Javítás a ház körül

Alufóliás szigetelés javítása

Ötlet! A szigetelőanyagon lyukak és rések nem lehetnek. Egy alufólia szigetelésen mutatjuk be Önöknek a hibák kijavításának módját.

A tetőterek beépítésénél közkedvelt az alufóliás szigetelés használata, mely a szarufák védelméről, lezárásáról és szigeteléséről is gondoskodik. E sokfunkciós elemnek is megvan a maga hátránya. Funkcióját csak az első sérülésig tölti be tökéletesen. Kisebb sérülések előfordulhatnak a szállítás, a kibontás, a méretre vágás és a felrakás során is. De az utólagos szigetelés során is sérülhet a fólia, ha a munkát nem végezzük kellő óvatossággal.

Az alufólia megakadályozza, hogy a lakótérben keletkező gőz a gerendázat közé, a tető alá szivárogjon. A nyitott réseken, a kritikus pontoknál (falcsatlakozás, átfedés, illesztések), vagy a szabad szemmel is látható sérülések helyén (lyukak, repedések, alumínium réteg leválása) a nedvesség, a gőz a lakótérből a tetőszerkezetbe szivárog. Ha a külső hőmérséklet alacsony, – de esős nyári napokon is – harmatvíz csapódik ki, amely a tetőszerkezet átnedvesedéséhez vezet.

Ezeket a „léglyukakat” mindenképpen el kell kerülni, így később nem kell a különösen érzékeny alufólia javításával és a hibák orvoslásával foglalkozni. A szabad szemmel is jól látható hibákat öntapadós fóliával javíthatjuk. Ügyeljünk arra, hogy az alufólia bőségesen takarja a repedést, a teljes felületen és a széleken is kellően tapadjon. Egyéb pontokon, pl. a szegélylécek mellett, a fólialapok összeillesztésénél, öntapadós fóliacsíkokkal szigeteljünk. Aki ilyenkor spórolni akar, a hibákra hosszútávon minden bizonnyal számíthat.

Ugyanez vonatkozik a tetőrézsű és az oromfal közötti területre, a kémények és tetőablakok csatlakozási pontjaira és a tetőgerincre is. A nem szakszerűen kivitelezett lezárási pontokat késlekedés nélkül ki kell javítani. Sokkal jobb azonban, ha a munkát már első alkalommal szakszerűen végezzük.

Alufóliás szigetelés

Lépések:

  1. Szerencse a bajban: a képen jól látható a hiba, így felismerhető és javítható. A vékony repedéseken keresztül azonban a gőz tovább szivárog.Alufóliás szigetelés 2
  2. Öntapadós fóliával fedjük a repedések helyét. Az anyaggal ne spóroljunk, az öntapadós fólia átfedéssel kerüljön felragasztásra. Ha lehet, kerüljük a hajtásokat, a fóliát jól nyomjuk a javítás helyére.
  3. Szigetelőanyag összeillesztése a szegélyléceknél: minden esetben végezzük el az öntapadós fóliacsík elhelyezését, mely tökéletesen vízhatlan, és légmentesen zár.
Szerszámosláda: olló, esetleg tapétázó kefe a simításhoz.