésre szorul.

Az első réteget nedves felületre vigyük fel, a második réteggel azonban csak akkor kezdjünk dolgozni, ha az első már tökéletesen megszáradt, vagyis kb. 2 óra elteltével. Ezután egy vakolókanállal alulról felfelé vigyük fel a pasztát. Mivel a paszta gyorsan köt, mindig csak kb. 2 órára elegendő mennyiséget keverjünk össze. Keverési arányok: 5 l víz, 10-12 kg cement, 1 l Wastop. Ez a mennyiség 10 mm vastag rétegben kb. 3 m2-nyi felületre elegendő. A pasztával a fal egyenetlenségeit is korrigálhatjuk. Ha megszáradt, vigyünk fel egy réteget cement és homok keverékéből (1:5). A habarcs vízből, egy rész cementből, és 4 rész mészmentes homokból áll. 100 l vakolóanyaghoz adjunk 1 l Wastopot.

Nedves fal szigetelése 1

Lépések:

  1. A falakon folyó víz nem túl megnyerő látvány, mindenképpen meg kell fékezni. A Wastopot ecsettel vigyük fel a megfelelő helyre,…Nedves fal szigetelése 2
  2. …majd azonnal simítsunk rá cementet. Addig ismételjük, míg a víz szivárgása megszűnik.
  3. Készítsük el az „iszapoláshoz” szükséges keveréket, és korongecsettel két rétegben vigyük fel.
  4. A pasztát alulról felfelé, kb. 10 mm vastagon vigyük fel.
  5. Hagyjuk megszáradni, majd keverjünk habarcsot cementből és mészmentes homokból.
  6. Vigyük fel a vakolatot, és deszkával simítsuk le.
Szerszámosláda: vödör, korongecset, ecset, vakolókanál, simítóléc, védőkesztyű, esetleg kalapács, véső, drótkefe.